«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Μηδενική η προσφορά της Αρχιεπισκοπής Αμερικής προς την ελληνική παιδεία

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΛΙΚΟΚΗΣ:ΜΗΔΕΝΙΚΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
04.02.08
Του Σάκη Σερέτη
Τώρα που τελείωσαν οι εκδηλώσεις για την γιορτή των Τριών Ιεραρχώνκαι όλα τα Ελληνοορθόδοξα σχολεία οργάνωσαν τις σχετικές εκδηλώσεις,ακολουθώντας σχεδόν το ίδιο πρόγραμμα των προηγουμένων ετών,καλό θα ήταν οι υπεύθυνοι της Ελληνικής παιδείας εδώ στην Αμερική να κάνουν τον απολογισμό τους και να μας παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της προσπάθειας τους μέσα στον χρόνο που πέρασε,όποια και αν είναι.
Οι στατιστικές είναι ενα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των ειδικών και μπορούν πολύ εύκολα, να μας παρουσιάσουν μια καθαρά συγκριτική εικόνα του χθές με το σήμερα ,βοηθώντας στην εξαγωγή συμπερασμάτων.
Να πάμε όμως ενα χρόνο πίσω για να θυμηθούμε μαζί με όσους ήταν παρόντες, κάτι απο την περυσινή γιορτή στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστορίας,όπου στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Δημήτριος,είχε αναφερθεί με τα καλύτερα λόγια για τους ομογενείς εκπαιδευτικούς και το θεάρεστο έργο τους,ενώ κάνοντας μια σύγκριση μισθών μεταξύ εκπαιδευτικών και στελεχών πολυεθνικών εταιριών,ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο την τρομακτική ανισότητα που υπάρχει.
Εκτοτε έπεσε βαθειά σιωπή και μόλις τα φώτα της δημοσιότητας έστρεψαν αλλού το ενδιαφέρον τους,τα λόγια έμειναν λόγια και οι “ιεραπόστολοι” της εκπαίδευσης καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πέρασαν σε δεύτερη μοίρα .
Την ίδια ημέρα ενας σημαντικός άνθρωπος απο τον χώρο της εκπαίδευσης και φανατικός υποστηρικτής της Ελληνικής γλώσσας ,απο το ίδιο βήμα αναφερόταν στο καυτό θέμα του ομογενή εκπαιδευτικού και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει επιτελώντας το θεάρεστο έργο της εκμάθησης της Ελληνικής γλώσας.
Ηταν ο δρ.Γεώργιος Μελικόκης ο οποίος αποφεύγοντας τις ωραιοποιήσεις και τα μεγάλα λόγια,στοχοποιήσε το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς εκπαιδευτικοί,απεικονίζοντας πολύ καθαρά την εικόνα της Ελληνικής παιδείας εδω στην μεγάλη πρωτεύουσα του κόσμου.
Σήμερα σε μια συνέντευξη που μου παραχώρησε,αποκαλύπτεται το μεγάλο χάσμα που υπάρχει μεταξύ θεωρίας και πράξης και χωρίς να μασάει τα λόγια του εκπέμπει το στίγμα sos για το μέλλον της Ελληνικής παιδείας εδώ στην Αμερική
.«Ο ομογενής εκπαιδευτικός ειναι ο πιο παραμελλημένος παράγοντας ο οποίος αν και προσφέρει τα μέγιστα στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας,αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης,ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και συνταξιοδότησης.Ιδιαίτερα οι δασκάλοι που απασχολούνται στα απογευματινά σχολεία και αποτελούν το 80% του δυναμικού,απολαμβάνουν τα χαμηλότερα όρια μισθών χωρίς καμμία ασφάλιση και χωρίς κανένα πρόγραμμα συνταξιοδότησης .
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή που έχει υπο την αιγίδα της όλα τα Ελληνοορθόδοξα σχολεία της Αμερικής, τουλάχιστον μέχρι σήμερα,δεν έχει προβλέψει κάτι σχετικό που να περιλαμβάνει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την συνταξιοδότηση αυτών των ανθρώπων.
Βεβαίως υπάρχει ενα πρόγραμμα του Ελληνικού κράτους που αφορά στην συνταξιοδότηση των ομογενών εκπαιδευτικών,όμως τα κριτήρια περιλαμβάνουν μόνον αυτούς οι οποίοι έχουν το προνόμιο να εργάζονται σε ημερήσια σχολεία και μπορούν να συμπληρώνουν μίνιμουμ 18 ώρες εργασίας την εβδομάδα,στους οποίους χορηγείτε ενα μέρος μόνον απο την σύνταξη που απολαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στην Ελλάδα.
Στα ημερήσια σχολεία οι εκπαιδευτικοί πληρώνουν γύρω στα $300 τον μήνα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη απο το μισθό τους, με αποτέλεσμα το ήδη πενιχρό εισόδημα τους να μειώνεται σημαντικά .
Η Αρχιεπισκοπή θα μπορούσε να συμπεριλάβει τους εκπαιδευτικούς στο ταμείο των κληρικών,προσφέροντας τους τα ίδια προνόμια που απολαμβάνουν οι 800 περίπου κληρικοί,χωρίς να αυξηθεί δραματικά το κόστος διότι εξ’ όσων γνωρίζω ανεβάζοντας τον αριθμό των ασφαλισμένων το κόστος μειώνεται.
Δεν γνωρίζω εάν η Αρχιεπισκοπή έχει τους πόρους να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα,όμως αφού θέλουν να έχουν τα σχολεία υπο την αιγίδα τους και ο διακαής τους πόθος εξακολουθεί να είναι η διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας,της θρησκείας και της πολιτιστικής μας ταυτότητας, θα πρέπει να βρεί τους πόρους να καλύψει αυτές τις ανάγκες.
Απο την στιγμή που μπορούν και εξοικονομούν τα χρήματα της μισθοδοσίας των ιερέων,που οι διαφορές ειναι τεράστιες και φυσικά δεν συγκρίνονται με αυτές των δασκάλων,θεωρώ οτι θα μπορούσε να μεριμνήσει και για τους εκπαιδευτικούς χωρίς να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα.
Ετσι θα μπορούσε και ο δάσκαλος να αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια για να μπορεί να αποδώσει καλύτερα στο έργο του, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εκμάθηση και διαιώνιση της Ελληνικής γλώσσας .
"Ο δρ.Μελικόκης τόνισε οτι τις απόψεις περί χαμηλών μισθών της έλλειψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης,καθώς και της συνταξιοδότησης,"υποστηρίζουν όλοι οι εκπαιδευτικοί,αλλά δυστυχώς η ανασφάλεια και ενδεχομένως ο φόβος της απόλυσης τους κάνει να σιωπούν.
Οι κυβερνώντες δεν θέλουν να τους ασκείτε κριτική» τόνισε.
«Εγώ πιστεύω παρόλα αυτά οτι μια καλόπιστη κριτική θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπιζει σήμερα η Ελληνική παιδεία στην Αμερική.
Οι μισθοί των $25.000 ετησίως θέτουν απο μόνοι τους θέμα επιβίωσης και αξιοπρέπειας καθώς ειναι δυστυχώς η πικρή αλήθεια.και η αποτύπωση μιας άλλης εικόνας .
Ας αναρωτηθούν οι υπεύθυνοι σε ποιό βαθμό θα μπορούσαν να αναπροσαρμόσουν τους χαμηλούς μισθούς των εκπαιδευτικών,προκειμένου να αλλάξουν κάπως τα δεδομένα δίνοντας μια ευκαιρία καλύτερης ζωής στην τάξη των εκπαιδευτικών.
Απο την περυσινή τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου οσον αφορά στο θεμα της μισθοδοσίας των δασκάλων,μέχρι σήμερα εχει τρέξει πολύ νερό στο αυλάκι της απραξίας και είναι καιρός η Αρχιεπισκοπή να επιμείνει προς τις κοινότητες να επανεξετάσουν αυτό το θέμα.
Γνωρίζω οτι οι κοινότητες δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες και το περιθώριο για αυξήσεις,όμως θα πρέπει ολοι μαζί να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ενα ταμείο στα πρότυπα της ηγεσίας των 100 και με την προτροπή της Αρχιεπισκοπής ειμαι αισιόδοξος οτι μπορούν να συγκεντρωθούν εκατομύρια .
Παρόμοιες προτάσεις εχουν γίνει και στο παρελθόν και δεν έχουν υλοποιηθεί και για να μην με ρωτήσεις, θα σου πω οτι ο λόγος είναι Αρχιεπισκοπικός.Ακούνε τα προβλήματα ,συμφωνούν με τους δασκάλους αλλά δεν κάνουν τίποτα ουσιαστικό για την επίλυση τους
.Οσον αφορά στο γραφείο Ελληνικής παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής που επιτελεί το έργο της εποπτείας , πιστεύω οτι δεν είναι επανδρωμένο ικανοποιητικά ωστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες και δεν μπορεί ο εκάστοτε διευθυντής παιδείας να μεταβληθεί σε θαυματοποιό.
Ετσι περιορίζεται ο ρόλος της Αρχιεπισκοπής σε συμβουλευτικό και δυστυχώς η προσφορά της σε αυτό το θέμα εχει μηδενισθεί.Δεν καταφέρομε εναντίον κανενός,διότι γνωρίζω οτι οι καταστάσεις ειναι τέτοιες που δεν επιτρεπουν την καλύτερη λειτουργία του γραφείου παιδείας.
Ομως νομίζω οτι πρέπει να δημιουργηθεί ενα επανδρωμένο τμήμα παιδείας που θα καλύπτει το Αγγλικό και το Ελληνικό πρόγραμμα,αλλά να έχει ανθρώπους που θα μπορούν να το ελέγξουν και παράλληλα θα έχουν την κατάλληλη πείρα και γνώση να το αξιοποιήσουν.
Δυστυχώς όμως τα δυο άτομα που εχουν επιφορτισθεί με αυτή την ευθύνη δεν αρκούν για όλη την Αμερική,ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν σε σωστή βάση.Αναφερόμενος στην συγγραφή των νέων βιβλίων που δρομολογήθηκε με την επίσκεψη και τα σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, του καθηγητή γλωσσολογίας κ.Μπαμπινιώτη,ο δρ.Μελικόκης τόνισε οτι «τα νέα βιβλία πρέπει να απλοποιηθούν περισσότερο,διότι άλλο το επίπεδο των μαθητών εδώ στην Αμερική και άλλο στην Γερμανία και στην Ελλάδα».
Εχει ιδιαίτερη αξία να σας αναφέρω οτι αυτές τις θέσεις ο δρ.Μελικόκης, τις εκφράζει εδώ και αρκετά χρόνια και αυτο αποδεικνύεται απο τα δημοσιεύματα του ομογενειακού τύπου, που χρονολογούνται απο το 1990 οταν ηταν διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού σχολείου «Σωτήριος Ελληνας»,θέση που απαρνήθηκε λόγω των ίδιων προβλημάτων που υπήρχαν απο τότε και εξακολουθούν πάραυτα να απασχολούν την Ελληνική παιδεία μέχρι και σήμερα,χωρίς κανένα σημάδι θετικής αντιμετώπισης.

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)