Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Ζαγοριά


Re: Η Ζαγορια τι ειναι?

Δημοσίευσηαπό Pogonistan » 07:49 am 25 03 2008
Ειμαι απο Ζαγορια,συγκεκριμενα απο ενα χωριο-Χοστεβα.Καποιοι λενε οτι ειμαστε αλβανοφωνοι Ελληνες,καποιοι ορθοδωξοι αλβανοι.
Εγω ξερω οτι ο προπαπους μου γνωριζε μονο να μιλαει αλβανικα αφου ειχε ελληνικη παιδεια.Αργοτερα επι κομουνισμου δεν τα μαθανε οι επομενες γενιες τα ελληνικα.
Καπου σε μια βιβλιοθηκη ειδα χαρτες και δεδομενα της περιοχης του ετους 1918 και ελεγε 520 κατοικοι-Ελληνες.
καποιοι μασκαραδες(ολοι πρωην Κομουνιστες) απο τη περιοχη ,στις ημερες μας εχουν βγαλει εφιμεριδα και το παιζουν αλβανοι.
Ποια ειναι ειναι η αληθεια?


Αγαπητέ φίλε, στη Ζαγοριά κατοικούν Αλβανοί ορθόδοξοι και μερικοί Βλάχοι (οι οποίοι αν και ελληνόφωνες, όταν εγκαταστάθηκαν κατά τη δεκαετία του 1950 στη Ζαγοριά, συγκεκριμένα στο χωριό Ντέρανη (Nderani) και ολίγοι στη Σέπερη, έχουν εξαλβανισθεί ολήρως). Υπάρχουν μερικές πληροφόρίες οι οποίες κάνουν λόγο για έναν εκτοπισμό των Ζαγορίσιων από το Κουρβελέσι (Λαμπερία) ώστε να μην εξισλαμιστούν κατά τον ΙΖ' αιώνα. Τα χωριά είναι τα εξής, Σέπερι, Νίβανι, Ντέρανι, Κόντσκα, Λίαρι, Χοστέβα, Ντοσνίτσα, Ζέγι, Μπυθίκι. Κατά τους προηγούμενους αιώνες υπήρχαν ελληνικά σχολεία σε αυτά τα χωριά, με μεγαλύτερο στο χωριό της Νίβανης (στο οποίο υπήρχε και περίφημο μοναστήρι, ηγούμενος του οποίο κατά το πάλαι υπήρξε ένας πρόγονός μου). Οι Ζαγορίσιοι ήταν ανέκαθεν φιλέλληνες, μόνο κατά την περίοδο της αλβανικής εθνικής αφύπνισης (1878-1912) ξέφευγε που και που κανένας ''ανθέλληνας'' (όπως ο ποιητής Αντών Ζάκο Τσαγιούπι). Ο χάρτης στον οποίο αναφέρεσαι είναι πιθανότατα αυτός τον οποίο εξέδωσε το ΓΕΣ το 1919 και μιλάει όντως για τόσους έλληνες. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Γενικά ο χάρτης δεν είναι αξιόπιστος, για παράδειγμα αναφέρει Αλβανούς στα χωριά του Πωγωνίου ενώ δεν υπήρχαν ποτέ τέτοιοι. Μάλιστα πολλές φορές επαναλαμβάνει από χωριό σε χωριό τους ίδιους (φανταστικούς) αριθμούς. Την Ζαγοριά την έχω επισκεφτεί πολλάκις (τω χωριό μου συνορεύει με την περιοχή της Ζαγοριάς), γνωρίζω δε πολλούς Ζαγορίσιους (και από τη Χοστέβα), και ουδείς τυγχάνει έλλην.

Αυτά, εν ολίγοις...
Βλεπε και αλλα σχολια:http://www.neb.gr/phpBB2/viewtopic.php?f=21&t=2731