Η Τουρκία αυτή τη στιγμή προσπαθεί να απομονώσει το Ισραήλ για να πείσει τον Αραβικό και Μουσουλμανικό κόσμο ότι είναι η ηγέτιδα δύναμη αυτής της περιοχής και ότι πλέον τα δίκαια αυτής της περιοχής θα τα διεκδικεί η Τουρκία, ως εκπρόσωπος όλων αυτών.
Άρθρο-άποψη του κ.Γιάννη Μάζη, καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στις 25 Μαΐου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με μία συμβουλευτική Επιτροπή του ΟΗΕ, τη λεγόμενη «Επιτροπή για να αναφαίρετα δικαιώματα του Παλαιστινιακού Λαού».
Αμέσως μετά ο κ. Νταβούτογλου εξήγγειλε τη δημιουργία ενός στολίσκου, στον οποίο η χώρα του θα συμμετείχε με μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας, για την οποία έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά σε χρόνους ανύποπτους...
Για παράδειγμα, το Δανικό Ινστιτούτο για τη διεθνή στρατηγική, με μία μελέτη του που έκανε ένας από τους επιφανείς αναλυτές του χαρακτήρισε την Οργάνωση αυτή ως «οργάνωση - βιτρίνα τρομοκρατικών ενεργειών».
Θεωρώ ότι ο κ. Νταβούτογλου έκανε μία εξαιρετική προβοκάτσια, λησμονώντας βεβαίως ότι λίγο πιο κει, στην Κύπρο, το βόρειο τμήμα του νησιού κατέχεται από 50.000 δικούς του στρατιώτες που δεν έχουν καμία δουλειά εκεί και έχουν καταγγελθεί και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κατά τα άλλα η Τουρκία ασχολείται με τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Εν ολίγοις, βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα.
Με άλλα λόγια, η Τουρκία επιλέγει την Οργάνωση αυτή γνωρίζοντας ότι το Ισραήλ θα αντιδράσει με πανικό.
Ας μην ξεχνάμε ότι το 2008 το Ισραήλ είχε χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη οργάνωση ως «τρομοκρατική» και δεν είναι τυχαίο ότι η επίθεση έγινε στο τούρκικο σκάφος της οργάνωσης αυτής. Πήγαινε για να προκαλέσει το πλοίο αυτό.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου ενήργησε με πανικό, τον οποίο είχε προβλέψει ο κ. Νταβούτογλου. Δηλαδή το Ισραήλ «έφαγε το τυρί», η δε προβοκάτσια ήταν τέλεια και άψογη. Η δε Κύπρος ενήργησε σωφρόνως λέγοντας «εγώ δεν ανακατεύομαι».
Ο κ. Νταβούτογλου επιδιώκει αυτό το οποίο έχει γράψει στο βιβλίο του από το 2000. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή προσπαθεί να απομονώσει το Ισραήλ για να πείσει τον Αραβικό και Μουσουλμανικό κόσμο ότι είναι η ηγέτιδα δύναμη αυτής της περιοχής και ότι πλέον τα δίκαια αυτής της περιοχής θα τα διεκδικεί η Τουρκία, ως εκπρόσωπος όλων αυτών.
Αυτά τα πράγματα -και μάλιστα με δεδομένο ότι χθες τα αμερικανικά στρατεύματα παρέδωσαν την "πράσινη" γραμμή στον ιρακινό στρατό- σημαίνει ότι μπαίνουμε σε μια διαδικασία την οποία η Τουρκία φοβάται κατ'εξοχήν. Τη διαδικασία σταδιακής αποχώρησης των Αμερικανών από το Ιράκ.
Το οποίο σημαίνει ότι το Ιρακινό Κουρδιστάν θα αρχίσει να γίνεται επικίνδυνο για αυτούς, άρα η Τουρκία θα πρέπει να βιαστεί να αναλάβει όλη την ηγεμονία της περιοχής.
http://greece-salonika.blogspot.com/