«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Κοσσυφοπέδιο

ΣΕΡΒΟΙ-ΤΟΥΡΚΟΙ-ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΣΟΒΑΡΟΙ

Το χρονικό του μίσους

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΟΥΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ

της Χρύσας Βίλκενς



Από τους αρχαίους Ιλλυριούς και τη «σέρβικη Ιερουσαλήμ», στο προτεκτοράτο του ΟΗΕ. 1018 χρόνια πολέμων, σφαγιασμών και προδοσίας μέχρι την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου του… σωτηρίου έτους 2008 που ο πρώην οπλαρχηγός του UCK και νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι ανακοινώνει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
17 Φεβρουαρίου 2008:Ο πρώην οπλαρχηγός του UCK και νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός  Χασίμ Θάτσι, ανακοινώνει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
17 Φεβρουαρίου 2008:Ο πρώην οπλαρχηγός του UCK και νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι, ανακοινώνει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

28 Ιουνίου 1389:
Πραγματοποιείται μια επικών διαστάσεων μάχη μεταξύ Σέρβων και Τούρκων. Οι Σέρβοι χάνουν τη μάχη. Το Κόσοβο -επονομαζόμενο ως σέρβικη Ιερουσαλήμ λόγω των εκκλησιών και των μοναστηρίων- βρίσκεται υπό την οθωμανική κυριαρχία για πάνω από 500 χρόνια. Οι Σέρβοι θεωρούν το Κοσυφοπέδιο ιερό έδαφος και λίκνο της εθνικής τους ταυτότητας. Οι Αλβανοί θεωρούν ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Ιλλυρίων, που ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του Κοσυφοπεδίου.

7 Σεπτέμβριου 1913:
524 χρόνια αργότερα, ο βασιλιάς της Σερβίας Πέτρος Καραγεώργεβιτς ανακοινώνει την απελευθέρωση του Κοσόβου. Οι επιχειρήσεις του σέρβικου στρατού για την επανάκτηση του εδάφους είχαν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 1912. Οι ιστορικοί μιλούν για την πρώτη εθνοκάθαρση του 20ου αιώνα, λόγω των βιαιοπραγιών των Σέρβων εναντίον των Αλβανών. Πάνω από 20.000 Αλβανοί πεθαίνουν και το Κόσοβο γίνεται σέρβικο ακόμα και αν οι Σέρβοι αποτελούν μειονότητα.

Χειμώνας 1915 /1916:
Οι Αλβανοί παίρνουν εκδίκηση από τα σέρβικα στρατεύματα, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις συμμαχικές δυνάμεις. Εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι προσπαθούν μέσω του Κοσόβου να προσεγγίσουν τις ακτές της Αδριατικής, γίνονται όμως στόχος Αλβανών ανταρτών. Η βρετανίδα συγγραφέας Ρεβέκκα Γουέστ έγραφε έκπληκτη για το διάλογο δύο Αλβανών που ευχόντουσαν ένα νέο πόλεμο, για να σκοτώσουν όσο πιο πολλούς Σέρβους μπορούσαν.

1966-74
Η πτώση του πανίσχυρου Υπουργού Ασφαλείας Αλεξάνταρ Ράνκοβιτς τον Ιούλιο του 1966, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή των Αλβανών του Κοσόβου. Μετά από την πολιτική του φόβου που ασκούσε ο Ράνκοβιτς, οι Αλβανόφωνοι αρχίζουν να απολαμβάνουν τα προνόμια που τους δίνει ο Κροάτης ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ Τίτο. Το 1974 το Κόσοβο αποκτά με το νέο σύνταγμα την ίδια σχεδόν υπόσταση, όσο και οι συνιστώσες δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας.

11 Μαρτίου 1981
Ξεκινά ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας εκ μέρους των Αλβανών Κοσοβάρων με το αίτημα για μία «Ενωμένη Αλβανία». Το Βελιγράδι προσπαθεί να καταστείλει τις διαδηλώσεις. Πολλοί άνθρωποί πεθαίνουν και άλλοι φυλακίζονται. Οι αναταραχές και η οικονομική μιζέρια που βιώνουν οι Σέρβοι οδηγεί στην έξαρση του εθνικισμού.

1986
Στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου η σέρβικη Vecernje Novosti δημοσιεύει το μνημόνιο της Σέρβικης Ακαδημίας Επιστημών, το οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων,στην άνοιξη του 1981, όταν κηρύχτηκε εναντίον των Σέρβων «ένας πολύ ειδικός, αλλά ολοκληρωτικός πολέμος». Το μνημόνιο καταγγέλλει «τη φυσική, πολιτική, θεσμική και πολιτιστική γενοκτονία του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο και Μετόχια» και καλεί τη Σερβία να μην είναι παθητική.

1987
Ο άγνωστος ακόμα Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ένας τραπεζικός διευθυντής που μόλις είχε αρχίσει να υλοποιεί τις πολιτικές του φιλοδοξίες, δηλώνει στις 24 Απριλίου μπροστά από χιλιάδες Σέρβους του Κοσόβου-Πόλιε: «Κάνεις δεν πρέπει να τολμήσει να σας χτυπήσει». Η ομιλία του μεταδίδεται στις τηλεοράσεις και εκείνος γίνεται μέσα σε μία νύχτα εθνικός ήρωας.

28 Ιουνίου 1989
Οι Σέρβοι γιορτάζουν τα 600 χρόνια από τη σφαγή στο Κοσυφοπέδιο και ο Μιλόσεβτις δηλώνει ότι «σήμερα βρισκόμαστε πάλι μπροστά από σφαγές». Το Βελιγράδι θέτει το Κόσοβο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η αυτονομία του Κοσόβου ανακαλείται.

1991-1995
Τον Ιούλιο του 1991 οι Σέρβοι διαλύουν το Κοινοβούλιο του Κοσόβου. Χιλιάδες Αλβανοί γιατροί απολύονται, Αλβανοί δάσκαλοι δε λαμβάνουν το μισθό τους. «Το αίσθημα που επικρατεί στους Αλβανούς είναι το μίσος», γράφει ο Κοσοβάρος συγγραφέας Σκελτσέν Μαλίκι. Ο μετριοπαθής κοσοβάρος ηγέτης Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, ο οποίος απορρίπτει τη χρήση της βίας, προσπαθεί να κερδίσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας για το πρόβλημα του Κοσόβου.

1997
Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου (UCK) αποφασίζει να αντιδράσει με το δικό του τρόπο και αρχίζει ένας αιματηρός ένοπλος αγώνας ανάμεσα στους αντάρτες και τις σέρβικες δυνάμεις ασφαλείας. 450.000 άνθρωποι εκτοπίζονται. «Θα αντιδράσουμε», ανακοινώνει η αμερικανίδα ΥΠ.ΕΞ Μαντλίν Ολμπράϊτ.

24 Μαρτίου 1999
Μετά την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γαλλία, ξεκινά ο πρώτος πόλεμος του ΝΑΤΟ. Οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί εναντίον σέρβικων στόχων διαρκούν 78 ημέρες. Στις 10 Ιουνίου ο Μιλόσεβιτς συμφωνεί να αποσύρει τα στρατεύματά του από το Κοσυφοπέδιο. Ο απολογισμός του πολέμου: πάνω από 10.000 νεκροί και 1,5 εκατ. εκτοπισμένοι. Το Κόσοβο μετατρέπεται σε προτεκτοράτο του ΟΗΕ με την παρουσία 45.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ.

17 Μαρτίου 2004
Ο ύποπτος πνιγμός τριών αγοριών αλβανικής καταγωγής πυροδοτεί εκτεταμένες επιθέσεις εναντίον Σέρβων. To ΝΑΤΟ παρακολουθεί παθητικά. Δεκαεννιά άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο, 900 τραυματίζονται και εκατοντάδες σπίτια καίγονται. Η βία ερμηνεύεται ως μία έκφραση της δυσαρέσκειας των Αλβανών και το ζήτημα του καθεστώτος επανέρχεται στο τραπέζι.

2006- 2007
Το Φεβρουάριο του 2006 αρχίζουν συνομιλίες με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου. Στις 26 Ιανουαρίου 2007 ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι προτείνει ανεξαρτησία υπό διεθνή επιτήρηση.
Τον Ιούλιο ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου
Αγκίμ Τσέκου δηλώνει ότι απέτυχαν οι διαπραγματευτικές συνομιλίες με το Βελιγράδι και ζητά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας μέχρι το τέλος του χρόνου.

17 Φεβρουαρίου 2008
Ο πρώην οπλαρχηγός του UCK και νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι, ανακοινώνει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η κίνηση χαρακτηρίζεται παράνομη από το Βελιγράδι και τη Μόσχα. Το Κόσοβο αναγνωρίζεται , μεταξύ άλλων, από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

http://diplomatia.gr/article/1827/%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%AC%CE%BD%

ΣΕΡΒΟΙ-ΤΟΥΡΚΟΙ-ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΣΟΒΑΡΟΙ : Το χρονικό του μίσους-Προσωρινά αποθηκευμένη

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)