Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Ρωσική μαφία και παράκτιες εταιρείες στη Κύπρο

Ύποπτος για τον άγριο φόνο τριών Ρώσων το 2004 στην Πέγεια
Βουλευτής ο φονιάς;
Οι δολοφόνοι είχαν πολτοποιήσει τα κεφάλια των τριών θυμάτων με τσεκούρι - Το φονικό είχε αποδοθεί τότε στη ρωσική μαφία
 Με την κατηγορία της εμπλοκής του στη δολοφονία τριών Ρώσων που ζούσαν μόνιμα στην Κύπρο συνελήφθη προχθέ στην Αγία Πετρούπολη ο 52χρονος πρώην βουλευτής της Κρατικής Δούμας, Μιχαήλ Γκλούσενκο.
Σύμφωνα με τις ρωσικές Αρχές ασφαλείας, ο Γκλούσενκο φέρεται ότι οργάνωσε το Μάρτιο του 2004 τη δολοφονία του Γιούρι Ζόριν 56 χρονών, επικεφαλής έδρας στην Κρατική Ακαδημία για τη μελέτη των Πόλων, του Βιατσεσλάφ Σεφτσένκο, 51χρόνων πρώην βουλευτή της Κρατικής Δούμας και της 25χρονης μεταφράστριας Βικτόριας Τρετιακόβα. Η άγρια δολοφονία είχε αποδοθεί τότε στη ρώσικη μαφία και σε επαγγελματίες εκτελεστές συμβολαίων θανάτου. Οι τρεις Ρώσοι συνήθιζαν να έρχονται συχνά στην Κύπρο για επιχειρηματικούς σκοπούς, αφού είχαν ιδρύσει στο νησί μας υπεράκτια εταιρεία.
Τον ζητά η Κύπρος
Οι διωκτικές Αρχές της Δημοκρατίας σε συνεργασία με την Interpol θα ζητήσουν να εκδοθεί στην Κύπρο ο συλληφθείς. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για συμμετοχή του στον φόνο των τριών Ρώσων πολιτών το 2004 στην Πέγεια, τότε θα πρέπει να δικαστεί και στην Κύπρο, δήλωσε στον «Π» εκπρόσωπος της Αστυνομίας.
Με τσεκούρι
Όπως είχε αναφερθεί τότε, τα χέρια και τα πόδια και των τριών δολοφονηθέντων ήταν δεμένα με κολλητική ταινία, ενώ τα άψυχα σώματά τους ήταν τυλιγμένα με νάιλον σακούλες. Τα πτώματα εντοπίστηκαν στο μπάνιο πολυτελούς έπαυλης στην Πέγεια και σύμφωνα με πληροφορίες η γυναίκα ήταν γυμνή και οι δύο άντρες ημίγυμνοι. Από τις αστυνομικές εξετάσεις που έγιναν στο χώρο είχε διαπιστωθεί ότι τα τρία θύματα δέχθηκαν πολλαπλά κτυπήματα στα κεφάλια τους από τσεκούρι σε σημείο που πολτοποιήθηκαν. Οι δράστες κτυπούσαν τα κεφάλια των θυμάτων και με τις δύο πλευρές του τσεκουριού.

Ο εγκέφαλος
Ο πρώην βουλευτής του υπερεθνικιστικού Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος με ηγέτη τον Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ζούσε από το 2007 εκτός Ρωσίας. Συνελήφθη όταν παρουσιάστηκε σε αστυνομικό τμήμα της Αγίας Πετρούπολης για να παραλάβει το ανανεωμένο ρωσικό διαβατήριό του και οι Αρχές ανακοίνωσαν αρχικώς ότι κατηγορείται για εκβιασμό. Ο συλληφθείς ήταν βουλευτής την περίοδο 1995-99 και παλαιότερα ήταν αντιπρόεδρος της Ένωσης Βετεράνων Πυγμαχίας στην πόλη του, ενώ την ίδια περίοδο είχε εκλεγεί στην Κάτω ρωσική Βουλή και ο δολοφονηθείς Σεφτσένκο, εναντίον του οποίου είχε οργανωθεί και στο παρελθόν δολοφονική απόπειρα. Ο 55χρονος Ζόριν όταν δολοφονήθηκε, εκτός από την επιστημονική του δραστηριότητα, ήταν και γνωστός επιχειρηματίας της Αγίας Πετρούπολης. Όπως μετέδωσε από τη Μόσχα ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ, Θανάσης Αυγερινός, ανεπισήμως και σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο Γκλούσενκο φέρεται να εμπλέκεται και στη δολοφονία της Γκαλίνας Σταραβόιτοβα, μιας από τις πιο γνωστές βουλευτίνες και αγωνίστριες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.



ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
Κωδικός άρθρου: 878586
ΠΟΛΙΤΗΣ - 18/06/2009, Σελίδα: 49

ΠΟΛΙΤΗΣ ONLINE