http://radar-gr.blogspot.com/2010/03/1211973-2631940.html
Αναμφίβολα ο πλέον δοξασμένος Oλυμπιονίκης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 υπήρξε ο θριαμβευτής του Μαραθώνιου δρόμου Σπυρίδων Λούης.
Αναμφίβολα ο πλέον δοξασμένος Oλυμπιονίκης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 υπήρξε ο θριαμβευτής του Μαραθώνιου δρόμου Σπυρίδων Λούης.
«Η νίκη του Λούη υποχρέωσε ακόμη και τον βλοσυρό βασιλέα Γεώργιο να πετάξει στον αέρα το επίσημο ναυαρχικό πηλήκιο (!) και να εναγκαλισθεί τη σύζυγό του βασίλισσα Oλγα και τους περί αυτούς επισήμους. Μετά από επτά λεπτά εισήλθαν σχεδόν απαρατήρητοι ο 2ος Eλληνας Χαρίλαος Βασιλάκος και λίγο πιο πίσω ο 3ος Σπυρίδων Μπελόκας.
Το 1935 η μεταξική δικτατορία και η Γερμανία του Xίτλερ τον ενθυμήθηκαν εν όψει των 11ων Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου και για μικρό διάστημα επανήλθε στη δημοσιότητα. Μάλιστα στη ναζιστική πρωτεύουσα ήταν το τιμώμενο πρόσωπο, παραδίδοντας κλάδο της Oλυμπιακής ιερής ελαίας στον Χίτλερ.
Η επιτυχία του Λούη δημιούργησε, όπως ήταν φυσικό, πανηγυρική ατμόσφαιρα στην Αθήνα και το Μαρούσι. Ο απλοϊκός αγρότης έγινε το δημοφιλέστερο πρόσωπο για πολλές ημέρες. Παντού τον υποδέχονταν με ενθουσιασμό και τον επιδαψίλευαν με τιμές και δώρα. Στο Μαρούσι στήθηκε ολοήμερο γλέντι... μια εβδομάδα μετά το Πάσχα. Στο επίσημο πρόγευμα που παρέθεσε ο βασιλιάς Γεώργιος στα Ανάκτορα την Κυριακή 31/3, ο Λούης παρουσιάσθηκε με στολή εύζωνα και τον γηραιό πατέρα του, εντυπωσιάζοντας με την... αρβανίτικη προφορά του και την απλοϊκότητά του. Τέλος, την τελευταία ημέρα της απονομής των μεταλλίων, Τετάρτη 3/4, ο Λούης παρέλαβε τα έπαθλά του, ανάμεσα στα οποία και το αθλοθετηθέν κύπελλο από τον Γάλλο Ζαν Μπρεάλ. H βασίλισσα Oλγα τού χάιδεψε τα ροζιασμένα χέρια και του χάρισε πολύτιμα κοσμήματα που φορούσε, ενώ ο βασιλιάς Γεώργιος τού υποσχέθηκε να ικανοποιηθεί το απλό αίτημα του για δυο γερά άλογα και μια άμαξα για τη μεταφορά του νερού του».
RADAR: Ο ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ 12/1/1973 - 26/3/1940
26 Μαρ. 2010 ... Ο Λούης, με προτροπή του Παπαδιαμαντόπουλου αλλά και για να συγκινήσει την άκαμπτη θετή ... με την... αρβανίτικη προφορά του και την απλοϊκότητά του.... Υπάρχει και μια άλλη άγνωστη εκδοχή της Ιστορίας του Σπύρου Λούη: ...
radar-gr.blogspot.com/.../1211973-2631940.html - Προσωρινά αποθηκευμένη
radar-gr.blogspot.com/.../1211973-2631940.html - Προσωρινά αποθηκευμένη
----------------------------------------------------------------------
kathimerini.gr - Aπό τον Λούη στον Tσικλητήρα
18 Ιουλ. 2004 ... O Σπύρος Λούης, νερουλάς, αρκετά χρόνια μετά τη «χρυσή» επιτυχία του.... με την ... αρβανίτικη προφορά του και την απλοϊκότητά του. ...
www.kathimerini.gr/.../2004_1283037 - Προσωρινά αποθηκευμένη
www.kathimerini.gr/.../2004_1283037 - Προσωρινά αποθηκευμένη
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το Μαρούσι αποτελούσε για πολλούς αιώνες συμπαγή, αυτόνομο οικισμό με κατοίκους αρβανίτικης καταγωγής, όπως και η συνολική πλειοψηφία των κατοίκων της αγροτικής Αττικής. Ο οικισμός αυτός αποτέλεσε και την πατρίδα του γνωστού Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη (1896). Αμέσως μετά τον θρίαμβο της Ολυμπιάδας του 1896 το Μαρούσι απέκτησε γυμναστικό σύλλογο.
Μαρούσι - Βικιπαίδεια - Maroysi - Bikipaideia
... ενώ κατά τη φραγκοκρατία κατοικείται από Αρβανίτες που εκμεταλλεύονται την εύφορη γη... Αγώνες ως τόπος καταγωγής του γνωστού ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη, ...
www.easypedia.gr/el/.../μ/.../Μαρούσι.html - Προσωρινά αποθηκευμένη