Διανοούμενοι του Σαράγεβο, οι οποίοι διατύπωσαν τη θέση τους για τη σύλληψη του κατηγορούμενου για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, εκτιμούν ότι η Σερβία εδώ και 15 χρόνια οικοδομούσε την ευρωπαϊκή πορεία της και την πιο κατάλληλη στιγμή έπαιξε με επιδεξιότητα το παιχνίδι με τον φυγόδικο.
Ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σαράγεβο Χιντάγιετ Ρέποβατς σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Ντέβνι Άβαζ» ανέφερε ότι η Σερβία μετά από 15 χρόνια προσμονής, αποφάσισε να συλλάβει τον Μλάντιτς για να εισπράξει πόντους με στόχο την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η Σερβία θα επιτύχει ό,τι επιθυμεί, επειδή τώρα ο Μπόρις Τάντιτς είναι η νούμερο ένα προσωπικότητα της περιοχής και έχει συλλέξει όλους τους πόντους. Οι διαμαρτυρίες διοργανώνονται μόνο για μεγεθυνθεί η σημασία της σύλληψης, η οποία δεν έχει καμία σημασία. Ο άνθρωπος αυτός, όπως φαίνεται, πλέον δεν αξίζει να δικαστεί. Και σε ό,τι αφορά εμάς δεν θα λάβουμε καμία ικανοποίηση. Εμείς είμαστε περισσότερο προσβεβλημένοι με την ενέργεια αυτή, επειδή άργησε τόσο πολύ», τόνισε ο κ. Ρέποβατς.
Ο καθηγητής της Σχολής Ισλαμικών Σπουδών Αχμέτ Αλιμπάσιτς εκτίμησε επίσης ότι η Σερβία κέρδισε πολλά με τη σύλληψη του Μλάντιτς. «Με όλα τα πρακτικά, τα αποδεικτικά στοιχεία, δεν βλέπω σε τι θα μπορούσε να ωφελήσει η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς. Εκτός από την ηθική ικανοποίηση, εμείς δεν παίρνουμε τίποτα. Νομικά και πολιτικά η σύλληψη δεν αλλάζει τίποτα, εκτός από το ότι αποδεικνύει πως η Σερβία όλο αυτό τον καιρό έπαιζε παιχνίδι και ότι οι αρχές του Βελιγραδίου είναι ανειλικρινείς έναντι της Βοσνίας και του παρελθόντος του δικού τους και του δικού μας», τόνισε ο κ. Αλιμπάσιτς.
Ο κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών στο Σαράγεβο Μίρκο Πεγιάνοβιτς εξέφρασε την άποψη ότι η Σερβία, μετά τη σύλληψη του Μλάντιτς, θα λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας. «Η Σερβία προχώρησε σε κινήσεις για κεφαλαιοποιήσει τη σύλληψη του Μλάντιτς με στόχο να αποσπάσει περισσότερη εμπιστοσύνη για την ένταξή της στην ΕΕ. Αυτό εμμέσως επιδρά ευνοϊκά στην εξέλιξη της διαδικασίας ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, οπότε και της Βοσνίας», ανέφερε ο κ. Πεγιάνοβιτς.
http://www.ant1online.gr/World/Balkans/Pages/20116/8f68afe5-8865-4dbf-9f41-527ae28cb4b8.aspx
------
ΒΛΕΠΕ:http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6281242&publDate=3/6/2011
ΒΛΕΠΕ:http://ellines-albanoi.blogspot.com/2011/06/blog-post.html