«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011

Ποιός ελέγχει το βόρειο τμήμα τού Κοσσυφοπεδίου;

18-10-2011

Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο στήνουν και επανδρώνουν οδοφράγματα από τον Ιούλιο. Το Βελιγράδι υποστηρίζει πως τα οδοφράγματα επανδρώνονται μόνο από ντόπιους, όχι εγκληματίες ή υποστηρικτές του Βελιγραδίου, ενώ η Πρίστινα αναφέρει ότι η περιοχή ελέγχεται από εγκληματικές ομάδες με τη στήριξη του Βελιγραδίου.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Μπαϊράμ Ρετζέπι αναφέρει πως βάσει έρευνας της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και της EULEX, έχουν εκδοθεί περίπου 40 εντάλματα σύλληψης, συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών για πυρπόληση συνοριακών περασμάτων και τη δολοφονία αστυνομικού του Κοσσυφοπεδίου τον Ιούλιο.
Οδοφράγματα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου κρατούν το Βελιγράδι και την Πρίστινα στα μαχαίρια. [Reuters]
"Λόγω των οδοφραγμάτων [στο βορρά] είναι δύσκολο να προβούμε σε συλλήψεις. Μετακινούνται κατά διαστήματα, στη Σερβία ή στο Μαυροβούνιο", ανέφερε ο Ρετζέπι στους SETimes. Επιβεβαίωσε πως τα διεθνή εντάλματα σύλληψης βρίσκονται καθ' οδόν, έχοντας εκδοθεί από Interpol, EULEX και UNMIK.
"Διάφορες εγκληματικές ομάδες σχετίζονται με διακίνηση, εγκλήματα, ανθρωποκτονίες, πυρπολήσεις και άλλες [εγκληματικές] ενέργειες", ανέφερε ο Ρετζέπι στους SETimes.
Ο Ζβόνκο Βεσελίνοβιτς επανεμφανίζεται ως βασικός αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας. Ωστόσο, ο Βεσελίνοβιτς υποστηρίζει πως απλά διοικεί μια κατασκευαστική εταιρεία.
"Οι κατηγορίες ότι ηγούμαι των Σέρβων από το βορρά υπάρχουν εδώ και καιρό, αλλά δεν γνωρίζω που βασίζονται. Είμαι με το λαό μου, αλλά απέχω πολύ από την ιδέα του να τους ηγούμαι", δήλωσε στους SETimes.
Ωστόσο, ο Βεσελίνοβιτς παραδέχεται πως βρισκόταν στη συνοριακή πύλη Γιαρίνιε όταν έλαβαν χώρα οι συγκρούσεις με την KFOR.
"Ναι, βρισκόμουν εκεί με 2.000 άτομα. Δεν φορούσα μάσκα, όπως υποστηρίζουν. Φορούσα ένα απλό μπλουζάκι και καπέλο. Ούτως ή άλλως, η KFOR καταγράφει τα πάντα, και τη συγκεκριμένη μέρα είδα με τα ίδια μου τα μάτια στρατιώτες με φωτογραφικές μηχανές, έτσι είναι πολύ εύκολο να αποδειχθεί που βρισκόμουν, με ποιον και τι έκανα", προσθέτει.
"Ο Ζβόνκο είναι λαθρέμπορος. Είναι επίσης ύποπτος για τη διοργάνωση των οδοφραγμάτων και την πυρπόληση της συνοριακής πύλης. Ο Ζβόνκο είναι ένας από αυτούς. Υπάρχουν και άλλοι, κάποιοι Σέρβοι στο σερβικό εθνικό συμβούλιο. Δυστυχώς, οι ηγέτες των παράνομων δήμων έχουν συμμετάσχει και αυτοί. Κάποιοι είναι ύποπτοι για διασυνδέσεις με το έγκλημα", ανέφερε ο Ρετζέπι στους SETimes.
Ο Αλεξάνταρ Κόρτιτς, Σέρβος βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας, χαρακτηρίζει τον Βεσελίνοβιτς αμφιλεγόμενο επιχειρηματία.
"Προστατεύεται σε όλους αυτούς τους κύκλους κι έτσι κοιτά το προσωπικό συμφέρον του και δεν είναι ο μόνος. Και άλλα άτομα όπως αυτός πλουτίζουν και κερδίζουν εκατομμύρια, ενώ άλλοι πάσχουν", ανέφερε ο Κόρτσιτς στους SETimes.
Αναφέρει ότι οι συνεδριάσεις για το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου θα παραμείνουν μυστικό λόγω της επιμονής των υπηρεσιών πληροφοριών.
"Η σερβική κυβέρνηση πρέπει να πραγματοποιήσει έκκληση για απομάκρυνση των οδοφραγμάτων σε όλους όσους επιμένουν σχετικά. Η κυβέρνησή μας χρειάζεται να καλέσει το λαό μας να σταματήσει να συγκρούεται και να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Πρίστινα", αναφέρει ο Κόρτιτς.
"Δεν θεωρούμε τα σύνορα [Γιαρίνιε και Μπρνιάκ] συνοριακές πύλες μεταξύ Σερβίας και Σερβίας, αλλά ως διελεύσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Συνεπώς, πραγματοποιούμε έκκληση στο σερβικό πληθυσμό να μην είναι εχθρικός προς τους ντόπιους που μετέτρεψαν όλο το βόρειο Κοσσυφοπέδιο σε ζώνη εγκλήματος", προσθέτει.
Ο Ρετζέπι αναφέρει πως οι εγκληματικές ομάδες στο βορρά είναι "ισχυρές στο να ελέγχουν τους απλούς πολίτες, οι οποίοι είναι θύματα, όμηροι των εγκληματικών ομάδων", και, προσθέτει, έχουν τη στήριξη της Σερβίας.
Η EULEX επιβεβαιώνει την ύπαρξη εγκληματικών ομάδων και οργανωμένου εγκλήματος στο βορρά.
"Συνεργάζονται με εγκληματικές ομάδες στο νότο", ανέφερε ο Νικ Χόουτον, επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της EULEX, στους SETimes.
"Η τρέχουσα κατάσταση με τα οδοφράγματα στο βορρά περιορίζει την ελευθερία της μετακίνησης όλων των πολιτών -- συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών επιβολής νόμου, αποτελώντας έναν ακόμη λόγο που τα οδοφράγματα αυτά πρέπει να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατόν", προσθέτει.
Ο αναλυτής του Κοσσυφοπεδίου Αγκρόν Μπαϊράμι αναφέρει πως ήρθε η ώρα να αποφασιστεί πως και ποιος θα "κλείσει το σοβαρό τραύμα του βόρειου Κοσσυφοπεδίου".
Ο Αφρίμ Γκάσι, Αλβανός από την Πρίστινα, αναφέρει πως οι εγκληματικές ομάδες στο βορρά σχετίζονται με πολιτικούς κύκλους στο Βελιγράδι.
"Η πολιτική στο Βελιγράδι παρουσιάζει αυτή την ποινική πράξη στο σερβικό λαό ως πατριωτισμό, προσπαθώντας να επωφεληθεί πολιτικά και πιθανώς να καταφέρει να χωρίσει το βορρά", ανέφερε στους SETimes.
Ο πρώην Σέρβος πολιτικός Βουκ Ντράσκοβιτς δήλωσε δημόσια πως Σέρβοι εξτρεμιστές προκάλεσαν την KFOR στο βορρά σε πρόσφατες συγκρούσεις.
Ο Κόρτιτς συμφωνεί. "Έχουμε μια κατάσταση στην οποία ο λαός στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται κοντά στο να βιώσει τη μοίρα των Σέρβων της Κράινα, οι οποίοι ήρθαν στη Σερβία κρατώντας μόνο πλαστικές σακούλες. Θέλουμε να το αποτρέψουμε αυτό, να μην επαναληφθεί η Επιχείρηση Καταιγίδα".

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)