Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Χορός Ράστι η Ράστ(Μεσολόγγι)







Το όνομά του ο χορός προφανώς το πήρε από το συγκεκριμένο όργανο(πίπιζα) με αυτόν τον ιδιαίτερο ήχο πού είναι οστέϊνο,φτιάχνεται από κόκαλο πού δυστυχώς δεν γνωρίζουμε από τι είδους οστό.Η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας διακρίνεται γιά την παραδοσιακή της μουσική η οποία αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες τσιγγανογύφτικο μονοπώλειο.Οί συμπαθέστατοι κατά τα άλλα Γύφτοι είναι οί απόλυτοι σήμερα οργανοπαίχτες της ευρύτερης περιοχής.Αποτέλεσμα μιάς νοσηρής κατάστασης λόγω της αστομανίας των κατοίκων(φυσικά υπάρχουν καί άλλοι λόγοι αλλά δεν χρειάζεται να μπούμε σε άλλες λεπτομέρειες διότι θα πέσουν πολλές πίκρες,καί γιά να μην αδικούμε αποτελεί γενικό φαινόμενο σχεδόν πανελληνίως αλλά καί κάπου πιό βόρεια καί δυτικά...από εμάς.Ο νοών νοείτω).Η πίπιζα φτιάχνεται καί από ξύλο(το στόμιο είναι οστέϊνο καί ίσως σε αυτό οφείλεται ο ήχος),μα σίγουρα η παλαιότερή της μορφή φτιαχνόταν από κόκαλο,πού όπως φαίνεται διασώθηκε σε μιά από αυτές τις περιοχές καί οί Γύφτοι το διατήρησαν.Από το ίδιο υλικό φτιάχνονταν καί πολλά άλλα όργανα όπως η φλογέρα καί το στόμιο της τσαμπούνας.
Στο Λεξικό τού Κ.Χριστοφορίδη βρίσκουμε τη λέξη ρράστ:
σελ.354
ε αμυδρά
ΒΛΕΠΕ:οστό
ΒΛΕΠΕ:Φλάουτο
ΒΛΕΠΕ:Μακεδονία
Τα παρακάτω είναι από Αλβανούς των Σκοπίων καί Κοσόβου καί αξίζει να προσέξουμε τη μουσική καί τούς χορούς:http://ellines-albanoi.blogspot.com/2011/07/valle-me-tupan.html

Ράστ ή Ράστι
                                                         
Χορός Ράστι ή Ράστ στην Αιτωλοακαρνανία. Πρόκειται γιά την πίπιζα, το βασικό όργανο τού χορού πού φτιάχνονταν από κόκαλο αετού. Ραστ ή ράστι - rrashtë στην αλβανική σημαίνει το οστό,το κόκαλο. Να σημειωθεί πως οί οργανοπαίχτες είναι Γύφτοι,συγγνώμη Ρομά,μιάς καί τις τελευταίες δεκαετίες μονοπωλούν σχεδόν δυστυχώς την παραδοσιακή μας μουσική.