Το υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας έχει ξεκινήσει πρόγραμμα για την εκπαίδευση παιδιών που εμπλέκονται σε θανάσιμες βεντέτες.
Του Μπεν Αντόνι για τους Southeast European Times στα Τίρανα -- 13/10/11
Η δεκατριάχρονη ΑΡ και ο 10-χρονος αδελφός της ΚΡ δεν μπορούν να πάνε σχολείο στο χωριό τους κοντά στην πόλη Σκόνδρα λόγω θανάσιμης βεντέτας στην οποία εμπλέκονται οι γονείς τους. Λόγω των τρεχουσών βεντετών, εκατοντάδες παιδιά αναγκάζονται να παραμείνουν κλεισμένα στο σπίτι, ή να κρύβονται με τις οικογένειές τους, ανίκανα να πάνε σχολείο.
"[Περισσότερα από 900 παιδιά στην Αλβανία] … δεν μπορούν να πάνε σχολείο. Κάποια από αυτά εργάζονται για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους", ανέφερε ο Πρόεδρος της Αλβανικής Επιτροπής Πανεθνικής Συμφιλίωσης Γκιν Μάρκου στους SETimes.
Περίπου 5.000 άτομα στην Αλβανία επηρεάζονται με κάποιο τρόπο από θανάσιμες βεντέτες -- φόνους εκδίκησης από την οικογένεια ενός θύματος εναντίον της οικογένειας του δολοφόνου, σύμφωνα με τον Μάρκου.
Εκατοντάδες παιδιά στην Αλβανία αναγκάζονται να κρυφτούν ή να παραμείνουν στο σπίτι τους λόγω θανάσιμων βεντετών. [Reuters]Αν και το φαινόμενο με τις θανάσιμες βεντέτες χρονολογείται στους Μέσους Χρόνους, πολλοί από τους "κανόνες" δεν έχουν προσαρμοστεί στους σύγχρονους καιρούς. Η δολοφονία γυναικών και παιδιών απαγορεύεται, ωστόσο οι περισσότεροι αναγκάζονται να κρύβονται ή να παραμένουν κλεισμένοι στο σπίτι.
Επιδεινώνοντας την κατάσταση, η πρακτική της βεντέτας έχει εξαπλωθεί από το βόρειο τμήμα της χώρας σε πόλεις και νότιες αγροτικές περιοχές.
Σε προσπάθεια εκπαίδευσης αυτών των "παγιδευμένων" παιδιών, το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε πρόγραμμα αυτό το καλοκαίρι με τίτλο "Δεύτερη Ευκαιρία".
"Πραγματοποιούνται ειδικές τάξεις τρεις φορές την εβδομάδα, για δέκα ώρες εβδομαδιαίως. Η διάρκεια των μαθημάτων είναι 45 λεπτά", ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας Χαλίτ Σαμάτα στουςSETimes.
"Βοηθάμε στέλνοντας δασκάλους του σχολείου που είναι πιο κοντά στην κατοικία του παιδιού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, προτιμάμε δασκάλους που έχουν διδάξει στα συγκεκριμένα παιδιά στο παρελθόν, όταν παρακολουθούσαν κανονικά τα μαθήματα. Η διδασκαλία υπό αυτές τις συνθήκες συνεπάγεται δυσκολίες, ωστόσο οι δάσκαλοι προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν γι' αυτά τα παιδιά", ανέφερε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Σκόνδρα, Ατρίντα Φεκέτι, στους SETimes.
Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες και πρόσθετα ζητήματα στο να διδάσκεις σε μαθητές υπό απομόνωση, οι δάσκαλοι πληρώνονται υπερωρίες για την προσπάθειά τους.
Συνολικά, 41 παιδιά στην περιοχή Σκόνδρα συμμετείχαν στο πρόγραμμα Δεύτερη Ευκαιρία το προηγούμενο έτος. Οργανισμοί αναφέρουν πως υπάρχουν εκατοντάδες παιδιά στην περιοχή που έχουν επηρεαστεί.
"[Στις αρχές] κάθε έτους, στέλνουμε επίσημη επιστολή σε οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμους και κοινοτικές μονάδες, για να επαληθεύσουμε τα ίχνη οικογενειών που συμμετέχουν σε θανάσιμες βεντέτες. [Αυτό μας βοηθά να εξακριβώσουμε] τον αριθμό παιδιών που πρέπει να βοηθήσουμε μέσω κατ' οίκον διδασκαλίας", ανέφερε ο Φεκέτι στους SETimes.
Ωστόσο, παρά τις καλές προθέσεις του προγράμματος, η ψυχολογική κατάσταση των μαθητών είναι άσχημη και η εκπαίδευσή τους δεν συμβαδίζει με αυτή των μαθητών που παρακολουθούν το τακτικό σχολείο.
"Είναι αλήθεια πως ο σχολικός συνοικισμός βοηθάει κάποια από αυτά. Μέχρι στιγμής αυτό γίνεται παρέχοντας τις ανάλογες πληρωμές για τους δασκάλους, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουν να έχουν παραγωγικά αποτελέσματα στην εκπαίδευσή τους", ανέφερε ο Μάρκου στουςSETimes.
Ωστόσο, είναι αδύνατο να βοηθήσουν όλα τα παιδιά που επηρεάζονται από την κατάσταση αυτή -- ειδικά καθώς οι αριθμοί από τους οργανισμούς για τις βεντέτες και οι αριθμοί από το υπουργείο διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό.