«Το Μήλο της Νύφης» - «Mollë e Nuses»
(Malësia - Μαλσία)
Οί αρχαίες ελληνικές παραδόσεις πού σχετίζονται με το μήλο καί τον γάμο είναι λίγο-πολύ γνωστές από τα μαθητικά μας χρόνια.
Καί όσοι είχαν ουσιαστικές επαφές με την ελληνική ύπαιθρο όλο καί κάποιες εμπειρίες έζησαν στα πατροπαράδοτα τού Γάμου.
Εν αρχή είναι γνωστός από την ελληνική μυθολογία ο ενδέκατος άθλος τού Ηρακλή καί οί περιπέτειές του γιά την απόκτηση των Χρυσών Μήλων πού βρίσκονταν στον κήπο των Εσπερίδων.
Σύμφωνα με τον Μύθο,οί πολύτιμοι αυτοί καρποί των Μήλων δόθηκαν ως γαμήλιο δώρο από την μητέρα Γη στον Δία καί την γυναίκα του Ήρα.
Επίσης γνωστός είναι ο Μύθος τού Μήλου της Έριδος,όταν στον γάμο τού Πηλέα καί της Θέτιδος γονέων τού Αχιλλέα, η Έρις δεν προσκλήθηκε καί από θυμό άφησε με τρόπο ένα χρυσό μήλο στον χώρο πού εξελισσόταν ο γάμος.
Στο χρυσό αυτό μήλο υπήρχε επιγραφή πού έλεγε πως το μήλο αυτό ανήκει στην ομορφότερη Θεά,με αποτέλεσμα η διεκδίκηση τού μήλου να προκαλέσει διχόνοιες καί εντάσεις καί η φράση το «μήλο της Έριδος» να μείνει στην αιωνιότητα δηλώνοντας την κάθε διχόνοια καί ανταγωνιστικότητα πού δημιουργεί η κάθε διεκδίκηση.
Φτάνοντας στην λαϊκή ελληνική παράδοση βλέπουμε πως το μήλο αποτελεί σύμβολο γονιμότητας καί διαπερνά σύσσωμη την ελληνική περιφέρεια,από Βορρά προς Νότο καί αντίστροφα.
Πολλές φορές θα συναντήσουμε το μήλο να διεκδικείται από τούς προσκαλεσμένους τού Γάμου όταν πετιέται προς αυτούς,αφού πρώτα έχουν παραχωθεί σε αυτό διάφορα κέρματα πού υποδηλώνουν την ευημερία την υλική καί συναισθηματική τού ζευγαριού αλλά καί εκείνου ή εκείνης πού θα καταφέρει να το πάρει.
Πολλά όμορφα πράγματα θα μπορούσαν να προστεθούν φίλες καί φίλοι ανάμεσα στα λίγα πού καταγράψαμε στην παρούσα δημοσίευση καί αξίζει να τελειώσουμε με το βίντεο πού προέρχεται από την περιοχή της Malësia - Μαλσία στην βόρεια Αλβανία.
Πρόκειται γιά πιστή αναπαράσταση παραδοσιακού Γάμου από τοπικό λαογραφικό σύλλογο καί πού ο πατέρας της νύφης πετά το «Μήλο της Νύφης» απευθυνόμενος προς τούς νεαρούς άνδρες πού ως άμεσα υποψήφιοι γαμπροί θα παραδώσουν με την σειρά τους(με την μεταφορική έννοια) το μήλο στην δική τους νύφη.
Γιατί σύμφωνα με τις αρχαίες ελληνικές παραδόσεις ο υποψήφιος γαμπρός ήταν εκείνος πού παρέδιδε το Μήλο ως πρόταση Γάμου στην κοπέλα της καρδιάς του,ασχέτως εάν συναντούμε το έθιμο αυτό με τις διάφορες παραλλαγές του.