Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

«μ’ έξε λεβέντες Λιάπηδες τσι Tούρκους εχτυπούσε»


Στα 1828 ο καπετάνιος της Μεσσαράς στο Ηράκλειο της Κρήτης Μαλικούτης ξεσηκώνεται εναντίον των Τούρκων,σκοτώνοντας τον αγά της περιοχής. Η εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» της Κρήτης παρουσιάζει λαϊκή ρίμα της εποχής γιά τον καπετάνιο Μαλικούτη,πού κλεισμένος σε μιά εκκλησιά μαζί με «έξι Λεβέντες Λιάπηδες» δίνει την τελευταία του μάχη.

ΒΛΕΠΕ:Αλβανική παρουσία στην Κρήτη
Χατζημιχάλης Νταλιάνης-Δροσουλίτες
Λιάπηδες
ΛΙΑΠΗΔΕΣ
Ε.Βενιζέλος 
LABERIA καί εδώ
Βορίζα(οί ντόπιοι το προφέρουν -ζα καί όχι -ζια,βλέπε σελ.276)
Μαλικούτης-Λέκκας


Στην περιοχή της Μεσσαράς(Μεσσαριά καί στην Αλβανία) καί συγκεκριμένα από τα Βορίζα κατάγονται οί οικογένειες Μανασσάκη,Σκυπεταράκη(παρατσούκλι) Σκουτέλη(παρατσούκλι,στην ουσία τα παρατσούκλια αποτελούν τα παλαιά ονόματα των οικογενειών)Βεϊσάκη.Υπάρχουν καί άλλα επώνυμα πού υποδηλώνουν αρβανίτικη παρουσία.Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει το χωριό με το ηπειρώτικο όνομα Βρέλη.
Aξίζει να σημειώσουμε πως το χωριό Βορίζα αποτελεί το κέντρο των ταραχοποιών της ευρύτερης περιοχής.Είναι το χωριό με την μεγαλύτερη εγκληματικότητα.Είναι οί..«καπεταναίοι» της περιοχής.Επίσης Κούρτες προς Ζαρό.

ΒΛΕΠΕ:Ρούβας
                                                                                    Βορίζα
Λεξικό Κ.Χριστοφορίδη σελ.34

Το τραγούδι του γενικού αρχηγού Μιχαήλ Κόρακα
Ένας από τούς τρανούς οπλαρχηγούς πού έβγαλε η πελασγική Κρήτη.
Το όνομά του ήταν Μιχάλης Καρούσος(έλαβε μέρος ως εθελοντής στο σώμα τού Καραϊσκάκη),επώνυμο πού θα το συναντήσουμε στα αρχεία των ευγενών των Επτανήσων στα 1500-1600 από τούς γνωστούς στρατιώτες τού μεσαίωνα, των Αλβανών Στρατιωτών όπως μας περιγράφει ο Σάθας.Ο ίδιος ο συγγραφέας,ο Κωσταντίνος Σάθας,μας αναφέρει γιά δύο μεγάλα εποικιστικά κύματα Αλβανών στην Κρήτη στα μισά τού 1500(πρόκειται γιά την τελευταία πράξη τού δράματος της αντίστασης απέναντι των Τούρκων καί της τελικής πτώσης τού Μοριά.Ενός αγώνα πού ολοκληρωτικά σήκωσαν στούς ώμους τους οί Αρβανίτες) καί τού 1700.
Το τραγούδι μας περιγράφει τούς ηρωϊσμούς τού οπλαρχηγού και γιά μιά ακόμη φορά παρουσιάζονται οί Αρβανίτες να συνδράμουν ως εθελοντές στην επανάσταση των Κρητών στη Μεσσαρά στα 1840.Καί μας έρχεται ως απόηχος της άλλης μεγάλης αρβανίτικης θυσίας στο Φραγκοκάστελο των Σφακίων τού Αρβανίτη καπετάνιου Χατζημιχάλη Νταλιάνη.
Καί μιάς πού μιλάμε γιά την Μεσσαρά η περιοχή βρίθει από αρβανίτικα στοιχεία.Από πού να αρχίσει κανείς;Στη μνήμη θα φέρουμε μερικά μόνο παραδείγματα όπως τον καπετάν Λέκκα από τα Βορίζα,τον καπετάν Κουρμούλη πρώην μουσουλμάνο αλλά καί τον καπετάν Μαλικούτη αδελφό και συμπολεμιστή τού καπετάν Λέκκα επίσης από τα Βορίζα πού ένα ακόμα ιστορικό τραγούδι μας περιγράφει τα ανδραγαθήματα τού καπετάνιου καί τούς «λεβέντες Λιάπηδες» πού τον ακολούθησαν στον αγώνα του
.