Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Υπάκουσε στον Αλέξιο η Εκκλησία της Κύπρου

Φανάρι-Μόσχα: Κρίση στα όρια του... σχίσματος

 Μια λαμπρή επετειακή εκδήλωση της Ορθοδοξίας τείνει να σηματοδοτήσει νέα περίοδο σοβαρής κρίσης στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας. Αιτία η τετρασέλιδη επιστολή που έστειλε ο πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος στους προκαθήμενους των ορθόδοξων εκκλησιών.


Μέσω αυτής τους προτρέπει να μην παραστούν στο Κίεβο για τον εορτασμό των 1.020 χρόνων από τον εκχριστιανισμό των γηγενών της περιοχής.
Μάλιστα ο Αλέξιος δεν διστάζει να παραλληλίσει την κρίση με το σχίσμα του 1054! Αφορμή η επικείμενη επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Πάντως ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, με ομόφωνη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες, θα δώσει το παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις.
Χθες ο πατριάρχης έστειλε απαντητική επιστολή στον Αλέξιο, με την οποία χαρακτηρίζει "αδικαιολόγητες, αβάσιμες και προσβλητικές" τις αιτιάσεις που διατυπώνει ο προκαθήμενος της εκκλησίας της Μόσχας στις επιστολές του περί δήθεν πρόθεσης του οικουμενικού πατριάρχη να έρθει σε επαφή με εκπροσώπους των σχισματικών εκκλησιών της Ουκρανίας την Κυριακή. Ο Βαρθολομαίος επισημαίνει ότι είχε θέση ως προϋπόθεση της παρουσίας του στο Κίεβο τη μη συμμετοχή σχισματικών στις εκδηλώσεις στις οποίες θα παρασταθούν ο ίδιος και ο εκπρόσωπος της κανονικά αναγνωρισμένης από το πατριαρχείο Μόσχας εκκλησίας της Ουκρανίας, μητροπολίτης Κιέβου Βλαδίμηρος. Επιπλέον εξηγεί ότι, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία και παρεξήγηση, ο ίδιος πρότεινε να περιληφθεί στο πρόγραμμα των εορτασμών η τέλεση από κοινού λειτουργίας με τους άλλους προκαθήμενους των ορθοδόξων εκκλησιών.

ΠΡΟΣΒΟΛΗ
"Εάν ήσαν βάσιμοι αι διά των Υμετέρων επιστολών προσβλητικαί κατά του ημετέρου προσώπου αιτιάσεις, ήτοι περί κοινής συμπροσευχής μετά των ηγετών των διαφόρων σχισματικών ομάδων ή περί ακρίτου και κατά παραβίασιν της κανονικής τάξεως αποδοχής αυτών εις την εκκλησιαστικήν κοινωνίαν, τότε η πρότασις διά την συλλειτουργίαν ημών θα ήτο αδιανόητος, διό και ανεμένομεν από της Υμετέρας Μακαριότητος κατά την ιστορικήν ταύτην στιγμήν φιλόφρονας λόγους αγάπης και όχι βεβαίως βεβιασμένας κρίσεις ή απειλάς επί τη βάσει ακρίτων σπερμολογιών, αι οποίαι δεν εκφράζουν την πάντοτε υπεύθυνον θέσιν της Μητρός Εκκλησίας".
Εν συνεχεία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τονίζει ότι η συμμετοχή του στους εορτασμούς αποβλέπει στην προβολή της ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
“Η ημετέρα συμμετοχή εις τας εορταστικάς εκδηλώσεις, ως και πάσαι αι διορθόδοξοι πρωτοβουλίαι της Μητρός Εκκλησίας αποσκοπούν άνευ οιασδοίτινος ιδιοτελείας εις την διακονίαν ή την προβολήν της ενότητος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία βεβαιούται συνεχώς διά του κοινού βαπτίσματος εις την αμώμητον πίστην των Ορθοδόξων”.
Παρατηρεί τέλος ότι οι εορτασμοί της επετείου του εκχριστιανισμού των Ρώσων υπενθυμίζουν το κοινό χρέος, αλλά δεν είναι η κατάλληλη ευκαιρία για τη λύση του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος. “... Διό και επαναλαμβάνομεν την πρότασιν διά την Υμετέραν συμμετοχήν εις την επίσημον λειτουργίαν, διότι η ημετέρα ενότης ενώπιον της Τραπέζης του Κυρίου υπερβαίνει τας διασπάσεις του κόσμου”.

ΥΠΑΚΟΥΣΕ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΙΟ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου έσπευσε να ανακοινώσει ότι υπακούει στην επιστολή Αλέξιου. Συγκεκριμένα, σε ανακοινωθέν της αναφέρει: "Ύστερα από διαβουλεύσεις που έγιναν, η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε όπως η Εκκλησία της Κύπρου μη συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Κίεβο Ουκρανίας για τα 1.020 χρόνια από τη βάπτιση των Ρώσων είτε διά του προκαθημένου αυτής, είτε δι' αντιπροσωπείας, είτε δι' άλλου εκκλησιαστικού οργάνου".
Αντιθέτως, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, μόλις έλαβε την επιστολή του Αλέξιου, επικοινώνησε με τον οικουμενικό πατριάρχη και του δήλωσε τη συμπαράστασή του.
ΑΠΟ ΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ
Να σημειωθεί ότι από τις 15 Ιουνίου το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ είχε μεταδώσει δηλώσεις του εκπροσώπου της επίσημης ορθόδοξης εκκλησίας της Ουκρανίας, αρχιμανδρίτη Κύριλλου, ο οποίος διαβεβαίωνε πως οι εκπρόσωποι του οικουμενικού πατριαρχείου είχαν διαπραγματευθεί με τις ουκρανικές αρχές να μην υπάρχουν εκπρόσωποι των λεγόμενων σχισματικών εκκλησιών στις επισκέψεις στις οποίες θα παραβρίσκονταν ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο μητροπολίτης Βλαδίμηρος.


  • Το κατηγορώ του Αλέξιου. Ο πατριάρχης Μόσχας κατηγορεί τον Βαρθολομαίο για σχέσεις με τον σχισματικό πατριάρχη Κιέβου και πάσης Ρωσσοουκρανίας Φιλάρετο, με τον μητροπολίτη Μεθόδιο, ηγέτη της δεύτερης σχισματικής ομάδας της Ουκρανίας, και τους ηγέτες της ελληνοκαθολικής εκκλησίας και άλλων κοινοτήτων. Του αποδίδει ευθύνες για συμμετοχή στα σχέδια των ουκρανικών αρχών, επειδή, όπως τονίζει, έχει προσκληθεί από τον πρόεδρο της Ουκρανίας μαζί με τους ηγέτες των σχισματικών εκκλησιών της Ουκρανίας, προκειμένου να "χρησιμοποιήσουν την επίσκεψη της Α.Θ. Παναγιότητος εις Κίεβον διά να υποστηρίξουν τους σχισματικούς και να διακηρύξουν το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να έχη εκκλησιαστικήν δικαιοδοσίαν επί της Ουκρανίας και να αρνηθή τα αντίστοιχα κανονικά δίκαια του Πατριαρχείου Μόσχας".
    Επιπλέον ο Αλέξιος προαναγγέλλει πως δεν θα συμμετάσχει στις επίσημες εκδηλώσεις αλλά θα "εφαρμόση ίδιον πρόγραμμα εορτασμών εν Κιέβω". Εντύπωση προκαλεί ότι ο πατριάρχης Μόσχας κάνει λόγο για σχέδιο εγκαθίδρυσης "Μητροπόλεως του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως εν Ουκρανία", η οποία θα περιλαμβάνει στην ιεραρχία της τους σχισματικούς. Προκλητική θεωρείται και η έκκληση προς τον Βαρθολομαίο να μην προβεί σε αντικανονικά βήματα, γιατί αλλιώς είναι δυνατό "να επέλθη εκκλησιαστική διαίρεσις δυναμένη ως προς τα αποτελέσματά της να συγκριθή προς τα γεγονότα του έτους 1054"!
  • Ιουλ 23, 2008