Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Eκλογές στο Κόσσοβο

Επικράτηση Θάτσι χωρίς αυτοδυναμία στο Κόσσοβο
Πηγή:Α.Π.Ε.  

  

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στο Κόσσοβο, επικράτησε το Δημοκρατικό Κόμμα (PDK) του σημερινού πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι, λαμβάνοντας το 30,69% των ψήφων.
Δεύτερη σε δύναμη πολιτική παράταξη αναδείχθηκε, με ποσοστό 26,2%, η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (DSK), της οποίας ηγείται ο δήμαρχος της Πρίστινας, Ίσα Μούσταφά. 
Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» που υποστηρίζει την άμεση αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και αρνείται κάθε διάλογο με το Βελιγράδι, έλαβε το 12,78% των ψήφων. Ο συνδυασμός «Συμμαχία για το μέλλον του Κοσσόβου» (ΑΑΚ), του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός και κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Ράμους Χαραντινάι, έλαβε 10,89% και ο «Συνασπισμός για το νέο Κόσσοβο» του επιχειρηματία Μπετζέτ Πατσόλι ήρθε πέμπτος με 7,85%. Κανένα άλλο κόμμα δεν ξεπέρασε το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στη βουλή. 
Ο Χασίμ Θάτσι αργά το βράδυ της Κυριακής μετά την ανακοίνωση των πρώτων ενδεικτικών αποτελεσμάτων, που αναδείκνυαν νικητή το κόμμα του, δήλωσε ότι επιβραβεύτηκε η πολιτική που ακολούθησε από το 2007 μέχρι σήμερα. 
«Ψηφίσαμε για το ευρωπαϊκό και το ευρωατλαντικό μέλλον του Κοσσόβου. Αναμένουμε να γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί γι' αυτό ακριβώς ψήφισε σήμερα ο λαός μας. Η Ευρώπη θα πρέπει να μας δεχτεί με ανοικτή την αγκαλιά της», ανέφερε ο Χασίμ Θάτσι μιλώντας σε οπαδούς του που πανηγύριζαν τη νίκη.
Στις εκλογές η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 47% και ήταν πολύ μικρότερη απ' ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις κατά την προεκλογική περίοδο. 
Στο βόρειο Κόσσοβο ο σερβικός πληθυσμός απείχε μαζικά. Υπήρχαν μάλιστα πολλά εκλογικά τμήματα όπου δεν εμφανίστηκε να ψηφίσει κανένας. Αντίθετα, οι περισσότεροι Σέρβοι, νότια του ποταμού Ίμπαρ, προσήλθαν στις κάλπες. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, η συμμετοχή στους σερβικούς θύλακες στο κεντρικό Κόσσοβο όπου ψηφίζουν 56.000 Σέρβοι, κυμάνθηκε γύρω στο 50%. Το Αυτόνομο Φιλελεύθερο Κόμμα των Σέρβων (SLS) επικράτησε στους σερβικούς θύλακες αποσπώντας ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ψήφων. Το συγκεκριμένο κόμμα  συμμετείχε στην προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού του Χασίμ Θάτσι. 
Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στο Κόσσοβο δεν εξασφαλίζουν σε κανένα κόμμα αυτοδυναμία και θα χρειαστεί και πάλι να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού. Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα κληθεί να χειριστεί το διάλογο με το Βελιγράδι που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, την Κυριακή, ο διοικητής της KFOR, Γερμανός υποστράτηγος Έρχαρντ Μπούλερ, χαρακτήρισε επιτυχή την εκλογική διαδικασία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Κόσσοβο.
«Συνολικά, η εκλογική ημέρα ήταν ειρηνική και σταθερή, δεν καταγράφηκαν σοβαρά επεισόδια και δεν υπήρξαν μεγάλης κλίμακας ταραχές. Η κατάσταση ασφαλείας ήταν υπό έλεγχο από την Αστυνομική Υπηρεσία Κοσσόβου, που είχε την υποστήριξη της αστυνομίας της EULEX» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούλερ.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι, ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτών της KFOR είναι έτοιμος να βοηθήσει την αστυνομία του Κοσσόβου, εάν παραστεί ανάγκη, ενώ καταδίκασε τις καταστροφές σε κτίριο της KFOR, στο Ζούμπιν Πότοκ, μια ενέργεια που απέδωσε σε προσπάθεια εκφοβισμού των ψηφοφόρων.
Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας στο αρμόδιο για το Κόσοβο υπουργείο της σερβικής κυβέρνησης, Όλιβερ Ιβάνοβιτς, δήλωσε ότι, υπάρχει ενδεχόμενο, οι εκλογές στο Κόσσοβο να επιφέρουν μεγαλύτερες αντιθέσεις στους κόλπους της σερβικής κοινότητας.
«Δυστυχώς, οι εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσσόβου, που συμμετείχαν στις εκλογές, είτε δεν το είδαν αυτό είτε δεν ήθελαν να το δουν», δήλωσε ο κ. Ιβάνοβιτς στην εφημερίδα «Ντνέβνικ» του Νόβι Σαντ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ούτε η σερβική κυβέρνηση ούτε οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσσοβο θα έχουν την ευθύνη για μια τέτοια εξέλιξη, αλλά «μόνο οι Σέρβοι νότια του ποταμού Ιμπάρ, που αποφάσισαν να λύσουν το πρόβλημα χωρίς τη χώρα τους».
Ο κ. Ίβκοβιτς εμφανίστηκε σίγουρος για την επικράτηση του Χασίμ Θάτσι στις εκλογές, αλλά και για το ότι, ο τελευταίος θα συμπεριλάβει Σέρβους στον κυβερνητικό συνασπισμό.
http://www.ant1online.gr/World/Balkans/Pages/201012/1a122041-1ae2-47a3-b209-2fe5a55460de.aspx
Επικράτηση Θάτσι χωρίς αυτοδυναμία στο Κόσσοβο