Η Δέση πήρε το όνομά της μετά από την παραφορά της ονομασίας Δε Σκλιά, που προέρχεται από το αρβανίτικο δέουσι Σκλιά(ιτ), που σημαίνει «τόπος του αστού» (του Αθηναλιου) (βλ. Λεύκωμα «Η ιστορία του Γέρακα και της Πηγής. σ. 50. Εκδ. Πολιτιστικού Συλλόγου Γέρακα «Η Πηγή».)
Ο οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο 380 μέτρων και καλύπτει μια έκταση 1000 στρεμμάτων. Βασικοί της οδικοί άξονες είναι η υπερτοπική οδός Κλεισθένους και η εσωτερική κύρια οδός του οικισμού που αποτελείται από τις Θεσπρωτικού, Αναγεννήσεως, και Πεντέλης. Οι υπόλοιποι δρόμοι της είναι στην πλειονότητά τους χωματόδρομοι και αδιέξοδα. (βλ. Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Ιωαν. Δρόσου)
Αρχικά αποτελούσε μέρος του αγροκτήματος Γέρακα, το οποίο φάνηκε στην Ι. Μονή Πεντέλης. Από το 1985 εκδίδονταν σταδιακά παραχωρητήρια των εκτάσεών της προς γεωργούς της περιοχής. Τα τελευταία ήταν αυτά του έτους 1953, όπου ως δικαιούχοι ενός μεγάλου μέρους της περιοχής εμφανίζονται γεωργοί από την Παιανία ενώ το υπόλοιπο ανήκε στον ομώνυμο δήμο και την Ιερά Μονή. (βλ. Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Ιωαν. Δρόσου)