Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Λέκκα (Σάμος)

2

Το δημοτικό διαμέρισμα Λέκας αποτελεί οικισμό με 560 κατοίκους κατά την απογραφή του 1991
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του δήμου Καρλοβασίων και βρίσκεται σε ένα καταπράσινο τοπίο, λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω από το Καρλόβασι. Η ύπαρξη του χωριού μαρτυρείται σε έγγραφα του τέλους του 16ου αιώνα, γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για ένα από τα πρώτα χωριά που έστησαν οι Σαμιώτες αμέσως μετά τον επανοικισμό. Το όνομα του χωριού προέρχεται από το αρβανίτικο κυριώνυμο Λέκας.
Η περιοχή προσφέρεται για γεωργική εκμετάλλευση και είναι σημαντική η συμβολή της Λέκας στην οικονομία του νησιού. Μεγάλα κτήματα, κυρίως αμπέλια στον κάμπο του Καρλοβάσου, ανήκουν σε κατοίκους της Λέκας                και καλλιεργούνται απ' αυτούς.
Πολλοί κάτοικοι του χωριού έχουν μεταναστεύσει, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν δημιουργήσει ισχυρές κοινότητες και δυναμικούς Συλλόγους. Η ιστορία αυτών των ανθρώπων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία του χωριού και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της Λέκας υπήρξε καθοριστική.
 


Το σχολείο της Λέκας είναι έργο των μεταναστών καθώς και η εκκλησία του Προδρόμου, το σύμβολο του χωριού, έχει εξωραϊστεί με τα δικά τους αφιερώματα.
Το πανηγύρι, στις 29 Αυγούστου, στην πλατεία του χωριού, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ζωντανά πανηγύρια του Δήμου Καρλοβασίων.
Από τη Λέκα κατάγεται ο Ιωάννης παπα Σταματίου Λεκάτης, ο δεύτερος μετά τον Λογοθέτη στη Σαμιακή επανάσταση.
Λίγο πιο κάτω από τη Λέκα βρίσκεται ο μικρός  οικισμός των Τσουρλαίων με λίγους μόνιμους κατοίκους. Στον οικισμό ξεχωρίζει η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. 

DD Leka
ΒΛΕΠΕ:Άνω καί Κάτω Αρβανίτες(Σάμος)
Σάμος,Αρβανίτες
Μεσόγειος-Πάνδροσος,Σάμος
Βλέπε γιά «Βαθύ» Σάμου