Aξίζει να προσεχθεί στην ακριβώς επάνω σελίδα η γνώση και αποδοχή της αλβανικής καταγωγής των κατοίκων.Εννοείται, δεν αποτελεί γνώμη απλώς της συγκεκριμένης συγγραφέως διότι φυσικά δεν θα ήταν δυνατή η έκδοση αυτή αφού απευθύνεται στους κατοίκους και σε φορείς των περιοχών αυτών.Φυσικά όλα αυτά πριν την νεώτερη..αλβανική κάθοδο. Ας διαμαρτυρηθούν λοιπόν κάποιοι απληροφόρητοι κομπλεξαρισμένοι σημερινοί και δήθεν Αρβανίτες γιά τέτοια..προδοσία....
Οί όροι «Βλάχος» και «Βλάχικα»(Αρωμούνοι η Αρμάνοι το σωστό) δεν έχει σχέση μό
νο με την φυλή των Βλάχων,αλλά με την μορφή πού πήρε στην διάρκεια των χρόνων ως προς τον χωριάτη-επαρχιώτη γενικώς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το περίφημο δημοτικό τραγούδι «Βλάχα, Βλαχοπούλα και Αρβανιτοπούλα»(σε άλλη στροφή τού στίχου αναφέρεται και ως «τσελιγγοπούλα»).
Βλάχους ονόμαζαν οί Αρβανίτες γενικά αυτούς πού ασχολούνταν με τα πρόβατα.Φυσικά υπήρχαν και Αρβανίτες πού ασχολούνταν με τα πρόβατα(η βόσκηση ήταν αποκλειστική σχεδόν εργασία της Αρβανίτισσας,μητέρας η κόρης,μιάς και ήταν αυτή πού έμενε στα «μετόπισθεν», στο σπίτι και στην οικογένεια)σε σχέση με την συντριπτική πλειοψηφία των Αρβανιτών πού ασχολούνταν με την μισθοφορία και με τον πόλεμο.
Υποτιμητικά λοιπόν οι Αρβανίτες αποκαλούσαν «Βλάχους» και τούς ίδιους τούς ομοφύλους τους πού ασχολούνταν με τα πρόβατα,αφού έτσι κι αλλιώς άλλοι ασχολούνταν με τα πρόβατά τους.Φυσικά στις περιόδους ειρήνης πού ακολούθησαν γιά την πατρίδα μας «σταμάτησε» και η μισθοφορία αλλά και η τέχνη τού πολέμου πού τόσο λάτρευαν με αποτέλεσμα την αποδομή σταδιακά της παραδοσιακής αρβανίτικης κοινωνίας.
Albanian peasant in the streets of Athens.
The rulers of the Mediterranean.
Richard Harding Davis - 1894.
https://archive.org
https://archive.org
Albanian peasant women(Athens - Greece).
The rulers of the Mediterranean.
Richard Harding Davis - 1894.
https://archive.org