«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Η μεγάλη φίλη των τυράννων καί η 25η Μαρτίου


http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2009/08/blog-post_9137.html

Τοποθετήσεις
Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΥΡΑΝΝΩΝ ΚΑΙ Η 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ
ΕΞΩΤ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ 26/03/03
Η υποτιθέμενη κοιτίς της δημοκρατίας, η Ελλάς, ο εθνικός ύμνος της οποίας είναι αφιερωμένος στην ελευθερία, από της πτώσεως της δικτατορίας και μετά, σε αρκετές περιπτώσεις επισήμως και ανεπισήμως κατά κανόνα, είναι η μεγάλη φίλη των απανταχού της γης τυράννων. Υπό την βασικήν προϋπόθεσιν οι τελευταίοι να είναι αντίπαλοι της Δύσεως, εις την οποίαν, κατ` ευφημισμόν, ανήκει και η Ελλάς!

Με αφορμή την επέτειο του Μεγάλου Αγώνος και επειδή η τυραννοφιλία έχει την ιδιότητα να προκαλεί σοβαρά κενά μνήμης, υποβοηθητικά ιστορικών παραχαράξεων, θα υπενθυμίσουμε μία σειρά από γεγονότα χρήσιμα για την εθνική μας αυτογνωσία.

Την περίοδο 1980-1989, η Ελλάς τάχθηκε επισήμως υπέρ της δικτατορίας Γιαρουζέλσκυ στην Πολωνία, απέλυσε υφυπουργό Εξωτερικών (Ασημ. Φωτήλα) που είχε αντίθετη άποψη, κατεδίκασε την αντιολοκληρωτική αντίστασιν του πολωνικού εργατικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη» ως αποσταθεροποιητική και κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, σε επίσημη επίσκεψή του στην τότε Ομοσπονδιακή Γερμανία, αρνήθηκε να επισκεφθεί το τείχος του αίσχους. Την ίδια περίοδο, η επίσημη Ελλάς υπερθεμάτισε της καταρρίψεως του νοτιοκορεατικού τζάμπο από την σοβιετική πολεμική αεροπορία, παράλληλα δε στήριζε σθεναρά την σοβιετική εξωτερική πολιτική στα επίπεδα της αποπληροφορήσεως και της υπονομεύσεως του ΝΑΤΟ. Επίσης, η επίσημη -και η λοιπή- Ελλάς επέδειξε κατανόηση και ανοχή απέναντι στην τρομοκρατία, με αποκορύφωμα την περίπτωση του «Σίτυ οφ Πόρος» και τις εκ του ασφαλούς δολοφονίες της 17 Νοέμβρη.

Τα λαμπρά αυτά επιτεύγματα της φιλοτυραννικής και αντιδημοκρατικής εξωτερικής μας πολιτικής οδήγησαν στην θρασύτατη πρωτοβουλία του Ραούφ Ντενκτάς στην Βόρεια Κύπρο (ψευδοκράτος), στην σύσφιγξη των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, στην διπλωματική απομόνωση της χώρας και στην ριζική υποβάθμισή της στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζουμε, ακόμα, τις δηλώσεις του υπ` αριθμόν δύο Λίβυου αξιωματούχου συνταγματάρχη Τζαλάντ, ο οποίος, το 1985, ευχαριστούσε απροκάλυπτα την ελληνική κυβέρνηση για την αντιδυτική στάση της σε λιβυκές τρομοκρατικές ενέργειες (Λόκερμπυ, κλπ) και τόνιζε ότι η Λιβύη μας «δοκίμασε» και επείσθη ότι πετύχαμε στις εξετάσεις μας!!!

Από λαϊκής πλευράς, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε τις υπέρ του αρχιλαθρεμπόρου δικτάτορα του Παναμά Νοριέγκα διαδηλώσεις στην Αθήνα, όταν αυτός συνελήφθη από Αμερικανούς στρατιώτες, καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση προς τους δικτάτορες Άσαντ και Σαντάμ Χουσεϊν στην διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου.

Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, η επίσημη και η ανεπίσημη Ελλάς στήριξαν τον εμπρηστή των Βαλκανίων, δικτάτορα Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, έπλεξαν το εγκώμιο του Κάρατζιτς και του αρχιδολοφόνου Αρκάν και συνέβαλαν, με το αζημίωτο, στο να ξεπλύνουν άφθονο βρώμικο χρήμα πρώην στελέχη της KGB και άνθρωποι της σπείρας Μιλόσεβιτς στην Σερβία. Αποκορύφωση της τυραννοφιλίας τα υπέρ του Mπιν Λάντεν χειροκροτήματα των εγχώριων αστυνομικών του πνεύματος και, βεβαίως, οι υπέρ του δολοφονικού ισλάμ διαδηλώσεις, μετά τα αποκρουστικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Όσο για τους πατριδοκάπηλους και υβριστές της ιστορίας, ας μας απαντήσουν περί ποιας πατρίδος ομιλούν όταν στην «Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου» της Γ` Ενιαίου Λυκείου αγνοείται το όνομα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, αποσιωπάται η δραστηριότητα του Ιωάννη Καποδίστρια και χλευάζεται η ιστορική πραγματικότητα.

Πολύ φοβούμεθα ότι, για την μεγάλη φίλη των τυράννων, η συρρίκνωση της πνευματικής ελευθερίας που προωθείται από την εγχώρια αστυνομία του πνεύματος μεταγράφει σε βαθμούς αναισθησίας την ιστορική εξέλιξη, που είναι η είσοδος στον ολοκληρωτισμό του 21ου αιώνα. Και η βαρβαρότητα του ολοκληρωτισμού αυτού έγκειται στην στρατηγική επιδίωξη των εμπνευστών του να τον πλάσουν κατ` εικόνα και καθ` ομοίωση προς τον κόσμο που απεργάζεται. Έναν κόσμο στον οποίον το δικαίωμα της διαφοράς, η ελευθερία και η δημοκρατία θα αποτελούν δυτικές «εφευρέσεις». Και άρα παράπτωμα ικανό να οδηγήσει στα νέα πνευματικά γκουλάγκ που ήδη έχουν δημιουργήσει. Με την ισχυρή χρηματοδότηση της εγχώριας ιδιωτικής πρωτοβουλίας!


ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)