Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΥΠ: Κατέστρεψαν έγγραφα που αφορούσαν τον Βαβύλη

ΕΥΠ
Κατέστρεψαν έγγραφα που αφορούσαν τον Βαβύλη

Τους προκατόχους του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης «έδειξε» χτες ο Γ. Βουλγαράκης. Σχετική ανακοίνωση του ΥΔΤ επισημαίνει πως μετά από τη διεξαγωγή ΕΔΕ, προέκυψε ότι τα έγγραφα που αφορούν τον καταζητούμενο Α. Βαβύλη και τα οποία αποδίδονται στην ΕΥΠ, όπως και σειρά άλλων εγγράφων «καταστράφηκαν την 13/3/2000, υπό συνθήκες που παρεκκλίνουν των διατεταγμένων και ισχυόντων». Εκείνη τη χρονική περίοδο υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή δημοσιεύματα. Συγκεκριμένα, πριν λίγες μέρες «Το Βήμα» είχε δημοσιεύσει έγγραφο το οποίο είχε συνταχθεί τον Οκτώβρη του 1996 και ανέφερε ότι ο Α. Βαβύλης ήταν πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ. Το έγγραφο είχε συνταχθεί από τον αστυνομικό υποδιευθυντή Γ. Χριστοφαρεΐζη και είχε σταλεί στον αρχηγό της ΕΛΑΣ Α. Βασιλόπουλο με την ένδειξη να ενημερωθεί και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης (σ.σ. τότε ήταν ο Γ. Ρωμαίος). Οι τελευταίοι με δηλώσεις τους έχουν υποστηρίξει πως ποτέ δεν ήρθε στα χέρια τους τέτοιο έγγραφο.

Αμέσως μετά την εμφάνιση των σχετικών δημοσιευμάτων διατάχθηκε αρχική έρευνα, από την οποία δε διαπιστώθηκε η ύπαρξη των σχετικών εγγράφων στο αρχείο της ΕΥΠ. Τότε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, έδωσε εντολή στον διοικητή της ΕΥΠ Ι. Κοραντή, να διατάξει ΕΔΕ για να διερευνηθεί η υπόθεση. Ο διοικητής της ΕΥΠ έδωσε εντολή για τη διενέργεια ΕΔΕ, προκειμένου να διερευνηθεί η γνησιότητα ή μη των εγγράφων αυτών, αλλά δε βρέθηκαν τα έγγραφα.

Προχτές υποβλήθηκε ο φάκελος της ΕΔΕ στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και χτες, με βάση τα στοιχεία του πορίσματος, στάλθηκε ο φάκελος στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Σε ρεπορτάζ του περιοδικού «Πολιτικά Θέματα» αναφέρεται ότι η ομάδα του Α. Βαβύλη άπλωνε ένα μεγάλο δίκτυο μεταξύ Ισραήλ και κάτω Ιταλίας, με πολύ γερές προσβάσεις, όμως, στην ελλαδική Εκκλησία. Υποστηρίζει ότι η Μοσάντ με την υπόθεση Α. Βαβύλη «χτύπησε» τον πατριάρχη Ειρηναίο, τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, τους Παλαιστίνιους και ιδιωτικά συμφέροντα μέσα στο Ισραήλ. Επίσης, Ο Α. Βαβύλης προσπάθησε να δημιουργήσει επιχειρηματική μονάδα στη δυτική ακτή της Ελλάδας με έδρα την Πάτρα. Σημαντική παράμετρος ήταν ο συνεταιρισμός του Α. Βαβύλη με τον Αλβανό επιχειρηματία των «πυραμίδων» Βεχμπί Αλιμουτσάι και την επένδυση που έκαναν σε μέσα συγκοινωνίας τα οποία πραγματοποιούσαν δρομολόγια μεταξύ Ισραήλ και Αλβανίας. Ηταν η περίοδος που τη γειτονική χώρα επισκέπτονταν μέλη ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων και οι κινήσεις αυτές, ίσως, να εξυπηρετούσαν τη συλλογή στοιχείων. Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι τη χρονική περίοδο που η Ελλάδα δεν εξέδωσε στη Ρωσία τον μεγιστάνα των ΜΜΕ Γ. Γκουσίνσκι, αλλά τον άφησε να γυρίσει στο Ισραήλ, το τελευταίο, εντελώς συμπτωματικά, αναγνώρισε τον Ειρηναίο ως πατριάρχη Ιεροσολύμων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ