«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Η κοινωνική συγκρότηση του Δήμου Άνω Λιοσίων

Σύντομη ιστορική αναδρομή - γενικά στοιχεία

Η θέση στο βορειοδυτικό άκρο του Λεκανοπεδίου και στην τομή των δυο «περασμάτων»2 που διαμορφώνονται από τους ορεινούς όγκους της Πάρνηθας και του Ποικίλου όρους, είχε οικιστεί από την αρχαιότητα. Στο δυτικό όριο του Δήμου σώζεται τμήμα τείχους, που κτίστηκε μάλλον το 337 π.Χ. επί Λυκούργου και έχουν βρεθεί ερείπια αγροτικής κατοικίας των κλασσικών χρόνων, Β. της σιδηροδρομικής γραμμής.

Η πρώτη εγκατάσταση Αρβανιτών στην περιοχή3 (και η ονομασία Λιόσια) εμφανίζεται το 1383, όταν ο Διοικητής του Καταλωνικού Δουκάτου της Αθήνας «προνοιάζει» Αλβανούς σε ορισμένα χωριά του «καταδέματος»4 (Λιόσια, Καματερό, Χασιά),στο Κριεκούκι και στη Μαλακάσα για προστασία της Αθήνας. Οι Αρβανίτες αυτοί ανήκαν στις φάρες των Λιόσηδων, των Μαζαρακέων και των Μαλακασαίων, που ήρθαν από την Δ. Στερεά και Ήπειρο. Ακολούθησαν και άλλες εποικήσεις. Οι Αρβανίτες που εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, τις Κουκουβάουνες, το Μενίδι και την Σαλαμίνα (oι γνωστοί Γκαγκαραίοι, με διαφορετικό γλωσσικό ιδίωμα κλπ.) ανήκουν σε άλλες φάρες, και ήρθαν από την Πελοπόννησο 200 χρόνια αργότερα. Τον 15ο αιώνα οι Οθωμανοί ήρθαν σε συνεννόηση με τους Αρβανίτες για τα “ντερβένια” (φρουρές στα περάσματα), ένα από τα οποία ήταν και της Χασιάς. Τα Άνω Λιόσια ή Λιοσιώτικα Καλύβια συμμετείχαν στην επανάσταση του 18215, μαζί με τους Χασιώτες και τους Μενιδιάτες. Στην απογραφή του 1844 εμφανίζονται να έχουν 177 κατοίκους. Έκτοτε παρουσιάζουν μια σταθερή αύξηση μέχρι και το 1951. Μόνον μεταξύ των απογραφών 1928 και 1940 η αύξηση ήταν κάπως μεγαλύτερη, και αυτό οφείλεται στη διανομή το 1930 από το υπουργείο Γεωργίας εκτάσεων σε ακτήμονες αγρότες.

Στον χάρτη του Kaupert6 (1883) σημειώνεται ο οικισμός «Επάνω Λιόσια» σε αντιδιαστολή με τα «Νέα Λιόσια» που κατοικήθηκαν από κατοίκους των Άνω Λιοσίων που δούλευαν στα κτήματα της Βασ. Αμαλίας στον Πύργο Βασιλίσσης. Τα σπίτια είναι συγκεντρωμένα γύρω από την εκκλησία (την σημερινή Μητρόπολη) βόρεια από τις καλλιέργειες (αμπέλια και ελιές) και ανατολικά του - αρχαίας χάραξης - δρόμου της Φυλής. Στην φάση αυτή το οδικό δίκτυο διευρύνεται με νέες συνδέσεις με τις γειτονικές περιοχές (αγροτικοί δρόμοι τότε), ενώ έχει επιβιώσει με την ίδια σχεδόν χάραξη μέχρι και σήμερα.

Το χωριό απέκτησε από το 1905 κιόλας, Ρυμοτομικό Σχέδιο εκτάσεως 300 στρεμμάτων στη σημερινή περιοχή του Κέντρου, παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός ανερχόταν μόλις στους 750 κατοίκους. Στην δεκαετία του '50 μεσολάβησε η αλματώδης αύξηση του πληθυσμού στην Αθήνα, λόγω του κύματος της εσωτερικής μετανάστευσης, αλλά τα Άνω Λιόσια έλαβαν μέρος σε αυτήν την διαδικασία, ως χώρος εγκατάστασης των πληθυσμιακών αυτών ομάδων, κατά τις δεκαετίες του '60 και '70. Ένα σημαντικό σημείο για την ιστορία της περιοχής αποτελεί η επέκταση του σχεδίου το 1970 με την ένταξη 900 στρεμμάτων (Δροσούπολη, Κοπρησιά).

Ακολουθήθηκε η γνωστή διαδικασία κατάτμησης της αγροτικής γης σε αγροτεμάχια και η ανέγερση αυθαιρέτων, αρχικά στην περιοχή της Ζωφριάς και στη συνέχεια σε όλη την έκταση περιμετρικά του παλιού χωριού. Τα στοιχεία απογραφών πληθυσμού της ΕΣΥΕ 7 αποτυπώνουν καθαρά αυτή την εξέλιξη: παρατηρείται διπλασιασμός του πληθυσμού της περιοχής κατά την δεκαετία του '50, τριπλασιασμός κατά την δεκαετία του '60 και σταθερή άνοδος τις επόμενες δεκαετίες. Η αύξηση αυτή του πληθυσμού και κυρίως η εκτεταμένη και άναρχη εγκατάστασή του στην περιφέρεια του παλιού οικισμού, οδήγησε το 1987 σε νέες μεγάλης κλίμακας εντάξεις, στα πλαίσια του 1337/83 και της ΕΠΑ: εντάχθηκαν 7.500 στρ. για ένα πληθυσμό περίπου 20.000. Σήμερα ο πληθυσμός εκτιμάται σε 30.000 και η έκταση που καταλαμβάνει το Γ.Π.Σ. ανέρχεται σχεδόν σε 10.000 στρέμματα.


ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΕΔΩ----

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ...

Μορφή αρχείου: Microsoft Word - Προβολή ως HTM

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)