«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Ο Αλβανός Τάϊ μποξέρ


Ο Αλβανός τάι μπόξερ: μπάτσοι στην Ολλανδία

Αυτή η ιστορία έλαβε χώρα όταν ήταν εδώ ο φίλος μου ο Χάρης. Με πήρε τηλέφωνο απόψε ( “πού είσαι μωρή κυρία” ) και χάρηκα πάρα πολύ, τον αγαπάω πολύ το Χάρη κι ας τον γνώρισα για πολύ λίγο. Πάμε να δούμε τι θυμάμαι από αυτή την ιστορία…
Είμαστε στο Burger King του Beursplein και παίρνουμε τους δίσκους μας και πάμε να κάτσουμε. Ισόγειο, δεξιά όπως μπαίνεις, τραπέζι κολλητά στη βιτρίνα του μαγαζιού. Τρώμε, μιλάμε, χαζεύουμε τα σχέδια που κάνει κάποιος καλλιτέχνης με κινητικά προβλήματα (αν θυμάμαι καλά) στον πεζόδρομο. Ο Χάρης ενίσταται όταν κάποιος πεζός τα πατάει.
Κάποια στιγμή μία γυναίκα κάθεται απέναντί μας, δεξιά μου και αριστερά του Χάρη. Είναι μάνα γιατί έχει μαζί της ένα μικρό πολύ μικρό παιδάκι αλλά φαίνεται πολύ νέα στο πρόσωπο. Και, όπως παρατηρώ, έχει κωλάρα, πω πω. Πίσω μου, τραπεζάκι κολλητά στο τζάμι, κάποιος γελάει και ο Χάρης τον εντοπίζει. Προφανώς έλληνας. Τελικά ήταν Αλβανός. Πιάνουμε κουβέντα εκ του μακρόθεν. Ο Χάρης τον προσκαλεί στο τραπέζι μας.
Δεν θυμάμαι το όνομα του τύπου. Είχε ζήσει πολλά χρόνια στην Ελλάδα και τα ελληνικά τα μίλαγε άψογα. Τι έκανε στην Ολλανδία; Τάι Μποξ… μάλιστα, μετά το Αλβανός τουρίστας έχουμε και το Αλβανός τάι μπόξερ και μάλιστα στην Ολλανδία! Ωραίος ο τύπος. Είχε το όνειρό του.
Είναι περήφανη ράτσα οι Αλβανοί, τους σέβομαι. Στη γλώσσα τους νομίζω ότι λέγονται σχιπτάρ που σημαίνει αετός. Δεν είναι τυχαίο που κατάφεραν και δούλεψαν τόσο σκληρά στην Ελλάδα και απέκτησαν ένα βιοτικό επίπεδο. Από την άλλη, ίσως να ήταν και η δίψα που τους έκανε έτσι.
Ο συγκεκριμένος λοιπόν μας έλεγε ένα σωρό ιστορίες που δεν θυμάμαι… για γυναίκες, για την Ελλάδα, για τον αδερφό του (ειδικά αυτό το θέμα το άφηνε μισό, το κάλυπτε ένα μυστήριο)… όταν φύγαμε περπατήσαμε αρκετά μαζί του, κάναμε βόλτες από δω κι από κει, αυτός κοντομάνικος μόνο και το είχε δαγκώσει από το κρύο. Είχε ένα κόλλημα με τις επιγραφές, τις είχε αναγάγει σε μεταφυσικά σύμβολα μιας και δεν ήξερε αγγλικά και έλεγε “αυτή η επιγραφή κάτι λέει. Την βλέπω και καταλαβαίνω ότι κάτι μου λέει”. Ήταν πολύ δύσκολο να τον παρακολουθήσεις σε αυτή τη θεωρία του. Όπως στις ταινίες τα μωρά που είναι αγνά μπορούν και βλέπουν τους νεκρούς, έτσι και αυτός μη έχοντας κάποια ιδιαίτερη σχέση με τα αγγλικά (και φαντάζομαι με τα γράμματα γενικότερα) ίσως να έβλεπε πράγματα κρυμμένα σε εμάς. Αστειεύομαι. Του άρεσε η αμερικάνικη σημαία σε μία επιγραφή “Dream”. Όταν του ειπαμε ότι σημαίνει όνειρο είπε “α για αυτό τότε μου αρέσει, επειδή κι εγώ έχω ένα όνειρο”.
Είχε φάει αρκετό ξύλο στην Ελλάδα. Από μπάτσους. Τον είχαν απελάσει αλλά είχε ξαναγυρίσει. Ποιος ξέρει πόσο ξύλο είχε φάει. Πάντως εδώ βλέπει μπάτσο και χέζεται πάνω του. Εδώ εγώ δηλαδή βλέπω στολή και την κοιτάω με λοξό μάτι… πόσο μάλλον αυτός που τα έζησε στο πετσί του. “Ξύλο;”, ρώταγε… αλλά ήταν ανώτερος από αυτούς, με ένα θλιβερό τρόπο. Δεν εκδήλωνε λεκτικά μίσος, παράπονο, δίψα για εκδίκηση, πόνο, αδικία, κάτι που να δηλώνει τέλος πάντων ΚΑΤΙ! “Εντάξει” έλεγε… πόσο σιχαίνομαι αυτό το κράτος το ελληνικό.
Εδώ πέρα λοιπόν οι μπάτσοι είναι για πολλά γέλια. Εμφανισιακά πρέπει να πληρώνουν πολλές αμαρτίες. Οι στολές τους είναι μάλλον κάποια καρμική τιμωρία. Τους βλέπεις και θέλεις να τους ρίξεις σφαλιάρα για να δεις αν θα γυρίσουν το μάγουλο από την άλλη! Η παρουσία τους στον κεντρικό του Ρότερνταμ και σε διάφορους σταθμούς μετρό είναι διακριτική. Πόσο με τάραζε να βλέπω στην Ακαδημίας και στην Χαριλάου Τρικούπη 18χρονους ΜΑΤατζήδες ή μπλε ειδικούς φρουρούς με το δάκτυλο στη σκανδάλη του υπερόπλου… έλεος… έλεος… εδώ απλά περπατάααανε, σαν ΚΑΠΗ που κάνουν περίπατο σε κάποια εξοχή.
Ο Αλβανός (δεν θυμάμαι το όνομά του όπως είπα και πριν νομίζω) μας είχε περιγράψει ένα περιστατικό ωραίο. Ήταν κάποιος άστεγος/μεθυσμένος/whatever πεσμένος κάτω. Δύο μπάτσοι τον πλησιάσανε. Ο Αλβανός κοίταζε. Η εμπειρεία του με τους έλληνες μπάτσους δεν τον είχε προετοιμάσει για αυτό που θα έβλεπε. Οι ολλανδοί μπάτσοι σήκωσαν τον τύπο, τον έβαλαν να καθίσει ( ή όρθιο, δεν θυμάμαι ), τον χαιρέτησαν και έφυγαν. Υποθέτω πως το σαγόνι του Αλβανού θα έπεσε στο πάτωμα.
Χάρη αν θυμάσαι άλλες λεπτομέρειες ή αν έγραψα κάτι λάθος στείλε σχόλιο ή μέιλ. Πολλά φιλιά ρε συ, μου λείπεις.


Ο Αλβανός τάι μπόξερ: μπάτσοι στην Ολλανδία « singen sang gesungen


Πίσω μου, τραπεζάκι κολλητά στο τζάμι, κάποιος γελάει και ο Χάρης τον εντοπίζει. Προφανώςέλληνας. Τελικά ήταν Αλβανός. Πιάνουμε κουβέντα εκ του μακρόθεν. ...
singensanggesungen.wordpress.com/.../ο-αλβανός-τάι-μπόξερ-μπάτσοι-στην-ολλα/ -Προσωρινά αποθηκευμένη - Παρόμοιες 






ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)