Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

«ΕΛΛΗΝΟ»ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι Ανδεγαυοί χρησιμοποιούσαν για την επάνδρωση των οχυρών φεουδαλικά στρατεύματα από τη νότια Ιταλία και την ίδια την Κέρκυρα, ενώ οι Βενετοί συνέχισαν τη βυζαντινή πρακτική τοποθέτησης μισθοφόρων από τα Βαλκάνια. Έτσι, κατά τον 15ο και τον 16ο αιώνα οι φρουρές των οχυρών αποτελούνταν από μικτές ελληνο-αρβανίτικες μονάδες stradioti, παράλληλα με τους cernidi, τους ντόπιους πολιτοφύλακες.
Η κατάσταση αυτή, όπως ίσχυε για το οχυρό της Κασσιώπης, σκιαγραφείται από το παρακάτω νοταριακό έγγραφο του Ιστορικού Αρχείου της Κέρκυρας.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΡΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΣΙΩΠΗ (16ος αι.)

αφξα΄(1561), ημέρα κδ΄(24η) μηνός Μαρτίου…
ημέρα κστ΄(26η) του άνωθεν μηνός, Μισέρ Τζάνης Μπαρμπάτης, Καπετάνιος, με την συντροφίαν του και Μισέρ Τζόρτζης Μπούζης και Σερ Θεόδωρος Μάνεσης ως εκείνοι όπου έχουν τα χωράφια του Κασοποίου από την Εκλαμπροτάτην Αυθεντίαν, και επειδή είχον τραβενήρη σκάνδαλα με τους Σηνιότες, την σήμερον εσυμφώνησαν με τους παρόντες Γέροντες των Συνηών, ήγουν ΚαλοΪωάννη Τζόλη, κυρ Κωσταντή Λυγνόν και κυρ Αντώνη Αθανάση διά μέρους του χωρίου τους, να είναι ηγαπημένοι και ηρηνεμένοι πάντοτε, και να έχουν εξουσίαν να κατευάζουν τα ζώα τους οι Συνιότες να τα ποτίζουν και πάλι να τα παίρνουν στον τόπο τους, και όνταν θέλουν ευγάνοι οι Αναπληότες τα άλογά τους να βόσκουν στους τόπους τους, να είνε εις εξουσίαν τους. Και αν κατευάζουν και οι Συνηότες τα ζώα τους να είνε με θέλημα και ερώτηση των Αναπληοτών και αν κάνουν στάνη να τους δίδουν το δόσημο κατά την συνήθειαν και τα εξής. Υπό μαρτυρίας κυρ Σταμάτη Φωτινού και ΚαλοΪωάννη Αθανάση και Μισέρ Τζάνη Καπέλου και κυρ Ρούση Δενάση.
Α.Ν.Κ., Συμβ., Τόμος Β 176, φ. 20, σ. 343v

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι οι βενετική Διοίκηση είχε τοποθετήσει ιππείς stradioti από την περιοχή του Ναυπλίου στο οχυρό της Κασσιώπης, με επικεφαλής εκείνη την εποχή τον Ιταλό Gianni Barbati. Για τη συντήρηση της φρουράς και την αμοιβή των φρουράρχων είχαν παραχωρηθεί στο οχυρό κάποια κτήματα με κάποια μορφή στρατιωτικού τιμαρίου. Ως εκ τούτου, οι Σινιώτες που ως τότε μετακινούσαν και πότιζαν τα ζώα τους στην περιοχή αυτή, έπρεπε να το κάνουν πλέον κατόπιν αδείας του φρούραρχου, στον οποίο έπρεπε να αποδίδουν «δόσιμο» σε περίπτωση που τα στάβλιζαν εκεί.

ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ«ΕΛΛΗΝΕΣ»Η ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ «ΕΛΛΗΝΟΑΡΒΑΝΙΤΕΣ»Η «ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΟΙ»,ΕΝΩ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΑΛΒΑΝΟΥΣ.