Με μεγάλη επιτυχία "επιχειρούν" οι αλβανοί μετανάστες έναντι των υπολοίπων μεταναστευτικών ομάδων σε όποια περιοχή της Ελλάδας και αν αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν.
Της Λίνας Τσιρέκα
Σύμφωνα μάλιστα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (του δεύτερου εξαμήνου του 2006) του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας υπήρχαν 615 εγγεγραμμένες επιχειρήσεις αλβανών μεταναστών, με τους κινέζους να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής (598 εγγραφές) και τους Κύπριους, λόγω εγγύτητας της χώρας τους, να ακολουθούν με 347. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στο περιθώριο του χθεσινού συνεδρίου για την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία "Immensity" που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
"Οι Αλβανοί είναι πρώτοι στην επιχειρηματικότητα και γενικότερα σε όλες τις εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Θα έλεγα ότι είναι το πιο ζωντανό στοιχείο γιατί προσαρμόζονται εύκολα", τόνισε ο Μιχάλης Πουλαντζάς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ). Υπογράμμισε δε ότι οι αλβανοί μετανάστες κατατάσσονται πρώτοι στην αγορά ακινήτων και "συναντώνται" κυρίως στο λιανικό εμπόριο και στον αγροτικό τομέα, όπου πλέον έχουν στηθεί μεικτές, μικρές αγροτικές επιχειρήσεις.
ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραχώρησε ο κ. Πουλαντζάς, το ποσοστό απασχόλησης των υπηκόων των κρατών-μελών της Ε.Ε.-15 στο δεύτερο εξάμηνο του 2006 ανήλθε στο 31,5% του συνόλου απασχολούμενων της χώρας μας. Συγκεκριμένα το 12% ήταν αυτοαπασχολούμενοι με προσωπικό (εργοδότες), το 19,5%ήταν αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό, το 56,7% ήταν μισθωτοί, ενώ το 11,7% ήταν βοηθοί σε οικογενειακές επιχειρήσεις.
Σε σχέση με τους υπηκόους της ΕΕ των δέκα νέων κρατών-μελών παρατηρείται ότι το ποσοστό αυτοαπασχόλησης τους ανερχόταν μόλις στο 6,4% του συνόλου των απασχολούμενων. Ειδικότερα το 3,8% ήταν αυτοαπασχολούμενοι με προσωπικό, το 2,6% ήταν αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό, το 89,8% ήταν μισθωτοί ενώ το 3,8% ήταν βοηθοί σε οικογενειακές επιχειρήσεις.
Από τις επιχειρήσεις αλλοδαπών που λειτουργούν στην Ελλάδα, το 42,6% δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο, το 40,7% στο χονδρικό εμπόριο, το 5,5% στις κατασκευές, και περίπου το 2% σε κλάδους που αφορούν το εμπόριο, τη συντήρηση και την επισκευή αυτοκινήτων και μηχανών.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ IMMENSITY
Το "Immensity" (Επιχειρηματικότητα των Μεταναστών για την Κοινωνικοοικονομική Συνοχή και τη Βελτίωση του Βιοτικού Επιπέδου) υλοποιεί το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με φορείς από Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία, Αλβανία και Βουλγαρία. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, προϋπολογισμού 1,85 εκατ. ευρώ, που υλοποιείται μέσω της προγράμματος Interreg και θα ολοκληρωθεί εντός του μήνα. Η ελληνική "δομή" στεγάζεται στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και αποτελεί "προϊόν" της συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΕΒΕΘ. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα γραφείο υποδοχής και ενημέρωσης ομογενών και μεταναστών για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας. |