| 19/08/2009 | ΜΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ
ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ μιαν υπόθεση: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε στο Παρίσι με το Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δημοσιογράφος ερωτά τους δύο Προέδρους και για το Κυπριακό. Ο Ομπάμα δήλωσε επί λέξει τα εξής: «Γνωρίζετε βέβαια τη θέση των ΗΠΑ για το κυπριακό πρόβλημα, το πρόβλημα της κυπριακής διευθέτησης. Τασσόμαστε υπέρ της δίκαιης επίλυσης του ζητήματος, τόσο του τουρκικού, όσο και του ελληνικού τμήματος του νησιού. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και τα σχέδια του ΟΗΕ, υποστηρίζουμε επίσης και το σχέδιο Ανάν. Θα επιδιώξουμε και στο μέλλον την οικοδόμηση των σχέσεων και με τις δύο πλευρές, τα δύο τμήματα της Κύπρου. Θα αναπτύξουμε τις οικονομικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με το τουρκικό τμήμα. Το έχουμε πει επανειλημμένα και το θεωρούμε σωστό βήμα, που λειτουργεί προς όφελος της διευθέτησης».
Τα πιο πάνω, ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν τα είπε ποτέ. Φαντάζεται, όμως, κάθε πολίτης ποια θα ήταν η οργίλη αντίδραση του Προέδρου Χριστόφια, του ΑΚΕΛ, της «Χαραυγής» και κομμάτων, αν ο Ομπάμα έλεγε αυτά, που ακριβώς είπε ο Ρώσος Πρωθυπουργός Πούτιν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν, στις 7/8/2009. Στη θέση της λέξεως, «ΗΠΑ» τοποθετήστε τη φράση «Ρωσική Ομοσπονδία» και έχετε το πλήρες και επίσημο κείμενο των δηλώσεων Πούτιν για το Κυπριακό, όπως περιλήφθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης (www.government.ru). Ο εδώ Ρώσος πρέσβης, που ρωτήθηκε σχετικά, με έκδηλη αμηχανία είπε ότι ανέμενε το επίσημο κείμενο των δηλώσεων του Πούτιν. Στις 11/8/2009, έγινε διόρθωση στην ιστοσελίδα και αφαιρέθηκε η αναφορά σε «δύο χώρες» που, δήθεν, ως lapsus linguae έκανε στην αρχική του δήλωση ο Πούτιν.
Αλλ΄ ενώ έπρεπε να γίνεται αναφορά στις σχέσεις της Ρωσίας με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία, η νέα περί Κύπρου αναφορά διαμορφώθηκε ως εξής: «Θα επιδιώξουμε και στο εξής την οικοδόμηση των σχέσεων και με τα δύο τμήματα της Κύπρου, με τις δύο πλευρές». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ιδεολογικό και προσωπικό προσκύνημα στη Ρωσία τον περ. Νοέμβριο. Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μεντβέντιεφ αλλ’ όχι με τον Πούτιν. Προτίμησε, ατυχέστατα, να συναντηθεί με το ΓΓ του ΚΚ της Ρωσίας Ζουγκάνοβιτς. Μέγα πολιτικό και διπλωματικό ολίσθημα. Δεν θέλουμε να ισχυριστούμε ότι ο Πούτιν τα φύλαγε στο Δ. Χριστόφια. Όμως, δεν δεχόμαστε ότι ο πανέξυπνος Πούτιν δεν είναι ενήμερος για το Κυπριακό. Ούτε δεχόμαστε ότι οι δηλώσεις του έγιναν για να… ικανοποιήσει τους Τούρκους. Τα πράγματα είναι απλά στην κυνική τους διάσταση. Η Τουρκία είναι μεγάλη, σημαντική, αξιόπιστη και γεωπολιτικής, στρατηγικής σημασίας χώρα, καίριος διαμετακομιστικός σταθμός ενέργειας.
Η Ρωσία έχει τρομακτικά συμφέροντα με την Τουρκία, άσχετο αν, ανά τους αιώνες, οι σχέσεις τους ήταν ταραχώδεις. Η Μόσχα, διά του Πούτιν, παίζει μεγάλα πολιτικά, στρατηγικά και ενεργειακά παιγνίδια στην περιοχή του Καυκάσου. Η Τουρκία είναι χρήσιμη χώρα για τη Ρωσία. Βεβαίως, πρέπει να αναγνωρισθεί η κρίσιμης σημασίας βοήθεια και παρεμβολή της Μόσχας στο Κυπριακό. Όμως, στις διακρατικές σχέσεις, τα συμφέροντα μετρούν και όχι τα αισθήματα. Ο Πούτιν ουσιαστικά διέγραψε την Κυπριακή Δημοκρατία και την υποβίβασε σε… μέρος ή… τμήμα. Όσο για την ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών (12/8/2009), είναι η επανάληψη γνωστών ανέξοδων θέσεων, που τη μεν Τουρκία δεν ενοχλούν, τη δε Λευκωσία θεωρητικά ικανοποιούν. Γι’ αυτό και σιώπησε ευσχημόνως.
http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/183664