Καταδικάζονται καλόγεροι; Επικρίνονται κακόβουλα οι δικαστές!
10/10/2009 από Po
Ασχημονεί το μπλογκ του Βατοπεδίου
Γράμμα από το Ληξούρι: Αναγνώστης Λασκαράτος
Κύριε Ροΐδη,
Αντιγράφω από το μπλογκ του Βατοπεδίου:
«Ολοκληρώθηκε σήμερα η δίκη κατά της δικαστού Μαρίας Ψάλτη, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου αρχιμ. Εφραίμ και πατέρα Αρσενίου από το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής. Η δικαστής κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος για τη μη έκδοση αποφάσεως του Πρωτοδικείου Ροδόπης όπου εκδικαζόταν η αγωγή της Μονής Βατοπαιδίου κατά του Ελληνικού Δημοσίου και οι πατέρες κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στο παραπάνω αδίκημα.
Δεν προέκυψε καμία μαρτυρία και κανένα στοιχείο εναντίον του Γέροντα Εφραίμ και του πατρός Αρσενίου, γιατί πράγματι δεν υπήρχε κανένα αδίκημα. Όλοι περίμεναν την αθώωση, και αντί αυτής της αθωώσεως βγήκε παράδοξη απόφαση, που σε μερικά σημεία αθωώνει ενώ σε κάποια άλλα όχι.
Αυτό που μπορούμε να σκεφτούμε είναι ότι μόνο ή ύπαρξη διαφόρων σκοπιμοτήτων οδηγούν σε παράδοξες αποφάσεις. Εξεδόθη απόφαση Πρωτόδικη εφέσιμη και ήδη έχει ασκηθεί έφεση από τους δικηγόρους της Μονής.
Η απόφαση αυτή ομιλά για 15 μήνες με αναστολή κατά του Γέροντα Εφραίμ και του π. Αρσενίου αντίστοιχα, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί ακόμη και αν τελεσιδικήσει. Αλλά και στην περίπτωση που τελεσιδικήσει δεν θα χρειαστεί να εξαγοραστεί.
Ίσως η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη από ένα Πρωτοδικείο της επαρχίας, χωρίς ιδιαίτερες αντοχές από τον πρωτοφανή θόρυβο που έχει προκληθεί εναντίον της Μονής και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα».
Προσωπικά είμαι υπέρ της ελευθερίας κρίσης των δικαστικών αποφάσεων, ακόμη κι όταν η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει.
Ξέρω όμως πως έχουν κάτσει άνθρωποι στο σκαμνί για άσκηση κριτικής και μάλιστα εμπεριστατωμένης. Ξέρω πως ο Βατοπεδινός υπουργός του μικρού Καραμανλή κ. Ρουσόπουλος είχε από παχυλή άγνοια προκλητικά αρνηθεί το αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών να κρίνουν δικαστικές αποφάσεις.
Υπουργός, Θ. Ρουσόπουλος: «Δεν καταλαβαίνω αυτό που μου λέτε. Έχετε κάποια πρόταση να γίνει κάποιος καινούργιος νόμος και να κρίνονται τα δικαστήρια και οι αποφάσεις τους; Κανένας Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να κρίνει τις αποφάσεις του δικαστηρίου, οι οποίες είναι απολύτως σεβαστές. Αυτό είναι γνωστό εδώ και χρόνια».
- Δημοσιογράφος: «Δεν κρίνονται οι αποφάσεις των δικαστηρίων»;
- Υπουργός: «Ποτέ».
Εδώ όμως υπάρχουν προκλητικά ψεύδη, προσβολή των δικαστών και ατεκμηρίωτη κριτική, σε ένα μπλογκ που δεν φαίνεται να ευνοεί το δημοκρατικό διάλογο και να δημοσιεύει επικριτικά σχόλια σε βάρος του ή διαφορετικές απόψεις, όπως ακριβώς κάνει και το μπλογκ της «Χρυσής Αυγής», που γι’αυτό το λόγο αποκλείστηκε από την ιστοσελίδα προβολής της αναγνωσιμότητας των μπλογκς της wordpress:
1. «Όλοι περίμεναν την αθώωση». Ε όχι και όλοι.
2. «παράδοξη απόφαση». Γιατί παράδοξη; Επειδή όλοι ( κι εμείς; ) περιμέναμε αθώωση;
3. «Δεν προέκυψε καμία μαρτυρία και κανένα στοιχείο εναντίον του Γέροντα».
Και εκείνα τα ομολογημένα τηλεφωνήματα προς τη Δικαστίνα; Είναι συνηθισμένο ο διάδικος να τηλεφωνεί στο δικαστή;
4. «…μόνο ή ύπαρξη διαφόρων σκοπιμοτήτων οδηγούν σε παράδοξες αποφάσεις… Ίσως η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη από ένα Πρωτοδικείο της επαρχίας, χωρίς ιδιαίτερες αντοχές από τον πρωτοφανή θόρυβο που έχει προκληθεί εναντίον της Μονής και την περιρέουσα ατμόσφαιρα». Οι ατεκμηρίωτες προσβολές σε βάρος των δικαστών είναι προκλητικές.
5. «Η απόφαση αυτή ομιλά για 15 μήνες με αναστολή κατά του Γέροντα Εφραίμ και του π. Αρσενίου αντίστοιχα, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί ακόμη και αν τελεσιδικήσει. Αλλά και στην περίπτωση που τελεσιδικήσει δεν θα χρειαστεί να εξαγοραστεί». Το μπλογκ των χαμογελαστών πτωμάτων διαθέτει προφητικές ιδιότητες και ξέρει πως οι όσιοι Εφραίμ και Αρσένιος δεν θα υποπέσουν σε αδικήματα ώστε να ενεργοποιηθεί η σε αναστολή ποινή.
Είναι προσωπική υπόθεση των κατηγορούμενων από το μπλογκ δικαστών να ζητήσουν την προστασία της Δικαιοσύνης. Σε κάθε περίπτωση χαιρετίζω τη βέβαιη ανοχή της Δικαιοσύνης στην πρόδηλα κακόβουλη αυτή κριτική και περιμένω την ίδια ανοχή και σε άλλες κριτικές σε βάρος της, ιδιαίτερα όταν είναι καλόπιστες, ευπρεπείς και τεκμηριωμένες. Υλικό υπάρχει μπόλικο, ειδικά σε δικαστικές υποθέσεις που αφορούν εκκλησιαστικά ή κυβερνητικά πρόσωπα.