Η Σανίε Κεμπόρα, 62χρονη από τη Λουσίνε, κοντά στα Τίρανα, ξυπνάει κάθε μέρα στις 4 το πρωί κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Ετοιμάζει φαγητό για τοsyfyr -- γεύμα που τρώγεται πριν το ξημέρωμα -- και ξυπνάει τα μέλη της οικογένειάς της. Η Κεμπόρα δήλωσε στους SETimes ότι κάνει το ίδιο εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια. "Νηστεύω, και αυτός είναι ένας τρόπος να ενισχύσω την αφοσίωση και την πίστη μου στο Θεό", ανέφερε.
Για την ίδια, όπως για τους περισσότερους Μουσουλμάνους Αλβανούς, το Ραμαζάνι είναι μήνας εορτασμών. Αποτελεί επίσης γιορτή για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκεύματος, σύμβολο θρησκευτικής συνύπαρξης.
Η συνύπαρξη είναι ιδιαιτέρως αισθητή μεταξύ των νέων. Με δίσκους στα χέρια τους, παιδιά Μουσουλμάνοι μοιράζουν πρόθυμα μπισκότα στους Ορθόδοξους Χριστιανούς φίλους τους, από τους οποίους παίρνουν αυγά το Πάσχα.
Είναι μια ευχάριστη αλλαγή σε μια χώρα όπου, κατά 35 χρόνια της κομμουνιστικής δικτατορίας του Ενβέρ Χότζα, εάν κάποιος γιόρταζε το Ραμαζάνι μπορούσε να του κοστίσει τη ζωή. Το 1967, ο Χότζα απαγόρευσε τη θρησκεία και ενέταξε την απαγόρευση σε νόμο. Εκατοντάδες εκκλησίες και τεμένη καταστράφηκαν ενώ τα θρησκευτικά βιβλία κάηκαν.
Η μεταμόρφωση σε δημοκρατικό καθεστώς εξασφάλισε ανεξιθρησκεία στο σύνταγμα της χώρας.
"Χάρη στην ειρηνική συνύπαρξη, την ανοχή και την κατανόηση, ο ιερός μήνας του Ραμαζανίου γίνεται όλο και πιο δημοφιλής όχι μόνο μεταξύ των Μουσουλμάνων πιστών, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας", δήλωσε ο επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας, Σελίμ Μούκα, στους SETimes.
Έδωσε εντολή στους μουφτήδες της χώρας να μεταδίδουν τηλεοπτικά προγράμματα, να πραγματοποιούν δημόσιες ομιλίες και να δημιουργούν αφίσες, πανό και ημερολόγια για το Ραμαζάνι.
Οι αλλαγές δεν έμειναν απαρατήρητες. Το 2009, στην έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την ανεξιθρησκεία στον κόσμο, η Αλβανία ξεχωρίζει ως κράτος όπου "δεν αναφέρονται κακοποιήσεις ή κοινωνικές διακρίσεις βάσει ταυτότητας, θρησκείας ή θρησκευτικών πρακτικών."
Μια τέτοια αξιολόγηση αποτελεί έντονη αντίθεση στις αναμνήσεις της Κεμπόρα όταν ετοίμαζε syfyr στο σκοτάδι, φοβούμενη να ανάψει τα φώτα μην έχει αντίποινα.
"Φυσικά και νηστεύαμε, 'παράνομα'. Ξυπνάγαμε και τρώγαμε στα κρυφά και κατά της διάρκεια της ημέρας δεν λέγαμε σε κανέναν ότι νηστεύαμε. Μπορούσε να μας καρφώσει οποιοσδήποτε στη μυστική αστυνομία και η οικογένειά μου κινδύνευε να απελαθεί ή να φυλακιστεί", αναφέρει.
"Το να νηστεύεις αποτελεί έκφραση της πίστης κάποιου, της ειλικρίνειας, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης...αξίες που πρέπει να έχουν όλοι οι πιστοί", πρόσθεσε.
Αν και οι πιστοί δεν δυσκολεύονται τόσο πολύ σήμερα, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κάποιες προκλήσεις. Φέτος, το Ραμαζάνι συμπίπτει με τον πιο θερμό μήνα του καλοκαιριού και οι ηλικιωμένοι ίσως αντιμετωπίσουν προβλήματα. "Η θερμοκρασία είναι 38 βαθμοί Κελσίου. Προσπαθώ να μη σκέφτομαι το κρύο νερό", αναφέρει η Κεμπόρα.
Αναφέρει ότι η χρήση του κλιματιστικού τη βοηθά να ξεχνάει τη δίψα της και μπορεί να διαχειριστεί τη ζέστη. "Φανταστείτε ότι κάποτε δεν μπορούσαμε ούτε να ανάψουμε το φως για να φάμε", θυμάται. "Είναι το θαύμα της ελευθερίας...το θαύμα του Θεού".
Το παρών περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
Προσωρινά αποθηκευμένη
ΒΛΕΠΕ:http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/el/features/setimes/features/2009/01/21/feature-03
ΒΛΕΠΕ:http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/el/features/setimes/features/2009/01/21/feature-03