Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

«Αλυτος» γρίφος ο φόνος του Αρκάν;

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Αλυτος» γρίφος ο φόνος του Αρκάν;
Αστυνομικοί έξω απο το ξενοδοχείο που έγινε η δολοφονία

Associated Press

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων και τροφή σε κάθε λογής σενάρια, που θυμίζουν πολιτικό ή άλλης λογής θρίλερ, άφησε πίσω της η δολοφονία του διαβόητου Αρκάν, το περασμένο Σάββατο στο ισόγειο του ξενοδοχείου. Ενός ανθρώπου με αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, καθώς ο ρόλος του ως αρχηγού της ομάδας των "Τίγρεων" στον πόλεμο της Βοσνίας, αλλά και η μετέπειτα δραστηριότητά του σε πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους διχάζει τους Σέρβους ή προκαλεί την "απογοήτευση" Δυτικοευρωπαίων ηγετών και δικαστικών κύκλων του Ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης για το Γιουγκοσλαβικό, καθώς ήλπιζαν πως η μαρτυρία του θα ήταν ένα "χρήσιμο" χαρτί για την καταδίκη του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς...

Ολα εκτυλίχτηκαν μέσα σε δευτερόλεπτα... το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στο ξενοδοχείο "ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΤΕΤΑΛ" του Βελιγραδίου. Οι δράστες, που ήταν καλά εξοπλισμένοι και επαρκώς ενημερωμένοι για την εκεί παρουσία του θύματός τους αλλά και των σωματοφυλάκων του, επιτέθηκαν ρίχνοντας βροχή από δεκάδες σφαίρες στην αίθουσα αναμονής του ξενοδοχείου. Γάζωσαν τα πάντα από κοντινή απόσταση, τραυματίζοντας τον Αρκάν στο κεφάλι θανάσιμα με τρεις σφαίρες και σκοτώνοντας δύο από τους σωματοφύλακές του. Ο Αρκάν άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου, ενώ η κηδεία του θα γίνει αύριο (Τετάρτη).

Λίγα λεπτά μετά το περιστατικό, η αστυνομία περικύκλωσε το ξενοδοχείο, αναζητώντας τους δράστες, οι οποίοι έγιναν... άφαντοι. Το εάν θα συλληφθούν κάποια μέρα... αυτό μάλλον είναι άγνωστο.

Σοκ και σενάρια μετά τη δολοφονία...

Η είδηση της δολοφονίας του Αρκάν προκάλεσε σοκ στους περισσότερους Σέρβους και την ανακοίνωση της αστυνομίας πως θα εντείνει τις έρευνες για τη σύλληψη των δραστών. Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το "Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης", σχολίασε πως η δολοφονία του Αρκάν και μία σειρά από "μυστηριώδεις φόνους" αποτελεί "επιβεβαίωση ότι ζούμε σε μία χώρα κρατικής τρομοκρατίας". Ανακοίνωση που είχε σαφείς αιχμές κατά της σερβικής και ομοσπονδιακής κυβέρνησης... γι' αυτό και οι σερβικές αρχές απέρριψαν τις κατηγορίες του αρχηγού του "Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης" Βουκ Ντράσκοβιτς, απειλώντας τον τελευταίο με δίωξη. Αλλα "σενάρια" που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν "ξεκαθάρισμα" λογαριασμών είτε από στοιχεία του σερβικού υποκόσμου, είτε από συνεργάτες του ίδιου του Ζέλκο Ραζνιάτοβιτς.

Αρκετοί Δυτικοί ηγέτες δεν έμειναν ασυγκίνητοι από την είδηση της δολοφονίας του Αρκάν, καθώς έσπευσαν να εκφράσουν τη λύπη τους, επειδή με τη δολοφονία του δε θα καταστεί δυνατόν να προσαχθεί σε δίκη στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου! Ο επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Βοσνία, (Αμερικανός) Τζακ Κλέιν, προχώρησε λίγο παραπέρα δηλώνοντας στο πρακτορείο "ΡΟΪΤΕΡ": "Δε χρειάζονται δάκρυα για έναν ψυχοπαθή δολοφόνο". Μία άλλη εκδοχή έδωσε ένας πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ στη Βοσνία. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον συνταγματάρχη Μπομπ Στιούαρτ, η ταυτότητα των δολοφόνων του Αρκάν πιθανότητα να εντοπίζεται στο οργανωμένο έγκλημα. Οπως είπε: "Ο άνθρωπος αυτός διέπραξε πολλά εγκλήματα... ένας εχθρός του ανθρώπινου είδους που στρατολογούσε τους στρατιώτες του στα χειρότερα στρώματα της κοινωνίας, πολλές φορές και στις φυλακές"...

Ποιος ήταν ο Αρκάν;

Ο Αρκάν ήταν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα άτομα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία και στη Βοσνία. Κατά τη διάρκεια αυτής της σύρραξης δημιούργησε τη "Σερβική Εθελοντική Φρουρά" και στη συνέχεια την παραστρατιωτική ομάδα "Τίγρεις" που κατηγορήθηκε για εθνικές εκκαθαρίσεις Κροατών και Μουσουλμάνων. Αυτές οι κατηγορίες οδήγησαν πριν λίγα χρόνια και στην έκδοση εντάλματος σύλληψης από το ειδικό δικαστήριο της Χάγης για το Γιουγκοσλαβικό. Γεγονός πάντως είναι πως η δράση του Αρκάν και των μαυροφορεμένων ανδρών του σ' αυτό τον πόλεμο, εκτόξευσαν στα ύψη τη δημοτικότητά του στη Σερβία, κάτι που το 1992 οδήγησε και στην εκλογή του στο σερβικό κοινοβούλιο ως βουλευτής του κόμματος της "Σερβικής Ενότητας".

Επιπλέον, ο Αρκάν κατείχε μια "σημαντική" θέση στη λίστα των πλέον καταζητούμενων της "ΙΝΤΕΡΠΟΛ" καθώς κατηγοριόταν ως ο "εγκέφαλος" για μία σειρά κλοπών και ληστειών σε διάφορες τράπεζες στην Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Σουηδία. Τα τελευταία χρόνια ο Αρκάν ασχολούνταν με διάφορες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων καζίνο, εταιρίες εισαγωγών-εξαγωγών ενώ διατελούσε πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας ΟΜΠΙΛΙΤΣ.

www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=78410