«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010

Απόψεις...Κινηματογραφικές


Πριν λίγο καιρό, στα πλαίσια της κινηματογραφικής λέσχης, προβλήθηκε η ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα «Από το χιόνι». Η ταινία παρακολουθεί την πορεία δύο Αλβανών λαθρομεταναστών, οι οποίοι μετά από την κατάρρευση του κουμμουνιστικού καθεστώτος, παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς για την Ελλάδα. Εδώ όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλύτερα για αυτούς. Η αμφισβήτηση, η έλλειψη εμπιστοσύνης και, πάνω από όλα, η εκμετάλλευσή που υφίστανται από κάποιους «πολιτισμένους» Έλληνες δεν τους αφήνουν περιθώρια για πολλές ελπίδες. Η κατάσταση των δύο ηρώων περιπλέκεται όταν στην «παρέα» τους ενσωματώνεται και ένα νεαρό αγόρι από την Αλβανία αγνώστων στοιχείων.
Μετά την προβολή της ταινίας τέθηκε, σύμφωνα με το συνηθισμένο γραπτό σχολιασμό που γίνεται, το εξής ερώτημα: «Τελικά, 15 περίπου χρόνια μετά από τον πρώτο ερχομό Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, πιστεύετε ότι έχουμε συνηθίσει να ζούμε μαζί τους;» Οι απόψεις είναι των παιδιών. Τα συμπεράσματα ανήκουν σε εσάς.
 • Οι Έλληνες, όποτε δουν ένα Αλβανό στο δρόμο, αμέσως σκέφτονται τη λέξη Αλβανός και του την κολλάνε, υποτιμητικά, στο κούτελο σαν ετικέτα. Όταν θα φτάσουμε στο σημείο να αποβάλλουμε αυτή τη συνήθεια, τότε θα τους έχουμε συνηθίσει.
 • Υπάρχει αυτή η δυνατότητα, που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται μέσω της νέας γενιάς. Δε λέω πως όλοι τους είναι αλήτες, αλλά ακόμα και αν υπάρχουν 2-3 εγκληματίες, δε σημαίνει πως όλοι τους είναι. Οφείλουμε να ψάξουμε για έναν Αλβανό φίλο και να μάθουμε να ζούμε με το διαφορετικό και όχι με το στερεότυπο.
 • Πάρα πολύς κόσμος τους αντιπαθεί, τους βρίζει και γενικά τους υποτιμάει απλώς διότι ακούγονται κάποια σχόλια, όπως ότι έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα εξαιτίας τους κτλ. Οι πιο πολλοί από αυτούς είναι νέοι άνθρωποι, ηλικίας 15-25 περίπου.
 • Η πλειοψηφία των Ελλήνων τούς έχει συνηθίσει γιατί τους παίρνουν πολλοί στη δουλειά τους και έχουν σταματήσει να τους εκμεταλλεύονται. Όχι βέβαια όλοι, γιατί πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που δεν θα δέχονται τις αλλαγές που κάποιες φορές είναι θετικές.
 • Κάποιοι Έλληνες σέβονται τους Αλβανούς γιατί καταλαβαίνουν ότι έχουν καρδιά και ψυχή και έχουν ανάγκη τα χρήματα και άλλα σημαντικότερα πράγματα.
 • Και ναι και όχι. Μερικοί άνθρωποι τους θεωρούν κατώτερους και τους έχουν στο «φτύσιμο». Άλλοι, οι οποίοι έχουν ψάξει το θέμα και βλέπουν βαθύτερα και πιο λογικά, πιστεύουν πως πρέπει να δεχτούμε τους Αλβανούς σαν ανθρώπους και όχι σαν σκουπίδια.
 • Πιστεύω πως δεν έχουμε συνηθίσει να ζούμε με Αλβανούς. Τουλάχιστον όχι όλοι οι Έλληνες.
 • Αντί να φοβόμαστε τον ταλαίπωρο Αλβανό εργάτη, θα έπρεπε να είμαστε επιφυλακτικοί με τον εκατομμυριούχο που φοράει τα ακριβότερα ρούχα και έχει αυτοκίνητο πολυτελείας.
 • Εγώ πιστεύω ότι τους έχουμε συνηθίσει άλλα όχι αρκετά. Για παράδειγμα, κάποια Αλβανάκια ήταν άριστοι μαθητές και θα γινόντουσαν σημαιοφόροι, άλλα δεν έλειψαν οι αντιδράσεις Ελλήνων. Κατά τη γνώμη μου, αυτό ήταν λάθος γιατί αυτά τα παιδιά διάβαζαν, μελετούσαν και ήταν άξια να γίνουν σημαιοφόροι. Αν μπαίναμε στη θέση τους, αυτό δε θα μας άρεσε και θα αντιδρούσαμε όπως αυτοί. Μου φαίνεται όμως ότι θα πρέπει να μπούμε στη θέση τους για να καταλάβουμε.
 • Προσωπικά, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους Αλβανούς, γιατί δεν μου έχουν κάνει τίποτα.
 • Κατά τη γνώμη μου, δεν έχουμε συνηθίσει να ζούμε με ξένους ανθρώπους και αυτό οφείλεται στην άποψη των γονέων μας. Μας μαθαίνουν πως οι Αλβανοί είναι κατώτεροι και απλώς εμείς τους βάλαμε στη χώρα μας και τους φιλοξενήσαμε. Γι’ αυτό πρέπει να μας σέβονται. Αυτό δεν είναι αλήθεια! Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι απλώς εμείς τους βοηθήσαμε στη δύσκολη στιγμή τους. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι τους συμπαθούν όλοι. Κατά τη γνώμη μου, τα 7/10 των Ελλήνων δε συμπαθούν τους ξένους (Αλβανούς), το 1/10 δεν τους δίνει σημασία και τα 2/10 πιστεύουν στην ισότητα και κάνουν προσπάθεια να μοιράζονται όλοι αυτές τις ιδέες.
 • Εγώ νομίζω ότι η σημερινή κοινωνία έχει συνηθίσει να ζει με τους Αλβανούς. Όποτε πηγαίνω στο χωριό μου ή είμαι στο Ηράκλειο, βλέπω παιδιά να παίζουν με Αλβανάκια ακόμη και να ζουν μαζί τους.
Πολλές, ποικίλες και αρκετά αντικρουόμενες οι γνώμες των παιδιών. Εγώ θα ήθελα να κλείσω, σε συνέχεια του τελευταίου σχολίου που παρατέθηκε, με την εικόνα που μου έχει μείνει στο μυαλό από το φροντιστήριο που δούλευα κάποτε: Ελληνάκια και τα Αλβανάκια στο ίδιο θρανίο να μιλάνε και να γελάνε αμέριμνα μαζί. Αυτοί, ίσως, είναι η ελπίδα για ένα ομορφότερο κόσμο, πιο δεκτικό στη διαφορετικότητα του άλλου και λιγότερο προσκολημμένο στα, προαναφερθέντα, «στερεότυπα».
Κυπριωτάκης Μιχάλης

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ,ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ «ΔΕΣΟΥΝ»:Η ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΑΣ!

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)