Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Α-ρ-λ-βανίτικα(σχόλια)

antonix said...



Πολλά υποσχόμενο σενάριο! Να το δούμε.

Ομως όχι 'πάνω από τη Λαμία', ΚΑΤΩ μάλλον θα έπρεπενα πεί. Αττική, Ευβοια, Βοιωτία, Κορινθία, Υδρα, Σπέτσες, Κρανίδι, Αιτωλοακαρνανία..
Η γιαγιά μου (από την Δομβραίνα) μιλούσε αρβανίτικα με τον παππού μου (από το Λουτράκι) όταν εγώ δεν έπρεπε να καταλάβω τί λένε (γάτος όμως ο μικρός, τα είχα μάθει ακούγοντας τα, όπως και τα ελληνικά, και έκανα τον άσχετο για να κατασκοπεύω τί μου ετοιμάζανε). Αρβανίτικα μίλαγε και με τις φίλες της που την επισκέπτονταν τα βράδια. Την κυρία Κατίνα, την κυρία Ορσα, την θεια τη Μαρίνα (την αδελφή της).
Τα ξέχασα όλα, βέβαια, μου έμεινε όμως ως οικείος ο ήχος της αλβανικής και όταν δεν δίνω προσοχή, σε ένα καφενείο πχ, δεν συνειδητοποιώ αμέσως ότι οι αλβανοί δίπλα μιλάνε μια 'ξένη' γλώσσα (τί ξένη, που μεγαλώσαμε δίπλα της, που ακόμα κ στον καραγκιόζη -του Κώστα Καρεκλά στο Λουτράκι- ακούγαμε καλαμπούρια στα αρβανίτικα)

Πότε θα παιχθεί;


Anonymous said...

εΝΔΙαφέρον σενάριο ακούγεται.Αντε ,να το δούμε κιόλας:)
Αδαμαντία

Anonymous said...

πολυ ενδιαφερων το σεναριο... η καταγωγη μου κατο το μισο τουλαχιστον αρ(λ)βανικη.. γεννηθηκα στα δυτικα καπου στον νομο πρεβεζης.. και η πλοιοψηφια εχουν κατεβει απο το Σουλι.. γνωριζω προφορικα την Αρβανιτικη μια και η γιαγιαδες μας κυριως αυτην μιλουσε.. αλλα και τωρα στα χωρια μας οι πατεραδες την μιλουν μεταξυ μας.. και εμεις καμια φορα οταν θελουμε να πουμε κατι συνωμοτικα την χρησιμοποιουμε.. κατ' αρχην αλβανικη διασωζει πολλες ομηρικες λεξεις και κατα βαση εινα ενα κραμα ελληνικων και λατινικων.. κατα την αποψη μου ολα τα βαλκανια ειναι μια ομοεθνια αν μπορουμε να χρησιμοποιησουμε εναν τετοιον ορο.. αδελφοξαδελφια ειμαστε ολοι... τα βαλκανια ειναι χωνευτηρι...
dikaiopolis o pelasgos
http://dikaiopolis.pblogs.gr/