Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

«Κοίτα ρε τον βρωμο-Αλβανό..»

«Εδώ στην Ελλάδα, από παλιά, υπήρχαν άνθρωποι Αλβανικής καταγωγής, που οι οικογένειές τους ζούσαν εδώ από αιώνες. Αυτοί που τους λέμε: "Αρβανίτες". Μερικοί απ' αυτούς, μιλούν Αλβανικά ακόμα και σήμερα, και αναγνωρίζουν την Αλβανική καταγωγή τους. Όμως αισθάνονται "Έλληνες"!
Στην περιοχή που μένω, ένα μεγάλο μέρος τού πληθυσμού, ανήκει σε αυτή την κατηγορία, στους "Αρβανίτες". Μια μέρα λοιπόν, συνέβει το εξής κωμικοτραγικό. Μπροστά μου, βρισκόταν μια παρέα από Αρβανίτες. Τότε, πέρασε από εκεί ένας Βορειοηπειρώτης, τον οποίο γνώριζα, που είχε έρθει με την τελευταία αυτή μετακίνηση πληθυσμών. Μιλούσε σπαστά Ελληνικά, όμως αισθανόταν Έλληνας. Τότε, η παρέα τών Αρβανιτών, άρχισε να λέει μεταξύ τους: "Κοίτα ρε τον βρωμο-Αλβανό, που ήρθε να μας πάρει τις δουλειές! Δουλεύουν οι Αλβανοί, και δεν έχουμε δουλειές εμείς οι Έλληνες!
Μου ήρθε να γελάσω. Οι άνθρωποι αυτοί, ήταν γενετικά, Αλβανικής καταγωγής. Ο δε άλλος, ήταν γενετικά Έλληνας! Κι όμως, οι όροι αντιστράφηκαν. Έβλεπα εκεί μπροστά μου, κάποιους Αρβανίτες, να λένε έναν Έλληνα: "βρωμο - Αλβανό"!!! Ποιος ήταν λοιπόν ο Έλληνας, και ποιοι οι Αλβανοί; Εγώ ο ίδιος, που θεωρώ τον εαυτό μου "Έλληνα", έχω έναν από τους παπούδες μου Αρβανίτη!»


8 Ιαν. 2003 ... Αυτοί που τους λέμε: "Αρβανίτες". Μερικοί απ' αυτούς, μιλούν Αλβανικά ακόμα και σήμερα, και αναγνωρίζουν την Αλβανική καταγωγή τους. ...
www.oodegr.com/.../3tayt.htm - Προσωρινά αποθηκευμένη