«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Χρήστος Λυμπέρης

Σκληρή απάντηση Λυμπέρη στις κατηγορίες Σημίτη για τη νύχτα των Ιμίων
 
Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος ε.α. Χρήστος Λυμπέρης



Σκληρή απάντηση σε όσα τού καταλογίζει ο Κώστας Σημίτης στο βιβλίο του για την κρίση των Ιμίων το 1996 δίνει ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος ε.α. Χρήστος Λυμπέρης, ο οποίος κάνει λόγο για «έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης» και «υπονόμευση εθνικής ενότητας από την πλευρά του τέως πρωθυπουργού.
Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο κ. Λυμπέρης αναφέρει: «Κατανοώ την αγωνία και την ανάγκη του κ. Κ.Σημίτη να απολογηθεί για τα πεπραγμένα και για τις πολλές άτυχες στιγμές του, όμως συνιστά έλλειψη πολιτικής υπευθυνότητας και δη σε περίοδο δοκιμασιών για τον τόπο, για τις οποίες φέρει ευθύνες ο ίδιος, να επιτίθεται και μάλιστα αδίκως στο θεσμό των Ενόπλων Δυνάμεων».
Και συνεχίζει: «Η ενέργειά του αυτή υπονομεύει την εθνική ενότητα, που τόσο αναγκαία είναι και ικανοποιεί τον αντίπαλο».
Για την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων αναφέρει: «Το όντως ατυχές γεγονός της ανεντόπιστης διείσδυσης ολίγων καταδρομέων σε βραχονησίδα δεν κρίνει την ετοιμότητα και μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν δικαιολογεί τη μομφή ενός πρώην πρωθυπουργό σε βάρος τους».
«Το ηθικό και η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν σε υψηλό βαθμό στην κρίση του '96, όπως και του '87. Η θυσία των τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού το απέδειξε» τονίζει χαρακτηριστικά.
«Έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης»
Αναφερόμενος στο χειρισμό της κρίσης στα Ίμια από την κυβέρνηση Σημίτη σχολιάζει ότι «ήταν πολύ ορατή η αδυναμία πολιτικής κατεύθυνσης και πολιτικού συντονισμού. Την πολιτική ομάδα διέκρινε έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ορισμένους δε και αντιστρατιωτικό σύμπλεγμα».
Παράλληλα υπενθυμίζει ότι «η στρατιωτική ηγεσία δεν αιφνιδιάστηκε από την κρίση». Τον Ιούλιο του '95 ο ίδιος προσωπικά ανέφερε στον τότε πρωθυπουργό την εκτίμηση περί επερχόμενης κρίσης. Το δε Σεπτέμβριο '95 συνεκλήθη το Συμβούλιο Αμυνας για να αξιολογήσει τις στρατιωτικές δυνατότητες στο ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.
«Η λύση του status quo ante για έξοδο από την κρίση είχε υποδειχθεί από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο στις 30 Ιανουαρίου 1996. Ο κ. Σημίτης την ακολούθησε ανεξαρτήτως κόστους. Στη διάθεσή του είχε μοχλούς που δεν χρησιμοποίησε» τονίζει ο κ. Λυμπέρης.
Για τη μη παραίτηση του στις 8 Φεβρουαρίου 1996 αναφέρει: «Η στάση μου υπαγορεύθηκε, επειδή ο κ. Σημίτης επέμενε να εξισώνει την παραίτηση με αποδοχή ευθύνης των Ενόπλων Δυνάμεων για την λύση που κατέληξε. Ιδιαιτέρως, μου ζήτησε να το πράξω, για να διευκολύνω πολιτικά την κυβέρνηση. Τότε του απήντησα: 'εγώ τέτοια ατιμία σε βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων δεν την κάνω. Έχετε όλη την ευχέρεια να αποφασίσετε την αποστρατεία μου'».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

in.gr - Σκληρή απάντηση Λυμπέρη στις κατηγορίες Σημίτη για τη ...

Ο Ναύαρχος ε.α. Χρήστος Λυμπέρης, επίτιμος ΑΓΕΕΘΑ, γεννήθηκε το έτος 1935 στην Άσκρη Θηβών. Το 1952 εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από την οποία απεφοίτησε το 1956 ως Μάχιμος Σημαιοφόρος του Π.Ν. Υπηρέτησε σε πολεμικά πλοία ως αξιωματικός, Κυβερνήτης, Διοικητής ομάδων πλοίων, αρχιεπιστολέας στόλου και Αρχηγός Στόλου. Διετέλεσε Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και Ναυτικής Εκπαίδευσης. Ολοκλήρωσε τη σταδιοδρομία του ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Το έτος 1973 φυλακίσθηκε και αποτάχθηκε από τη Δικτατορία διότι συμμετείχε στο Κίνημα του Ναυτικού ως Κυβερνήτης του Αντιτορπιλικού Πάνθηρ. Επανήλθε στις τάξεις του Π.Ν. με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Πέραν των σπουδών περί την ναυτικήν επιστήμην είναι και πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Από τον γάμο του με τη Χρυσούλα Καταγά απέκτησε δύο παιδιά, αμφότερα αξιωματικοί του Π .Ν.

PERIZITITO.GR - Βιβλία : Συγγραφείς - Λυμπέρης Χρήστος

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΧΩΡΙ ΑΣΚΡΗ ΤΩΝ ΘΗΒΩΝ.ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ.ΘΥΜΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΛΕΒΕΝΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΤΕ-Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ- ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ.
Βλέπε το παρακάτω video πού ο Χρήστος Λυμπέρης αναφέρεται στην αρβανίτικη καταγωγή του  αποκαλώντας τον ευατό του «αρβανίτικο κεφάλι»(από 30'):
http://www.youtube.com/watch?v=7hj2iShD8d0

Λεξικό Κ.Χριστοφορίδη σελ.453

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)