Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Βουλγαρικό κομιτάτο καί χρηματοδότηση από την Σερβία

“Το Μακεδονικό ζήτημα”
denniskontarinis@yahoo.com

Διονύσης Ε. Κονταρίνης
Νέα Υόρκη Γενάρης 2008

Αντίβαρο, Ιανουάριος 2007


«Το Μακεδονικό Ζήτημα,” όπως καθιερώθηκε να ονομάζεται στη διεθνή πολιτική το εδαφικό πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, δεν είναι ένα θέμα που προέκυψε στις μέρες μας. Οι ρίζες του είναι πάρα πολύ παλιές αλλά, ουσιαστικά μπορεί να πει κανείς, πως ξεκινάει το 1870 με την ίδρυση της Βουλγαρικής Εξαρχίας, μιάς οργάνωσης με καθαρά πνευματική διοίκηση, η οποία με την έκδοση του φιρμανιού της στις 10 Μαρτίου του ιδίου έτους, τυπικά επισημοποίησε και διαμόρφωσε το Μακεδονικό Ζήτημα σαν ένα θέμα διεθνούς ενδιαφέροντος.
Όμως το 1873 ιδρύεται η βουλγαρική Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση, (ΙΜΡΟ), γνωστή ως“Κομιτάτο”το οποίο, το 1887 χρηματοδοτήθηκε, γιά τους σκοπούς του, με τέσσερα εκατομύρια  χρυσά φράγκα από τον κρατικό προϋπολογισμό της Σερβίας. Σκοπός της Οργάνωσης αυτής ήταν η δημιουργία μιάς αυτόνομης και αδιαίρετης Μακεδονίας. Βέβαια αν η οργάνωση αυτή πετύχενε τους σκοπούς της η Μακεδονία θα ενώνετο με την Βουλγαρία».

-------------

Η χρηματοδότηση έγινε μέσω τού ιδρύματος «Άγιος Σάββας»,εθνικιστική σερβική οργάνωση πού δρούσε γιά την απόσπαση Μακεδονικών (Ελληνικών) εδαφών καί προσάρτησή τους στην Σερβία.


Αντίβαρο - “Το Μακεδονικό ζήτημα”

Όμως τόσο γιά την Σερβία όσο και γιά την Βουλγαρία το Μακαδονικό Ζήτημα .... την εξάλλειψη των αλυτρωτικών τάσεων, το θέμα Μακεδονικής μειονότητας στην ...
www.antibaro.gr/.../kontarinhs_makedoniko.php - Προσωρινά αποθηκευμένη