Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Ζαγορά(Πήλιο)


Λεξικό Κ.Χριστοφορίδη σελ.122
 Περιοχή όπου συγκεντρώνονταν ζώα,ζωοπάζαρο;
Βλέπε «παλιοζαγάρ'»,το ζαγάρι,το σκυλί πού γυρνάει στα χωράφια(αγρός,βλέπε κατ'αγρούς Διονύσια,εξού καί άγριος).
Διόνυσος(ήταν γιός τού Διός καί της κόρης τού Κάδμου) ο Ζαγρεύς(Ζαγρέας).Οί Μαινάδες τού Διονύσου ακολουθούνταν πάντα από αγέλη άγριων σκυλιών.Μα καί ο ακόλουθος τού Διονύσου,ο Πάνας,ο θεός καί προστάτης των βοσκών πού φυσικά έχει άμεση σχέση με τα ζώα.
Να λοιπόν ο κυνηγός Διόνυσος(δείτε το παραπάνω προσεκτικά):
Λεξικό Αλβανο-Ελληνικό Κ.Γ.Παπαφίλη,εκδόσεις Μ.Σιδέρη
Είναι φανερό πως η λέξη είναι ταυτισμένη με τα ζώα καί το κυνήγι.
Να λοιπόν καί η αντίθεση τού απολλώνιου καί διονυσιακού πνεύματος!Η αιώνια «διαμάχη».Τα πρωτογενή ένστικτα πού αντιπροσωπεύει ο Διόνυσος καί η υπέρβαση αυτών μέσω τού Απολλώνιου πνεύματος.Αυτός ακριβώς είναι καί ο πνευματικός πλούτος των προγόνων μας. Βλέπε Φ.Νίτσε .

Διόνυσος-Ίακχος,γjαχου,το κηνύγι,η θήρα:
Λεξικό Κ.Χ.σελ.74
ΒΛΕΠΕ:Ιαχή-Ιάχη
Στην αρχαιότητα το κυνήγι ταυτίζονταν με ιαχές καί κραυγές οί οποίες ήταν μιμητικές διαφόρων ζώων.Επίσης βοηθούσαν στην συνεννόηση μεταξύ των κυνηγετικών ομάδων.
ΒΛΕΠΕ:«γιούχα»

Προφανώς,ο ορεινός επίπεδος τόπος ήταν ιδανικός γιά το ζωεμπόριο,δηλ.ο τόπος όπου γινόταν το ζωοπάζαρο από τούς κτηνοτρόφους.Γιά παράδειγμα οί πενηντάρηδες στη Κρήτη ακόμη θα θυμούνται τα ζώα πού έφερναν οί κτηνοτρόφοι γιά αγοραπωλησία σε συγκεκριμένο τόπο από πολλές καί μακρινές περιοχές.Οί κτηνοτρόφοι έλειπαν μέχρι καί μήνες από τα σπίτια τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως η αρχική έννοια της σύνθετης λέξης(Ζαγόρι-Ζαγορά) έχασε το νόημά της καί με τον καιρό ταυτίστηκε με αυτό πού προσφερόταν σε ανάλογο τόπο:το ζωεμπόριο καί φυσικά την συγκέντρωση πλήθους κτηνοτρόφων(φανταστείτε την συγκέντρωση σιγά-σιγά από την έλευση κοπαδιών καί κτηνοτρόφων,μπουλούκια ολόκληρα,να συναντιούνται στο συγκεκριμένο σημείο).Η ταύτιση φυσικά της λέξης καί με τις δύο έννοιες ως προς την εξήγησή τους αποδεικνύει γιά άλλη μία φορά την άμεση συγγένεια των δύο γλωσσών από τα βάθη της αρχαιότητας.




Zagoria-Αργυρόκαστρο

Zagora-Αλβανία(Σκόντρα) 

Ζagori-Αλβανία

Θριάσιο Πεδίο(Διόνυσος-Ίακχος)