Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Αμυντική συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας

O πρόεδρος της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας  για Αμυντική-Τεχνολογική Συνεργασία, Michail Dmitriyev, δήλωσε σε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων πως «Η Ρωσία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Τουρκία για την πώληση στην τελευταία αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 και ελικοπτέρων. Έχουμε διάφορες συζητήσεις, αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε τι θα συμφωνήσει η Τουρκία» ανέφερε ο Michail Dmitriyev.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη δήλωση Ρώσου αξιωματούχου που αφορά την πώληση συστήματος S-400 στην Τουρκία. Πληροφορίες από την Μόσχα αναφέρουν ότι πλέον η Ρωσία συζητά να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για το Α/Α σύστημα
 μεγάλου βεληνεκούς, ενώ μέχρι στιγμής αρνείτο για δύο βασικούς λόγους, ο ένας επιχειρησιακός και ο άλλος πολιτικός:
Σε ότι αφορά το επιχειρησιακό μέρος υπήρχε ανησυχία για διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών των S-400, αλλά οι Τούρκοι τους δίνουν τα εχέγγυα για ασφαλή διακίνηση των απαραίτητων πληροφοριών κατά την διάρκεια της αξιολόγησης.
Ο δεύτερος ήταν πολιτικός λόγος: Υπήρχε – και τυπικά εξακολουθεί να υπάρχει – πολιτική δέσμευση έναντι της Ελλάδος για μη πώληση των S-400 στην Τουρκία, τουλάχιστον μέχρι να αποφασίσει η Ελλάδα για την προμήθεια ή όχι του συστήματος. Οι συζητήσεις που είχαν γίνει μεταξύ 2006-2008 για την προμήθεια των S-400 δεν φαίνεται να καταλήγουν πουθενά.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις προθέσεις ακύρωσης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και γενικότερα τις στενές σχέσεις που έχουν συνάψει εντός μόλις 10 μηνών από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου, η Ρωσία και η Τουρκία σηματοδοτούν έναν στρατηγικό κίνδυνο για την Ελλάδα που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αντιμετωπίσει.
Φυσικά τυχόν προμήθεια συστηματων S-400 με ακτίνα του βλήματος 200 χλμ και 90% ποσοστά επιτυχίας θα αλλάξει ολόκληρη την ισορροπία στο Αιγαίο σε βάρος της Ελλάδας…
Η Μόσχα είναι ιδιαίτερα χολωμένη με την ελληνική αναβλητικότητα στο θέμα της ελληνορωσικής αμυντικής συνεργασίας και δεν διστάζει να το δείξει. Μάλιστα στο θέμα των BMP-3HEL αρμάτων μάχης δεν αποκλείεται να δούμε και πολύ δυσάρεστες για τα ελληνικά συμφέροντα, κινήσεις από ρωσικής πλευράς, που κατηγορούν την Ελλάδα για “ουσιαστική αθέτηση κρατικής υπογραφής” λόγω των ατέρμονων διαπραγματεύσεων.
Πηγή: Τμήμα Ειδήσεων Defence.net

 
http://news.kozaninet.gr/?p=12890

Αμυντική συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας – Προμήθεια S-400 και ...-

Προσωρινά αποθηκευμένη