Η Ρωσία αποφάσισε να μην διαθέτει πλέον αποθεματικά σε ελληνικά και ιρλανδικά ομόλογα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν μιλώντας από την Ουάσινγκτον στο αγγλόφωνο ρωσικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today.
Σύμφωνα με τον κ. Κούντριν η Ρωσία διαθέτει αποθεματικά της σε ευρωπαϊκά, αμερικανικά και ιαπωνικά ομόλογα, διότι «τα θεωρούμε πλήρως αξιόπιστα. . . εξαιρέσαμε από τη λίστα τα ελληνικά και τα ιρλανδικά, αλλά όλα τα υπόλοιπα θα έχουν εκ μέρους μας ζήτηση».
Όπως σημείωσε ο Ρώσος υπουργός το σχετικά χαμηλό επίπεδο δημόσιου χρέους της Ρωσίας, το οποίο δεν υπερβαίνει το 11% του ΑΕΠ, «ενώ η συνθήκη Μάαστριχτ επιτρέπει έως και 60%», θα εξασφαλίσει τα επόμενα χρόνια την αναβάθμιση των κρατικών και εταιρικών ομολόγων της Ρωσίας στη διεθνή αγορά.
«Οι περισσότερες χώρες τώρα έχουν φθάσει αυτό το επίπεδο ή το ξεπέρασαν και τα επόμενα πέντε έτη θα δούμε ότι κατά μέσο όρο το χρέος των ανεπτυγμένων κρατών θα πλησιάσει το όριο του 100 % του ΑΕΠ, δηλαδή θα βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη, που είναι άβολη για τις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε ο κ. Κούντριν, θυμίζοντας ότι το χρέος της Ιταλίας είναι ήδη πάνω από το 100% του ΑΕΠ και το χρέος της Ιαπωνίας από το 200%.
Σε αυτό το σκηνικό στην παγκόσμια αγορά η Ρωσία προβάλλει «σημαντικά πιο ελκυστική», είπε ο κ. Κούντριν, σημειώνοντας ότι «αυτό το πλεονέκτημα θα το χρησιμοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια». Ωστόσο, υπάρχει μια ουσιαστική συνθήκη, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το κρατικό πρακτορείο Ιτάρ-Τας: η Ρωσία πρέπει «να εξασφαλίσει αυστηρές μακροοικονομικές παραμέτρους στην οικονομία της» και μόνον τότε τα ρωσικά ομόλογα θα έχουν αυξημένη διεθνή ζήτηση και «τα αποθεματικά μας θα αυξάνονται».
http://www.ant1online.gr/Economy/World/Pages/20114/3d08e913-ac2f-4614-a5e4-ff040c8e71e5.aspx