Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Αρχή αποκαλύψεων στη δίκη για το φόνο του Τζίντζιτς...

ΣΕΡΒΙΑ
Αρχή αποκαλύψεων στη δίκη για το φόνο του Τζίντζιτς...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Αθώος δήλωσε χτες ο Σάσα Πεγιάκοβιτς, πρώην σωματοφύλακας του Ντούσαν Σπασόγεβιτς αρχηγού της μαφιόζικης ομάδας «Ζέμουν» (που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης...), που δικάζεται στο Βελιγράδι ως ενεχόμενος στη δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς (Μάρτης 2003). Ομως, ο Σπασόγεβιτς δε στάθηκε σ' αυτό. Κατηγόρησε τον Σέντομιρ Γιοβάνοβιτς (έως πρότινος αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης!) πως μέχρι και πριν τη δολοφονία του Τζίντζιτς συναντιόταν συχνά και σχετιζόταν με αρχηγούς της ομάδας Ζέμουν!

Ο Πεγιάκοβιτς κατέθεσε ακόμη πως αστυνομικοί αξιωματούχοι της υπηρεσίας καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος της σερβικής αστυνομίας τον πίεσαν να καταθέσει (και να «ενοχοποιήσει») πως με τη δολοφονία Τζίντζιτς σχετίζονται άλλοι Σέρβοι πολιτικοί ανάμεσά τους ο (πιθανός νέος πρωθυπουργός της Σερβίας) Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο Βόισλαβ Σέσελι (αρχηγός του Ριζοσπαστικού Κόμματος που βρίσκεται στη Χάγη, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου) και ο (επίσης αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης) Νεμπόισα Τσόβιτς!

Περιέγραψε, μάλιστα, τις συχνές συναντήσεις ανάμεσα στο μαφιόζο αρχηγό Ντούσαν Σπασόγεβιτς και επιφανείς Σέρβους επιχειρηματίες και πολιτικούς (ανάμεσά τους ο Γιοβάνοβιτς) στο σπίτι του Σπασόγεβιτς και στο στρατηγείο της Ζέμουν. Ο Πεγιάκοβιτς διατελούσε επί χρόνια ειδικός αστυνομικός φρουρός - σωματοφύλακας και είχε διοριστεί απ' την υπηρεσία του να εκτελεί κατά καιρούς χρέη φύλαξης για πολιτικούς ακόμη και για αρχηγούς ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος...

Ας αναφερθεί, πάντως, πως κατά καιρούς τα σερβικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει πως ο Γιοβάνοβιτς διατηρούσε σχέσεις όχι μόνον με τον Σπασόγεβιτς και άλλους «υπαρχηγούς» ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος.

Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2004