«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΠΑΜΕΙΝΩΝΤΑΣ και η ΜΑΡΙΓΩ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΣΚΟΣ)

Απο το ομωνυμο εργο του μεγαλου λογοτεχνη Μ.Καραγατση.
Επιλογη Α' Κεφαλαιου που αναφερεται στους γονεις του.Και ειναι χαρακτηριστικο των καταβολων που εφερε ο ηρωας αυτος.


Ο Παμεινωνδας και η Μαριγω
Οταν καποιος παναθλιος φουκαρας κερδισει καμιαν απροσδοκητη δραχμη,θυμομαστε την περιπαιχτικη παροιμια:«επιασε κι η Λεψινα σταρι!».Οχι πως ο καμπος της ειν'ολοτελα αγονος.Μα δεν μπορει να παραβληθει με τα καρποφορα χωματα της Θεσσαλιας,που λεει ο λογος.Αν η Λεψινα δεν πιανει σταρι,πιανει ομως λαδι.Κι ο γερο Λασκος ειχε ελιες,πολλες ελιες,πανω απο δυο χιλιαδες ριζες,που θα τις κληρονομουσαν-οταν ερχοταν η ωρα- τα τρια του αγορια.Μα οι Αρβανιτες του καιρου εκεινου ησαν κοκκαλα γερα,φταναν τα ενενηντα χρονια,τα εκατο!Κι οταν,επι τελους,πεθαιναν,οι γιοι που τους κληρονομουσαν,ησανε πια γεροντοι...

Ετσι λοιπον,θα περνουσε τα νιατα του-τη ζωη του-ο Παμεινωντας Λασκος,ζωντας απο το χαρτζηλικι του πατερα του;Προσμενοντας ποτε θα πεθανει ο γερος,να γινει κι αυτος νοικοκυρης;Τετοια πραγματα δεν αρμοζουν σ'ενα Λασκο...

-Πατερα!Το συλλογιστηκα καλα.Θα παω στην Αθηνα να δουλεψω.

-Και τι δουλεια θα κανεις μωρε;
-Λαδια...θ'αγοραζω τα λαδια της Λεψινας.
Και θα τα πουλαω στην Αθηνα.
-Και που θα βρεις παραδες,να ξεκινησεις το αλισβερισι;
-Δικος μου λογαριασμος.
-Αειντε!Και με την ευχη μου.
Αυτη η κουβεντα γινηκε περι το 1870 και εις απταιστον αλβανικην.Επειδη οι Λασκοι ησαν Αρβανιτες,μελη της καθαροαιμης πατριας των Κουντουριωταιων,που κατοικει το τριγωνο Λεψινα-Μαντρα-Μαγουλα.Λεγονται Κουντουριωταιοι,επειδη κοιτιδα τους ειναι τα Κουντουρα.Μελος αυτης της πατριας ηταν κι εκεινος που-πριν τριακοσια χρονια-μεταναστεψε απο τα Κουντουρα στη Νυδρα και στεριωσε τη φαμιλια των Κουντουριωτηδων.Φαμιλια θαλασσινων κερδοσκοπων,ναυμαχων και πολιτικων ηγετων.

Ετσι,ο Παμεινωντας Λασκος-νεοτατος τοτε-ηρθε στην Αθηνα του Τρικουπη και του Δεληγιαννη-τη μικρη,τη φτωχη,την ευτυχισμενη-για να εμπορευθει.Οπως και τωρα,ετσι και τοτε,ενας καλος δουλευτης μπορουσε να κανει την τυχη του.Ο Παμεινωντας ηταν πρακτικος ανθρωπος,θετικος,δραστηριος,επιμονος.Μπηκε στις δουλειες της Αγορας,στην οδον Αθηνας,γυρω απ'το Βαρβακειο.Κυριως λαδια.Μα και αλλα ειδη μπακαλικης.Νταραβεριστηκε με τον κοσμο του «εγχωριου» εμποριου εκεινου του καιρου.Εναν κοσμο που δεν αλλαξε πολυ απο τοτε.Αντρες φισκα στο φιλοτιμο,λιαν ευεξαπτοι,διαρκως κοπανισμενοι,ετοιμοι για παρεξηγηση,καμα,διμουτσουνη κτλ.Σχολειο περιφημο,οπου ο νεαρος λεψινιωτης διδαχθηκε τα πρακτικα μυστικα της ζωης.Οπου κερδισε χρηματα.

Περασαν καμποσα χρονια.Ο Παμεινωντας ειναι τωρα τριαντα χρονων και λαδεμπορος καλοστεκουμενος,με ονομα στην αγορα.Οι δουλεις του πηγαινουν καλα.Και θα παν ακομα καλυτερα,με τη βοηθεια του Θεου.

Εν'απομεσημερο,μια σουστα λεψινιωτικη σταματαει μπροστα στο μαγαζι του.Ειναι η σουστα καποιου συγγενη του,αδερφου της μανας του.
-Γεια χαρα,μπαρμπα! Τι γινεται η Λεψινα;Ελα να πιουμε ενα ποτηρακι.
Μα ο μπαρμπας θωρει τον Παμεινωντα με ματια σοβαρα.
-Παμεινωντα,κλεισε το μαγαζι κι ανεβα στην σουστα.Πεθανε ο πατερας σου.Τον βρηκε ο χαρος την ωρα που κλαδευε τα λιοδεντρα...
Η σουστα προσπερναει το Δαφνι και παιρνει τον κατηφορο του Σκαραμαγκα.Ολογυρα πευκα κι ελιες,ως τη θαλασσα.Το βραδυ πεφτει απαλα.Κι ο Παμεινωντας,καθισμενος πλαι στον αμιλητο μπαρμπα,ονειροπολει και συλλογιεται.

Ο γερος πεθανε.Πεθανε κλαδευοντας τα λιοδεντρα του.Ετσι πεθαινουν οι Λασκοι.Πανω στη δουλεια,κανοντας το χρεος τους.Μα ποιο ειναι το χρεος αυτουνου,του Παμεινωντα;Τωρα,κληρονομαει.Εφτακοσιες ριζες ελιες,χωραφια,μετρητα.Μ'αυτα και μονο ειναι πλουσιος.Χωρια τα δικα του καζαντια,απο το μαγαζι της Αθηνας.

-Το μαγαζι της Αθηνας ειναι καλο,του μουρμουριζει μια φωνη στο αυτι.Μονος σου το εφτιαξες,με την αξιοτη σου.Ποσα κερδισες! Και ποσα θα κερδισεις ακομα! Πουλα τις εφτακοσιες ελιες,τ'αμπελια,τα χωραφια της κληρονομιας σου.Και ριξε τα χρηματα στο μαγαζι.Να μεγαλωσεις το τζιρο σου,το εμποριο σου.Μια οκα λαδι θ'αγοραζεις,μια οκα χρυσαφι θα κερδιζεις.Πρωτος εμπορας της Αθηνας θα γινεις!Με σπιτι στην Πλακα,με βιττορια,με υποληψη,με σχεσεις!θα παντρευτεις,θα παρεις προικα γερη και γυναικα αρχοντοπουλα.Την κορη του Τσιγγρου,του Σκουλουδη.Θα γινεις δημαρχος,Βουλευτης,υπουργος!

Οταν ο Παμεινωντας εφτασε στην Λεψινα,ειχε γινει κιολας πρωθυπουργος με τη φαντασια του.Μα παρατησε-προσωρινως βεβαια-τα ονειρα του στη μπαντα.Τωρα,επρεπε να μοιρολογησει τον πατερα του,να παρηγορησει τη μανα του.

Εθαψαν,το γερο-Λασκο,το αλλο πρωι.Και τ'απογευμα,συναχτηκαν τα τρια αγορια του μακαριτη,να κανονισουν τα κληρονομικα.

-Εσυ,Παμεινωντα,του λεν οι δυο αλλοι,εχεις το μαγαζι σου στην Αθηνα.Τι τα θελεις τα χωραφια;Δεν μας τα δινεις εμας,να τα δουλεψουμε για λογαριασμο μας;Η σοδεια,δικη σου θα'ναι.Εμας θα μας δινεις κατι για τον κοπο μας.Αδερφια σου ειμαστε,δεν θα σε κλεψουμε.
-Ευχαριστω σας αδερφια,τους αποκρινεται.Μα δεν ειναι λογος.Την αποφαση μου την εχω παρει.Αυριο πουλαω το μαγαζι της Αθηνας.Κι ανοιγω αλλο εδω,στην Λεψινα.
-Τρελαθηκες,ρε Παμεινωντα;Παρατας το γαμο και πας για πριναρια;
-Ο γαμος της Αθηνας δεν ειναι παντα γαμος.Ειδα τοσους και τοσους γερους εμπορους να πεθαινουν στην ψαθα...Και τα πριναρια της Λεψινας,ειν'ελιες,αμπελια,χωραφια.Ολα τ'αγαθα της μανας γης.Καλλιο πρωτος στο χωριο μου,παρα δευτερος στην Αθηνα.

Κατεπλευσε ο μπαρμπας.Και γεμισε το μαγαζι ασπρες μουστακες,κοκκινη μυτη και φουσκωμενη κοιλια.

-Καλο στο μπαρμπα!

-Καλημερα,ανηψιε!Κερνα με ενα τσιπουρο.
Ο γερος ρουφηξε το ποτηρακι του απνευστι.Ηπιε κι ο Παμεινωντας αλλο ενα,καθως το γυρευει η εθιμοτυπια.Κι ηρθε η ωρα της κουβεντας.
-Πως πηγαινουν οι δουλειες ανηψιε;
-Πως να παν μπαρμπα!Κακα,ψυχρα κι αναποδα.Το μαγαζι θελει ανθρωπο απο πανω του.Και τα χτηματα,ανθρωπους απο πανω τους.Πηγαινω στα χτηματα,ερχουνται και με φωναζουν:«Τρεχα στο μαγαζι!».Τρεχω στο μαγαζι,ερχουνται και με φωναζουν:«Σε γυρευουν οι εργατες στα χτηματα!».Χιλια κομματια να γινω;
Ο μπαρμπας ακουει.Στριβει τις μουστακες του,πολυ συλλογισμενος.Και βγαζει την οριστικη και ανεκκλητο αποφαση του:
-Πρεπει να παντρευτεις.Να σε βοηθαει η γυναικα σου στα χτηματα,στο μαγαζι.
-Σωστα μιλας.Μα ποια να παρω;Μου ηρθαν πολλες προξενιες.Για την κορη του Γκικα,την αδερφη του Λαζαρου...
-Κολοκυθια!Εγω σου βρηκα νυφη.Την Κυριακη θα γινουν οι αρρεβωνες.
-Μα...
-Δεν εχει μα και ξεμα!Εδωσα λογο.
Μια κι ο «μπαρμπας» εδωσε λογο,του Παμεινωντα δεν του πεφτει λογος.
-Μπορω να μαθω ποια ειναι;τολμαει να ρωτησει.
-Η κορη του Κανακη,απο τη Μαγουλα.Μαριγω τη λενε.Και τωρα,κερνα ενα τσιπουρο,κυρ-γαμπρε!Καλα στεφανα.Και κοιτα να την αγκαστρωσεις με την πρωτη!
Αν ο Παμεινωντας ηταν Αρβανιτης μια φορα,η Μαριγω ηταν τρεις.Κοπελα ισαμ'εκει πανω,ομορφη,καλοφτιαγμενη,γερη,εξυπνη,δραστηρια και πεισματαρα.Πεισματαρα σαν Αρβανιτισσα.

Οι νιοπαντροι εστησαν το νοικοκυριο τους στο προγονικο των Λασκων,ενα ισογειο σπιτακι στη βορινη ακρη του χωριου,κοντα στη δημοσια.Τωρα,ο Παμεινωντας εχει συντροφο.Κατι παραπανω:συνεταιρο καλο στη ζωη και τις δουλειες.Η Μαριγω κραταει το νοικοκυριο,κοιταει το μαγαζι,δουλευει στα χτηματα.Η Μαριγω παραστεκει στον αντρα της,τον βοηθαει,τον συμβουλευει με το τετραγωνο αρβανιτικο μυαλο της.Τον προφυλαει απο κακοτοπιες.Χρονια καλα ακολουθησαν το γαμο τους.Χρονια κερδους.Ο Παμεινωντας ειναι τωρα νοικοκυρης στη Λεψινα.
Χρονια καλα,χρονια κακα...Τι αμαρτιες ξεπληρωνουν ο Παμεινωντας κι η Μαριγω,και δεν μπορει να τους στεριωσει παιδι;Καθε χρονια,η γερη μητρα της κοπελας καρπιζει απο το λεβεντικο σπορο του αντρα.Καθε χρονια,ενα ολογερο παιδι γεννιεται,υποσχεση χαρας κι ευτυχιας.Μα τι καταρα ειναι αυτη;Δεν προφταινει να χρονισει το μωρο,κι ερχεται η πνευμονια,η ιλαρα,η οστρακια,ο κοκιτης.Ολες εκεινες οι αρρωστιες που ειναι «Ηρωδηδες» των παιδιων.Με φουσκωμενη κοιλια η Μαριγω-παντοτε αγκαστρωμενη-ξεπροβοδαει το στερνογεννημενο της στο κοιμητηρι.Κλαιει και θρηνει,η δυστυχη.Και ζει με μιαν ελπιδα:μηπως αυτο,που θεριευει στη μητρα της ειναι τυχερωτερο απο τ'αλλα που σαπιζουν στο χωμα.

Μα ο Παμεινωντας ειναι αντρας.Αντρας πραγματικος και προληπτικος μαζι.Καθε φορα που νεκροφυλαει ενα παιδι του,δεν κλαιει μοναχα,μα και στοχαζεται.Και κρινει,κι αποφασιζει.

-Μαριγω.λεει μια μερα της γυναικας του.Το σπιτι μας σκοτωνει τα παιδια.Ειναι υγρο κι αναεριστο.Ειναι χρουσουζικο.Θα χτισω αλλο σπιτι.
Το καινουργι σπιτι χτιστηκε απεναντι στο παλιο.Ομορφο σπιτι,πλουσιο για την εποχη,αρχοντικο.Το κατω πατωμα ειναι μισοκατωγι.Τ'απανω ξαπλωνεται μεγαλο,ευρυχωρο.Ανεβαινεις απο εξωτερικη πλακοστρωτη σκαλα,που ξεκιναει απο την πλαινη αυλη.Πλακοστρωτη κι η αυλη,μ'ενα γερο πευκο κατοχρονιτικο στη μεση.Στην αλλη ακρη της αυλης,ειναι χτισμενο ξεχωρο ενα σπιτακι-μιακαμαρα-που επισημως παιζει ρολο μαγεριου.Μα δεν ειναι μονο μεγεριο.Εκει τρωει η φαμιλια,εκει ξημεροβραδιαζει.Σημερα,αυτην την καμαρα θα την λεγαμε living-room.

Το πρωτο παιδι που γεννηθηκε στο καινουργιο σπιτι-το 1890-ηταν ο Γιαννης.Υστερα γεννηθηκε η Αθηνα-το 1891-κι ο Αγησιλαος,το 1895.Ο ξορκημενος χαρος δεν κοταει να πατησει το ποδαρι του στο καινουργιο αρχοντικο του Παμεινωντα Λασκου.

Το 1899,γεννηθηκε ακομα ενα παιδι.Ενα αγορι καλοφτιαγμενο,γεροδεμενο,θεριο σωστο!Η Μαριγω θαμαξε σαν το πρωτοαντικρισε,πως καταφερε να το φτιασει και να το γεννησει απο τα σπλαχνα της!

Το βαφτισαν λιγες μερες υστερ'απο τη γεννα.
Και το 'βγαλαν Βασιλη.
Λεξικό Κ.Χριστοφορίδη σελ.193

ΒΛΕΠΕ:http://ellines-albanoi.blogspot.com/2011/05/blog-post_10.html
http://ellines-albanoi.blogspot.com/2009/09/1899-1943.html

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)