«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Το ΠΑΣΟΚ καί ο Μλάντιτς

Τού Τάκη Μίχα
Η συγχαρητήρια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών  Δημήτρη Δρούτσα προς την κυβέρνηση της Σερβίας  με ευκαιρία την σύλληψη του κατηγορούμενου  για γενοκτονία Ράτκο Μλάντιτς, αποτελεί το αποκορύφωμα της υποκρισίας. Διότι ως ασφαλώς γνωρίζει ο κ. Δρούτσας τόσο το κόμμα του όσο και ιδιαίτερα ο ιδρυτής του Ανδρέας Παπανδρέου,  υποστήριζαν ανοιχτά τον Μλάντιτς κατά την διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία. Να υπογραμμίσω  εδώ ότι η υποστήριξη δεν ήταν απλά ηθική ή πολιτική  αλλά και  στρατιωτική.  Μάλιστα το ενδιαφέρον είναι ότι η βοήθεια αυτή παρείχετο από τους Έλληνες μετά την γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, όταν ήταν πλέον σαφές ότι ο Μλάντιτς εμπλεκόταν σε σοβαρά εγκλήματα.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πολιτική ηγεσία δηλαδή ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου διέρρεε ΝΑΤΟϊκά στρατιωτικά μυστικά σχέδια σχετικά με τις  αεροπορικές επιδρομές που είχε ξεκινήσει το ΝΑΤΟ στις 30 Αυγούστου 1995 στην σερβοβοσνιακή ηγεσία και συγκεκριμένα στον στρατηγό Μλάντιτς. Η πηγή των πληροφοριών μου είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άρης Μουσιώνης ο οποίος υπήρξε  ιδρυτής και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνοσερβικής Φιλίας και παράλληλα σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα του πολέμου της Βοσνίας.

«Στα τέλη του  Αυγούστου 1995» μου είπε ο κ. Μουσιώνης σε μαγνητοφωνημένη συνέντευξη «έμενα σε μια βίλα στη Βοσνία κοντά στα σερβικά σύνορα η οποία ανήκε στον πρώην πρωθυπουργό Μπιέντιτς. Με φύλαγαν κάπου εξήντα στρατιώτες, ακόμα και ο γραμματέας και ο μάγειράς μου ήταν στρατιωτικοί. Στη διάρκεια εκείνης της περιόδου λάμβανα μηνύματα από το ελληνικό αρχηγείο στην Αθήνα τα οποία προωθούσα στο στρατηγό Μλάντιτς. Οι πληροφορίες αφορούσαν στις αεροπορικές επιδρομές που είχε ξεκινήσει το ΝΑΤΟ κατά των Σέρβων της Βοσνίας. Μόνο ο Ανδρέας Παπανδρέου γνώριζε το περιεχόμενο αυτών των μηνυμάτων, ούτε ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης του ούτε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου. Ο σφραγισμένος φάκελος που περιείχε τις λεπτομέρειες των σχεδιασμένων  ΝΑΤΟϊκών αεροπορικών βομβαρδισμών παραδόθηκε απευθείας από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Νάπολη στον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Κατόπιν εκείνος έδωσε τον  φάκελο με τα σχέδια σε ένα πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του-το οποίο μόνο εκείνος και εγώ γνωρίζαμε-το οποίο το μετέφερε στο αρχηγείο της Αθήνας απ όπου το περιεχόμενο του έφτασε ως εμένα. Χρησιμοποιούσαμε τρεις κώδικες γιατί είχαμε μάθει ότι οι Αμερικανοί είχαν σπάσει τον ένα. Έλαβα τα μηνύματα και αμέσως τα αποκωδικοποίησα.

Κατόπιν τα έδωσα στον υπαρχηγό του Ράτκο Μλάντιτς ο οποίος τα παρέδωσε προσωπικά στον αρχηγό. Αργότερα στην διάρκεια των βομβαρδισμών η υπηρεσία πληροφοριών του ΝΑΤΟ ανακάλυψε ότι τα σχέδια της είχαν διαρρεύσει στους Σερβοβόσνιους και σταμάτησαν να πληροφορούν τους Ελληνες, γεγονός που έκανε τους δεύτερους να διαμαρτυρηθούν έντονα».

Η συνέντευξη του κ.Μουσιώνη περιλήφθηκε στο βιβλίο μου για τον πόλεμο της Βοσνίας και την στάση της Ελλάδας που εκδόθηκε στα Αγγλικά (2002) και στα Ελληνικά(2003).

Κανείς δικαστικός ή πολιτικός δεν διανοήθηκε να ζητήσει διεξαγωγή έρευνας για αυτές τις αποκαλύψεις.

Έχουν γνώση οι φύλακες του ολοκληρωτισμού.

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=7085

Ο...«ήρωας» Μλάντιτς
Τροπάρια γιά δολοφόνους,δαπάναις κ.Αλαφούζου
Ο κολοκυθοφιλόσοφος Χ.Γιανναράς
Σερβία:Έτσι έγινε καί γίνεται η προπαγάνδα
«Μεγάλη Σερβία»
Ο Σέρβος Πατριάρχης καί ο σέρβικος εθνικισμός

                             Επιστολή Γκρούεφσκι γιά «μειονότητα» καί «περιουσίες»
2ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)