«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Κάρατζιτς στην Ελλάδα

Είναι καλό να θυμόμαστε...καί να αντιλαμβανόμαστε φυσικά.


Τάκης Μίχας 1 Νοε, 22:05


Ο Σερβοβόσνιος πολέμαρχος Ράντοβαν Κάρατζιτς, που δικάζεται αυτές τις μέρες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, κατείχε πάντοτε μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές - τόσο των Ελλήνων αξιωματούχων, όσο και των απλών ανθρώπων. Αποκορύφωμα αυτής της λατρείας, υπήρξε η ανοιχτή μαζική συγκέντρωση που οργανώθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας προς τιμήν του Κάρατζιτς τον Ιούνιο του 1993. Ο Σέρβος είχε έρθει στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και η εκδήλωση είχε οργανωθεί από την Εκκλησία της Ελλάδας με συνδιοργανωτές τη ΓΣΕΕ, την ΠΑΣΕΓΕΣ, την ΑΔΕΔΥ και άλλους σχετικούς φορείς.

Ο Κάρατζιτς συναντά τον Αρχιεπίσκοπο ΣεραφείμΟ Κάρατζιτς συναντά τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ«Η σερβική και η ελληνική Εκκλησία είναι βαθύτατα πατριωτικές», δήλωσε ο Κάρατζιτς στον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ όταν αντάμωσαν στο Στάδιο. Ο τελευταίος με τη σειρά του, απάντησε ότι ο ελληνικός λαός παρακολουθεί τον αγώνα των Σέρβων με μεγάλο ενδιαφέρον και βρίσκεται στο πλευρό του. «Η Εκκλησία της Ελλάδας δεν μπορεί παρά να είναι και αυτή μαζί με τον ελληνικό λαό στο πλευρό του και να συμπαρίσταται με όλες της τις δυνάμεις στον αγώνα αυτό». Ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ ήταν τόσο εκστασιασμένος που συναντούσε τον Κάρατζιτς, ώστε όταν σε κάποια φάση της συνάντησης ο Κάρατζιτς προσπάθησε να του φιλήσει το χέρι, εκείνος τον απώθησε μαλακά λέγοντας: «Εγώ πρέπει να σου φιλήσω τα πόδια.»(!)

Πέρα από την ελληνική Εκκλησία που πρωτοστατούσε στον εορτασμό προς τιμήν του Κάρατζιτς, παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι όλου του πολιτικού φάσματος, όπως ο (μετέπειτα ηγέτης της ΝΔ) Κώστας Καραμανλής, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Ορέστης Κολοζώφ, ο Μίμης Ανδρουλάκης και, φυσικά, οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών φορέων, που τον είχαν καλέσει στην εκδήλωση. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι όταν γινόταν η εκδήλωση, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία), ζήτησε να πληροφορηθεί από τη Μαριέττα Γιαννάκου (που ήταν υπεύθυνη του τομέα διεθνών σχέσεων της ΝΔ) αν κανένα στέλεχος του κόμματος είχε παρευρεθεί στην εκδήλωση υπέρ του Κάρατζιτς. Η κ. Γιαννάκου απάντησε αρνητικά, αποκρύπτοντας με αυτό τον τρόπο την παρουσία του κ. Καραμανλή.

Ο Κώστας Καραμανλής στην εκδήλωση, κοντά σε βουλευτές άλλων κομμάτωνΟ Κώστας Καραμανλής στην εκδήλωση, κοντά σε βουλευτές άλλων κομμάτωνΤη στιγμή που ο Σερβοβόσνιος πολέμαρχος κάνει την είσοδό του στο Στάδιο, η ιαχή «Έλληνες και Σέρβοι στα βήματα του Ρήγα» συγκλόνισε την ατμόσφαιρα. Ανταποκρινόμενος με τη σειρά του στις ιαχές του πλήθους, ο Κάρατζιτς πλησίασε το μικρόφωνο και βροντοφώνησε: «Όλοι μας λένε να καταθέσουμε τα όπλα γιατί είμαστε μόνοι. Εμείς λέμε: Όχι, δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε μαζί μας το Θεό και τους Έλληνες.»(!)

Ανεβαίνοντας στο βήμα μετά το Σέρβο ηγέτη, ο εκπρόσωπος της ελληνικής Εκκλησίας απάντησε: «Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στους ορθόδοξους αδελφούς μας που δοκιμάζονται και ατιμάζονται. Έχουμε ιερό καθήκον να βοηθήσουμε τους Σέρβους να βγουν απ' αυτή τη δοκιμασία.»

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς με τον Άκη ΤσοχατζόπουλοΟ Ράντοβαν Κάρατζιτς με τον Άκη ΤσοχατζόπουλοΟι τιμές που επεφύλαξε η Ελλάδα στον Κάρατζιτς δεν εξαντλήθηκαν σε αυτή την εκδήλωση. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ο Δήμος Ζακύνθου αποφάσισε να ανακηρύξει το Σέρβο ηγέτη επίσημο δημότη του, στα πλαίσια των εορτασμών για τον προστάτη της νήσου, Άγιο Διονύσιο. Επίσης, η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στον κόσμο, όπου είχαν μεταφρασθεί και εκδοθεί τα ποιήματα του Κάρατζιτς. Όμως, η Ελλάδα δεν τιμούσε τον Κάρατζιτς μόνο ως πολεμιστή, διανοούμενο και ποιητή – αλλά και ως διαπρεπή επιστήμονα. Έτσι, το Μάρτιο του 1994 το «Ινστιτούτο Ομαδικής Ανάλυσης Αθηνών» ανακήρυξε τον Κάρατζιτς επίτιμο μέλος της. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, ψυχίατρος Γιάννης Τσέγκος: «Έπρεπε να υπάρξει μια έμπρακτη αντίδραση στην απαράδεκτη εμπλοκή ενός ιατρικού κλάδου στον προπαγανδιστικό μηχανισμό του πολέμου στη Βοσνία.»

Από το «Μεριντιέν», όπου έμενε ο Σερβοβόσνιος ηγέτης κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, παρήλασαν πολλοί πολιτικοί και επιχειρηματίες. «Εκείνο που εντυπωσίαζε περισσότερο τον Κάρατζιτς», μας λέει ο μεταφραστής του, Άρης Μουσιώνης που ήταν παρών στις συναντήσεις «ήταν η άγνοια των Ελλήνων πολιτικών για τη Γιουγκοσλαβία. Η πιο τραγική εμπειρία ήταν η συνάντησή του με την Αλέκα Παπαρήγα, που δε φαινόταν να γνωρίζει για ποιο λόγο είχε έρθει. Ο ίδιος ο Κάρατζιτς ήταν τρομερά αμήχανος και δεν ήξερε τι να πει, είχε κοκκινίσει, ντρεπόταν. Και η κ. Παπαρήγα επέμενε να τον αποκαλεί “σύντροφο” και να τον θεωρεί κομμουνιστή - κάτι που τον έφερνε σε εξαιρετικά αμήχανη θέση.»

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η συνάντησή του με τον Έλληνα επιχειρηματία, Θόδωρο Βαρδινογιάννη: «Ο κ. Βαρδινογιάννης», μας λέει ο Μουσιώνης, «του είχε μάλιστα διαθέσει τη Μερσεντές με την οποία κυκλοφορούσε στην Αθήνα. Θυμάμαι ότι o Θόδωρος Βαρδινογιάννης του είπε: “Πρόεδρε δεν θα είχα αντίρρηση να σου χάριζα όλα τα πλοία μου, αν είχα για αντάλλαγμα ένα μικρό μέρος της δόξας σου!"»

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Άρη ΜουσιώνηΟ Ράντοβαν Κάρατζιτς με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Άρη ΜουσιώνηΝα σημειωθεί ότι δεν ήταν μόνη η κ. Παπαρήγα, που έκανε το λάθος να θεωρεί τον Κάρατζιτς αριστερό αντάρτη και όχι δεξιό εθνικιστή, όπως ήταν στην πραγματικότητα. Το ίδιο ακριβώς λάθος έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, που στις συναντήσεις τους αποκαλούσε τον Κάρατζιτς “σύντροφο” προς μεγάλη αμηχανία του τελευταίου. Φυσικά, και ο Ανδρέας Παπανδρέου, από την πρώτη στιγμή που γνώρισε το Σέρβο, έγινε θαυμαστής του. Όταν συναντήθηκαν στις 13 Ιουνίου στο Καστρί δήλωσε: «Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που φιλοξενώ τον αρχηγό των Σέρβων κ. Κάρατζιτς στο σπίτι μου. Πρέπει να τονίσω ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει ο κ. Κάρατζιτς για την ειρήνευση στη Βοσνία. Παρά τις επιθέσεις του Τύπου, μεγάλης μερίδας του Διεθνούς Τύπου, ο αγωνιστής της ειρήνης είναι ο κ. Κάρατζιτς.»

Η μόνη αντίδραση στα πανηγύρια για τον Κάρατζιτς προήλθε από την ΟΑΚΚΕ, μια μικρή μαοϊκή οργάνωση. Όμως, οι αρχές αντέδρασαν άμεσα: Τέσσερα μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν από την αστυνομία στην Αθήνα, επειδή κολλούσαν αφίσες που έγραφαν: «Έξω ο χασάπης Κάρατζιτς από την Ελλάδα».

http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=19610

Ο Κάρατζιτς στην Ελλάδα | Άρθρα | NewsTime-Προσωρινά αποθηκευμένη

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)