«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Η νέα γενιά ονειρεύεται την Αλβανία του αύριο

Η νέα γενιά ονειρεύεται την Αλβανία του αύριο
Στα Τίρανα, όπου πολλοί νέοι δημιουργούν, ξεχειλίζει η επιθυμία για προσέγγιση με την ανεπτυγμένη Ευρώπη

Του Δημητρη Ρηγοπουλου

«Ολοι οι ξένοι δημοσιογράφοι με ρωτάνε το ίδιο πράγμα: εσείς γιατί δεν φύγατε από την Αλβανία;»...

Η Σουέλα Πιτσίρι είναι το πρώτο βιολί στην Ορχήστρα της Οπερας των Τιράνων και χωρίς να το ξέρει την ώρα που μου μιλάει, στο φουαγιέ ενός καλού ξενοδοχείου των Τιράνων, έχει από πίσω της εκατοντάδες άλλους Αλβανούς καλλιτέχνες. Το κοινό τους σημείο: τα χρόνια της μεγάλης φυγής, τη δεκαετία του ’90, όταν η χώρα άδειαζε, εκείνοι επέλεξαν να μείνουν.

Ηταν μια δύσκολη εποχή. «Να βλέπεις τους πιο ταλαντούχους να φεύγουν». Η Σουέλα είχε την ευκαιρία να φύγει. Πρακτικά όλοι την είχαν. «Με τρόμαζε η ιδέα να πάω σ’ έναν εντελώς άγνωστο τόπο και να ξαναρχίσω από το μηδέν. Κάπου που δεν με ήξερε κανείς».

Θέατρο και πίστη

Ο Μικέλ Καλέμι προσπάθησε να περάσει τα σύνορα, αλλά όχι για να ζήσει στην Ελλάδα. Ηθελε απλά να δει θέατρο στην Ελλάδα. Τελικά, έμελλε να γίνει ο πρώτος σκηνοθέτης στην ιστορία της Αλβανίας που ανέβασε αρχαία ελληνική τραγωδία («Αντιγόνη», «Μήδεια»). Στην «Αντιγόνη» τον βοήθησε οικονομικά ένας Ελληνας επιχειρηματίας (ο κ. Μάνθος Τριαντάφυλλος), στη «Μήδεια» και η Ελληνική Πρεσβεία. «Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αλλάξει τα πράγματα. Αλλαξαν οι ίδιοι οι Αλβανοί, δεν είμαστε πια οι πιο φτωχοί στα Βαλκάνια. Υπάρχει μια άλλη νοοτροπία, είναι η ανάπτυξη της οικονομίας». Ο Μικέλ Καλέμι μπορεί να μιλάει ώρες για το θέατρο. Οπως και για τη δύναμη της συγχώρησης. Ο προσηλυτισμός του στον Χριστιανισμό πριν από πέντε χρόνια έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή του. «Ημουν ένας άνθρωπος ποτισμένος με μίσος για τα πάντα. Η συγχώρηση, η αλήθεια του Θεού έχουν τη δύναμη να αλλάξουν μια ζωή».

Η Εμα Αντρέα είναι γνωστή στο ελληνικό κοινό από τον ρόλο της ως Μήδεια στην παράσταση του Μικέλ Καλέμι το καλοκαίρι του 2007. Θεωρείται μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση στον χώρο του καλού θεάτρου στην Αλβανία. Ο Μικέλ Καλέμι λέει ότι αν δεν έπειθε την Αντρέα να παίξει στην παράστασή του οι επιλογές του θα ήταν πολύ περιορισμένες. «Το να είσαι ηθοποιός στο επίπεδο που θέλω να είμαι, είναι τρελό», μας λέει. Μιλάει για τη μικροσκοπική εναλλακτική θεατρική σκηνή των Τιράνων, αλλά στο βάθος είναι πολύ αισιόδοξη. Διδάσκει και έρχεται σε επαφή με νέα παιδιά, νέους ηθοποιούς. «Τους ακούω να θέλουν να μείνουν στην Αλβανία για να κάνουν πράγματα και παίρνω δύναμη. Οχι σαν τη δική μας γενιά που φύγαμε σχεδόν όλοι». Πριν την αφήσω, εξομολογείται το «μυστικό» της. «Ξέρετε γιατί μου αρέσει να κάνω θέατρο στην Αλβανία;». Κι αμέσως μετά: «Εδώ τα πάντα είναι στα άκρα: η χαρά, ο πόνος, η οργή, η λύπη. Εδώ η ζωή είναι πηγή έμπνευσης, η ιστορία συμβαίνει δίπλα σου».

«Φίλε, έρχεται ο ήλιος!»

Πολύ διαφορετική η ιστορία του Γκαζμέντ Πάια. Οση ώρα μιλάμε, συνειδητοποιώ ότι όλοι τον αναγνωρίζουν, τον χαιρετούν από μακριά. Ο Γκαζμέντ είναι σταρ της αλβανικής τηλεόρασης! Πρωταγωνιστεί στο δημοφιλέστερο σόου της ιδιωτικής τηλεόρασης, το «Portokali». Σίγουρα δεν μετάνιωσε που γύρισε στην Αλβανία ύστερα από δέκα, σχεδόν, χρόνια στην Αθήνα. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Θεάτρου των Αλλαγών αλλά μια επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού της Αλβανίας Νάνο στην Αθήνα του άλλαξε τη ζωή. «Στη συνάντηση ήταν κι ο πατέρας μου και τον ρώτησα μετά γιατί “όλοι αυτοί οι βλάκες δεν κάνουν κάτι καλό για τη χώρα μας;”». Η απάντηση τον κλόνισε: «Ολοι εσείς μιλάτε από μακριά». Ο ίδιος σήμερα προσπαθεί να πείσει συμπατριώτες του να επιστρέψουν στην Αλβανία. «Προς το παρόν η Ελλάδα τους κρατάει με τη ζωή της» και τονίζει τις λέξεις «προς το παρόν». Σε λίγο πρέπει να τρέξει για τα στούντιο του Top Channel όπου γίνονται τα γυρίσματα του σόου. Προλαβαίνει να μου φωνάξει: «Φίλε, έρχεται ο ήλιος!».

kathimerini.gr |

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)