Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

«Μήδεια» τού Ευριπίδη τού Μικέλ Καλέμι



1oΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ
«Μήδεια» του Ευριπίδη
σε σκηνοθεσία Μικέλ Καλέμι
Atelier 31, Αλβανία
Θέατρο Δάσους Δευτέρα 9 Ιουλίου
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων Τετάρτη 11 Ιουλίου
Οι «Όψεις του Αρχαίου Δράματος» φέρνουν στη σκηνή ένα ακόμη πρόσωπο της «Μήδειας» του Ευριπίδη, από το Θέατρο Atelier 31 της Αλβανίας, σε σκηνοθεσία του Μικέλ Καλέμι την Δευτέρα 9 Ιουλίου, στο Θέατρο Δάσους.
Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη η Μήδεια είναι μία γυναίκα προδομένη, περιφρονημένη, «την εγκατέλειψαν, την έδιωξαν... και αγρίεψε. Η αγανάκτησή της μετατράπηκε σε μια φωτιά που την έκαψε. […]. Επέλεξε αυτό το μονοπάτι σωτηρίας από τον πόνο, αλλά αυτό το μονοπάτι ήταν τόσο κατηφορικό που πήρε μαζί της ο,τιδήποτε είχε γύρω της, ο,τιδήποτε η αγανάκτησή της επιζητούσε. Εκείνη ήταν πράγματι το θύμα που οδηγήθηκε στη βία. Και εκδικήθηκε τόσο πολύ, που η γη συγκλονίστηκε και άρχισε να θρηνεί» αναφέρει στο σημείωμά του ο σκηνοθέτης.
H θεατρική ομάδα Atelier 31 δημιουργήθηκε το 2000 από παιδαγωγούς και φοιτητές της Ακαδημίας τεχνών των Τιράνων. Από τότε η ομάδα αυτή έγινε μία από τις πιο δραστήριες ομάδες στο χώρο του θεάτρου. Τα μέλη του Atelier 31 είναι από τους πιο γνωστούς και νέους καλλιτέχνες της Αλβανίας. Τα τελευταία επτά χρόνια η ομάδα έχει ανεβάσει πολλά θεατρικά έργα και έχει αντιπροσωπεύσει την Αλβανία σε πολλά φεστιβάλ στο εξωτερικό, δημιουργώντας μία πολύ καλή εικόνα για την τέχνη του θεάτρου στην Αλβανία. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα μέλη αυτής της ομάδας άνοιξαν το δρόμο για το ανέβασμα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στην Αλβανία. Η παράσταση της Μήδειας από το Atelier 31 αποτελεί την ζωντανή απόδειξη, καθώς είναι η πρώτη φορά που το έργο αυτό βλέπει το φως της σκηνής στην αλβανική γλώσσα από Αλβανούς καλλιτέχνες.
Μικέλ Καλέμι (βιογραφικό του σκηνοθέτη)
Γεννήθηκε στους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας, την άνοιξη του 1981. Τελείωσε το Γυμνάσιο και Λύκειο στην πόλη που γεννήθηκε. Από μικρός ένιωσε ενδιαφέρον για την τέχνη και για ό,τι όμορφο υπήρχε γύρω του. Σε εφηβική ηλικία ασχολήθηκε με το τραγούδι και τη μουσική. Στα 18 του δίνει εξετάσεις και εισάγεται – μέσα στους 8 καλύτερους – στο τμήμα σκηνοθεσίας της Ακαδημίας Τεχνών στα Τίρανα. Το 2003 αριστεύει και αποφοιτά από τη σχολή. Έχει ανεβάσει τα εξής έργα: «Η στροφή» (DieCurve) του TankedDorst, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και «Μήδεια» του Ευριπίδη. Τρέφει εκτίμηση και αγάπη για την αρχαία ελληνική τραγωδία και θέλει να την φέρει σε επαφή με τους ανθρώπους του τόπου του, που μέχρι σήμερα δεν είχα την τύχη να δουν παραστάσεις αρχαίου δράματος ούτε καν στη γλώσσα τους. Πριν 10 μέρες τιμήθηκε στην χώρα του ο καλύτερος σκηνοθέτης της χρονιάς, για την παράστασή του «Μήδεια» του Ευριπίδη.
Συντελεστές παράστασης:
Μετάφραση: Σοτίρ Παπαχρίστο
Σκηνοθεσία: Μικέλ Καλέμι
Σκηνικά-κοστούμια: Γκεντς Σκοντράνι
Μουσική: Έντρι Σίνα

Χορογραφία: Γκέργκι Πρεβάζι
Φωτισμοί: Λουλζίμ Τούφα


Ερμηνεύουν: Έμα Αντρέα, Βασιάν Λάμι, Ρόζα Αναγνώστη, Αχμέτ Πάσα, Βανγκέλ Τότσε, Σαϊμίρ Μπράχο, Τζουλιάνα Πάσα, Αρμέλα Ντέμαϊ, Αλμπάνα Περχάτι, Αλκέτα Χατζίου, Aντελίνα Mούτσα, Εφτιόλα Λάτσκα, Εράλντα Τσαούσι, Εσμεράλντα Μέτα, Ελόνα Χυσένι, Eγλάντινα Tσενομέρι, Λορεντάνα Γκιέτσι, Ροβένα Λούλε, Τζούλιο Μαργκίνι, Γκρέιντι Μέτα .
Παραγωγή: Atelier 31 σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας.
Με την υποστήριξη του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Αλβανία.
Ηπαράσταση θα δοθεί στην αλβανική γλώσσα με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

"Μήδεια" Αλβανία