Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

ΕΥΒΟΙΑ-ΙΛΛΥΡΙΟΙ και «όπισθεν κομμώοντες»


Οι Ευβοεις αναγουν την καταγωγη τους στην ιδια περιοχη.Αυτο το ιδιο το ονομα ΕΥ-ΒΟΙΑ δειχνει οτι και αυτοι εκ Βοιων ελκουν την καταγωγη τους.(Ευ-Βοια=καλη ,ευφορη-Βοια).Αλλα και αυτη η μαρτυρια να μην υπηρχε εχουμε την αλλη παραδοση που μας λεει,οτι την Ευβοια εποικισε ενας λαος Ιλλυρικος,οι Ελλοπες,οι κατοικουντες την Πελασγικη Ελλοπια (Βλπ. Ελλοπια-Λιοπεσι) της Ηπειρου.Αναφερονται δε αρχαιες πολεις με την ονομασια Ελλοπια στην Ευβοια και στην Βοιωτια που τοποθετειται στο σημερινο αρβανιτοχωρι Καραντα.Και αν και αυτα δεν αρκουν ας προσθεσουμε και μιαν Ομηρικη εκδοχη συμφωνα με την οποια την Ευβοια εποικισαν οι Αβαντες ενας αλλος Ιλλυρικος λαος.Αργοτερα οι Αβαντες της Ευβοιας (γυρω απο την Χαλκιδα) ισχυριζονταν οτι αυτοι εποικισαν την Αβαντια της Ιλλυριας.Οπως και να εχει το πραγμα,επιμαρτυρειται σχεση Ιλλυριας και Ευβοιας (Χαλκις υπηρχε και στην Ηπειρο).
Απ'ολες αυτες τις μαρτυριες,παραδοσεις και μυθους βγαινει ενα συμπερασμα:Την Ευβοια την εποικισαν Ιλλυρικα φυλα απο τα οποια τα σπουδαιοτερα ειναι οι Αβαντες,οι Ελλοπες και οι εκ Βοιων.Να και κατι ξεχωριστο: Οι Αβαντες της Ευβοιας εν αντιθεσει με τους «καρηκομμωοντες» Αχαιους,ησαν «οπισθεν κομμωοντες»,δηλ.ξυριζαν το μπροστινο του κεφαλιου τους,αφηνοντας πλουσια χαιτη στο πισω μερος.Ακριβως «οπισθεν κομμωοντες» ησαν και οι περισσοτεροι Αρβανιτες και οι οπλαρχηγοι του '21.Παρατηρειστε τα πορτραιτα τους και μην νομιζετε πως ολοι ειχαν πρωιμη φαλακρα.Οταν καποτε ο Αλης τους ζητησε να παψουν να ξυριζουν το μπροστινο της κεφαλης τους λιγο ελλειψε να επαναστατησουν και θα το εκαναν αν δεν ανακαλουσε ο Αλη την διαταγη *.

*Ο αγγλος περιηγητης John Galt που ταξιδεψε στην ανατολη απο το 1809 ως το 1811 και επισκεφτηκε την Υδρα,μας βεβαιωνει πως «Οπως ολοι οι Ελληνες,οι Υδραιοι ετρεφαν μουστακια και ξουριζαν το μεγαλυτερο μερος του κεφαλιου τους πανω απο το μετωπο αφηνοντας τα μαλλια τους να πεφτουν πισω.Στο κεφαλι φορουσαν ενα σκουφι που δεν ηταν μεγαλυτερο απο ενα πιατελακι τσαγιου» (Απο τη σελ. 548, Τομ. Γ1 του «Ξενοι ταξιδιωτες στην Ελλαδα» του Τ.Σιμοπολου ).
Αυτη η μαρτυρια,ειναι απολυτα σωστη και μπορουμε να την επιβεβαιωσουμε στην περιφημη λιθογραφια του Ντυμπρε,οπου μας παρουσιαζει τον Αλη Πασα πανω στην κουπαστη μιας βαρκας,μαζι με τους Αρβανιτες του,αλλους οπλισμενους,αλλους να κωπηλατουν και ενας -δυο να παιζουν Ταμπουρα η κατι τετοιο.Οπισθεν κομμωοντες ησαν και οι Σπαρτιατες.
Τα πορτραιτα των ηρωων του '21 που δεν δειχνουν αυτη τη λεπτομερεια του ξυρισματος του κεφαλιου ,ειναι εντελως συμβατικα και φτιαγμενα απο την φαντασια των καλλιτεχνων.
(Βλπ. την περιγραφη για το ξυρισμα της κεφαλης των Σουλιωτων στον «Καραισκακη» του Φωτιαδη,οπου ο ιδιος παραλληλιζει το εθιμο αυτο με τους αρχαιους Ελληνες!!!).


ΒΛΕΠΕ:http://ellines-albanoi.blogspot.com/2010/12/captain-of-suliote-albanians.html