«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Ναί! είμαι η βάρβαρος Αλβανία (Ιλλυρία)

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2010

ΑΛΒΑΝΟΙ

«Κι ο άγιος φοβέρα θέλει. Και ο Αλβανός ακόμη περισσότερη πιστεύει η λαίδη. Διότι, όπως διαπιστώνει, είναι ικανός να μετατρέψει σε οσιομάρτυρες όσους τον ευεργετήσουν.

Ο οθωμανικός στρατός φοβόταν μόνο ένα πράγμα: τους Αλβανούς. Και δεν εννοώ μόνο ως αντιπάλους αλλά και ως συμπολεμιστές. Οι Αλβανοί θεωρούνταν οι καλύτεροι πολεμιστές. Πρώτοι στις σφαγές και στο πλιάτσικο, πολεμούσαν πάντα σε δικά τους τάγματα, με δικούς τους αξιωματικούς. Οι Τούρκοι θεωρούσαν ότι τους ήταν απολύτως απαραίτητοι γιατί ήταν γενναίοι, άφοβοι και πολεμοχαρείς. Ταυτοχρόνως, όμως, ήταν αδύνατον να τους επιβάλλουν στρατιωτική πειθαρχία και αν τους κάνουν να είναι πιστοί στο σουλτάνο. Ενώ οι Τούρκοι και οι Κούρδοι πήγαιναν να πολεμήσουν για το σουλτάνο και το ισλάμ, οι Αλβανοί πήγαιναν για πιο χειροπιαστά ιδανικά: τα λάφυρα. Τα σώματα των Τουρκαλβανών (μουσουλμάνων Αλβανών) ήταν το φόβητρο των ραγιάδων, διότι ο υπερβάλλον ζήλος που επιδείκνυαν στην καταστολή των απελευθερωτικών εξεγέρσεων ήταν παροιμιώδης. Ούτε και με τους συμπολεμιστές τους, όμως, οι Αλβανοί έδειχναν πνεύμα συνεργασίας, αφού πολλές φορές τα βράδια, μετά το πλιάτσικο, υπήρχαν τσακωμοί και μαχαιρώματα μεταξύ τους για τα λάφυρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η λέξη «μπέσα» είναι αλβανική και μεταφράζεται ως «λόγος τιμής». Ο οθωμανικός στρατός ζητούσε πάντα να του δώσουν μπέσα οι Αλβανοί προτού τους προσλάβει, γιατί πολλές φορές οι τελευταίοι μαχαίρωναν τους συμπολεμιστές τους «μπαμπέσικα», δηλαδή άτιμα και πισώπλατα.
Όλα αυτά τα θυμάμαι κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα και δέχομαι καταιγισμό διαμαρτυριών από τη μητέρα μου και ένα σωρό φίλους για την «τρομερή» κατάσταση που επικρατεί στη χώρα από τη «λαίλαπα των Αλβανών». Έχω φίλους που κυριολεκτικά ευεργέτησαν Αλβανούς, προσφέροντάς τους εργασία και στέγη, ενώ έγιναν ακόμα και πνευματικοί γονείς τους βαφτίζοντάς τους. Μερικοί Αλβανοί δείχνουν «μπέσα» όταν έρχονται στην Ελλάδα. Πολλοί, όμως, είναι «μπαμπέσηδες». Μια φίλη μου, παραδείγματος χάριν, ανακάλυψε τυχαία ότι ο Αλβανός βαφτισιμιός της είχε βαφτιστεί άλλες δύο φορές. Όταν του το ανέφερε έξαλλη, ο Αλβανός ομολόγησε ότι το έκανε για τα χρυσά σταυρουδάκια και τα δώρα που δίνονται στη βάφτιση. «Φτωχοί άνθρωποι είμαστε. Τι να κάνουμε; Πρέπει να ζήσουμε κι εμείς», της είπε χαμογελώντας ντροπαλά. Όταν όμως η φίλη του αποφάσισε να τον διώξει την απείλησε ότι θα σκότωνε και την ίδια και την οικογένειά της. Ένα άλλο ζευγάρι φίλων χρησιμοποιούσε έναν Αλβανό ως οδηγό. Του αγόρασαν κοστούμια, γραβάτες και παπούτσια. Όταν χτύπησε σοβαρά με τη μοτοσικλέτα του, τον επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο και πλήρωσαν και τα νοσήλια. Σκέφτονταν, μάλιστα, να τον βαφτίσουν κιόλας. Όταν αποφάσισαν να επισκευάσουν ένα σπίτι τους στη Γλυφάδα, του πρότειναν να μείνει μέσα για όσο διάστημα θα έκανε τις επισκευές. Ήταν ένας δυστυχισμένος Αλβανός, που τον είχαν αγκαλιάσει βοηθώντας τον να σταθεί στα πόδια του. Τα πράγματα πήγαιναν καλά, μέχρι που τελείωσαν οι επισκευές και ήρθε η ώρα να φύγει. «Μα εγώ μένω εδώ», τους είπε, «απ’ το σπίτι μου θα με βγάλετε;» και τους έκλεισε την πόρτα κατάμουτρα. Το ζευγάρι κάλεσε την αστυνομία, που φυσικά τον έβγαλε απ’ το σπίτι. Αποφάσισαν να ζητήσουν να μην υποστεί κυρώσεις, και είπαν τα καλά που έκαναν για εκείνον να τα ρίξουν στο γιαλό. (Οι γιαλοί της Ελλάδας είναι γεμάτοι από τα καλά που έκαναν οι Έλληνες στους Αλβανούς.) Έλα, όμως, που λογάριαζαν χωρίς τον – Αλβανό – ξενοδόχο. Ο οποίος υπέβαλε μήνυση στο φίλο μου, υποστηρίζοντας ότι τον είχε βρίσει αποκαλώντας τον «παλιο-Αλβανό». Ο φίλος μου, που τυγχάνει να είναι καθηγητής πανεπιστημίου με περγαμηνές σε αντιρατσιστική εργασία, αθωώθηκε πανηγυρικά. Παρήλασε, όμως, το μισό πανεπιστήμιο για να τον σώσει από τα νύχια του Αλβανού και του «αλβανίζοντος» δικολάβου, που τον συμβούλευσε να μηνύσει τους ευεργέτες του. Ειρήσθω εν παρόδω ότι ο Αλβανός είχε μπει στην Ελλάδα με πλαστό διαβατήριο και είχε ήδη καταδίκη εις βάρος του. Οι ιστορίες που ξέρω είναι ατελείωτες.
Τι έκαναν οι Τούρκοι στον οθωμανικό στρατό για να υποχρεώσουν τους Αλβανούς, που τους ήταν απαραίτητοι στο στράτευμα, σε πειθαρχία και μπέσα; Τους τιμωρούσαν παραδειγματικά με πολύ σκληρό τρόπο. Όταν λέω παραδειγματικά, εννοώ για τους υπολοίπους, γιατί οι ίδιοι οι τιμωρημένοι δεν ζούσαν μετά την επιβολή της τιμωρίας γα να παραδειγματιστούν. Και φαίνεται ότι ακόμα και οι Τούρκοι έχουν κάτι θετικό να μας διδάξουν σ’ αυτόν τον τομέα. Διότι όταν το ελληνικό ναυτικό αποφάσισε να βυθίσει μερικές βάρκες με Αλβανούς, από αυτούς που λυμαίνονταν τους κακόμοιρους τους Κερκυραίους, το κακό στην Κέρκυρα σταμάτησε αμέσως. Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη όψη του αλβανικού νομίσματος. Καραϊσκάκης, Μιαούλης, Κανάρης, Μπουμπουλίνα, Τζαβέλας, Κολοκοτρώνης…η σειρά είναι ατελείωτη. Όλοι τους ήρωες της Ελληνικής Επαναστάσεως και όλοι τους αλβανικής καταγωγής. Η διαφορά είναι ότι αυτοί είχαν δεχτεί την ορθοδοξία και την ελληνική κουλτούρα, και οι απόγονοί τους, όπως και του μισού ελληνικού λαού που είναι αλβανικής καταγωγής, είναι Έλληνες. Και μάλιστα από τους καλύτερους.
Έτσι θα γίνει σε μια δυο γενιές με τους σημερινούς Αλβανούς. Αρκεί, βραχυχρόνια, να επιδείξουμε παραδειγματική σκληρότητα με τους παρανομούντες, ώστε να σεβαστούν και εμάς και το είδος της κοινωνίας που έχουμε φτιάξει, και, μακροχρόνια, να τους εντάξουμε στο έθνος μας μέσω της θρησκείας και της παιδείας μας.»

ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ!ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ Η ΟΧΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΜΕΝΟ ΤΟ «ΥΨΟΣ» ΚΑΙ ΤΟ «ΒΑΘΟΣ» ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ! Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΒΡΙΘΕΙ ΤΕΤΟΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΩΝ.Η ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ:«ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΩ ΓΙΝΩΜΑΙ ΔΙΑΟΛΟΣ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΩ ΑΓΓΕΛΟΣ»!
ΒΕΒΑΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΕ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ,ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ.ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ,ΠΡΟΤΕΡΗΜΑΤΑ,ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΤΡΟΜΕΡΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ.ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΠΙΣΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ,ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ.YΠΑΡΧΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ:ΤΑ ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΛΑΙΠΟΡΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ.ΤΙ ΝΑ ΑΠΑΡΙΘΜΙΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ..ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΔΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΑΝ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ(ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ)ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ «ΦΟΥΡΝΙΑ».
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ!ΠΑΡ'ΟΛΟ ΠΟΥ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΕ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΟΛΟ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ,ΚΑΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΠΑΓΙΩΜΕΝΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ.
ΑΛΛΩΣΤΕ «ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΑ ΠΕΙ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΣ».
ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ,ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΑΝΝΑ ΕΞ΄ΟΥΡΑΝΟΥ!ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ,Η ΔΟΞΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ «ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ» ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ!
ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ..ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ;ΑΣ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ...2000 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΟΜΑ,ΧΑΜΠΑΡΙ ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ!


[RTF]

Δ?ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μορφή αρχείου: Rich Text Format
Όλοι τους ήρωες της Ελληνικής Επαναστάσεως και όλοι τους αλβανικής καταγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Περί Αλβανίας καί Αλβανών

Περί Αλβανίας καί Αλβανών
«Σύντομος Ιστορική Μελέτη περί Αλβανίας καί Αλβανών» 1877,υπό Κ.Χ.Βάμβα

Στοιχεία Προϊστορίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Άνδρος κι Αρβανίτες

Άνδρος κι Αρβανίτες
http://www.ekene.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9&Itemid=7

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Lidhja

Lidhja
το περιοδικό των Αρμπερέσηδων της Κ.Ιταλίας,όπου επιμελείται ο ιερέας Αντόνιο Μπελούσι,http://www.arbitalia.it/,http://www.bibliotecabellusci.com/index_file/lidhja/Lidhja56.pdf

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Λεξικό Κων/νου Χριστοφορίδη

Λεξικό Κων/νου Χριστοφορίδη
Λεξικόν της Αλβανικής Γλώσσης υπό Κωνσταντίνου Χριστοφορίδου

Κανούν-Kanun

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
Κ.Μπίρη:«Αρβανίτες,οί Δωριείς τού νεωτέρου Ελληνισμού»

Ο Νόμος τού Αίματος-ΜΠΕΣΑ

Ο Νόμος τού Αίματος-ΜΠΕΣΑ
http://ellines-albanoi.blogspot.com/2010/04/t.html

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Kαρυστία

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Journals of a landscape painter in Albania (1851)

A language family tree

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Κοσσυφοπέδιο-Γκεκαριά-Gegëria

Σκόντρα-Γκεκαριά

Γκεκαριά-Gegëria

Arnaut Smoking

Σκόντρα

Κρούγια-Γκεκαριά(1848)

Γκέκας-Gegë-Γκέγκης

Γκέκας-Gegë-Γκέγκης
http://www.albanianhistory.net/texts19_2/AH1861_2.html

Γκέκας-Gegë

Aλβανοί τού Μαυροβουνίου(Montenegro)

Κoσσυφοπέδιο-Prizren(1943)

Θεσσαλονίκη-Salonika

«Mentone,Cairo and Corfu»(1896)

Albanais au service de la policie du Caire (1860)

Албанец. 1829

Albanians Mercenaries

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

«Οί Αλβανοί χορεύοντες»(Θεόφιλος)

Albanian Guard

Arnaut and his dog

Albanian

Arnaut Officer in Prayer

un Arvanitas

Arnautes-Αρναούτες

Prayer in the Desert - Albanian warior

Les Danseurs Albanais

Tanz der Arnauten

Tanz der Arnauten
1856,Jean-Léon Gérôme , http://karl-may-wiki.de/index.php/Arnauten

Danse Albanaise

Albanian Duel

«Turkish»Albanian in dancing

Tanzende Albanesen

Μοntenegro(Μαυροβούνιο)

Albanie Forteresse Jabliak(Montenegro)

Albanian Volunteers fighting against Serbian army 1919-1920

Αλβανικό Σύνταγμα

Albanian(Smyrna)

Γκεκαριά-Gegëria

Mirdita-Γκεκαριά

Albania

Μirdita

Μirdita
Mountain Defences in Albania, Miridites and Albanians building Stone Batteries. Illustration for The Illustrated London News, 16 October 1880.

Mirditë

Mirditë
The Photo Collection of Erich von Luckwald,1936-41

Dibër (Gegëria)

Dibër (Gegëria)
1909,by Manakia Brothers

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Σκόντρα-Shkodër(Γκεκαριά-Gegëria)

Scutari-Shkodra

Scutari-Shkodër

Scutari-Shkodër

Shkodër (Gegëria)

Δυρράχιο-Durrës

Durazzo-Durrës

Durrës-Δυρράχιο(1848)

Durrës-Δυρράχιο(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Durrës

Durrës
William of Wied, Isa Boletini, Duncan Heaton-Armstrong and Colonel Thomson, Durrës, Albania - 1914

Durrës-Δυρράχιο

Kolonjë

Kolonje

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Τίρανα-Tiranë

Τirana

Berat-Μπεράτι

Berat-Μπεράτι
Edward Lear 1848 , http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

ALBANIE

ALBANIE

Albanian Costume

Albanian wedding rejoicings

Albanian Mercenaries(Εgypt)

Egypt-Αίγυπτος

Egypt-Αίγυπτος
Βλέπε λεπτομέρεια από αυτόν τον πίνακα:http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2014/12/arnaut-officer-officier-arnaute.html . Πρόκειται γιά Αρβανίτες πού συνοδεύουν γηγενείς γιά στράτευση.Τι συνοδεύουν δηλ.τούς τραβολογάνε αφού τούς μαντρώσανε πρώτα σαν το κοπάδι,αν προσέξει κανείς καί τούς πρώτους στη σειρά πού απεικοκονίζονται με κοινό δέσιμο στα χέρια από ξύλινο φυλάκωμα.Αριστερά ο στρατιώτης με την κόκκινη βράκα(φορούσαν καί μαύρες καί με μπλέ σκούρο χρώμα) είναι Σκοντριάνος.Όχι ότι θεωρείται ότι δεν είναι,πιθανόν,Γκέγκηδες καί κάποιοι από τούς Αρβανίτες τού πίνακα αλλά σίγουρα εκείνος με την βράκα φορά ένα από τα χαρακτηριστικά σκοντριάνικα ενδύματα,αφού φορούσαν καί φουστανέλες,τις μακριές σκοντριάνικες.Μιλάμε γιά την εποχή(Αίγυπτος) πού μεσουρανούσε ο μετέπειτα ιδρυτής τού αιγυπτιακού κράτους,ο Αρβανίτης μουσουλμάνος από την Καβάλα Μοχάμετ Άλη.Ο ζωγράφος-περιηγητής άλλες φορές αναφέρει την καταγωγή των μισθοφόρων Αρβανιτών(ως Αρναούτες συγκεκριμένα) καί άλλες φορές προφανώς το θεωρεί περιττό.Άντε μερικοί να τρέξουν να μας πούν πως πρόκειται γιά Άραβες πού...άσπρισαν από το κακό τους καί πού φόρεσαν καί φουστανέλα γιατί ήταν της...μόδας.

Albanian League Meeting - Shkoder Nights,Albania

Σκόντρα-Shkodër

Shkodra

Catholic Albanians of Shkodra

Catholic Albanians of Shkodra
by Marubbi

Σκόντρα-Shkodër

Σκόντρα-Shkodër
αγκυλωτός σταυρός,ένα παραδοσιακό σπίτι στη Σκόντρα

Σκόντρα-Scutari

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanska ustaja

Γκεκαριά-Gegëria-Albanian warriors

Labëria-Ducati(Vlorë-Αυλώνας)

Labëria-Ducati(Vlorë-Αυλώνας)
Εdward Lear 1848

Trajas-Vlorë(1848)

Vlorë-Valona-Aυλώνα(Albania)

Vlorë-Valona-Aυλώνα(Albania)
The large Earthquake in Valona Albania 12.10.1851.Jan Kozak, Vladimir Cermak.

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

Achrida-Skopjë(1848)

Achrida-Skopjë(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

ÉTUDES D'ARNAUTES

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

Soldats Albanois-Albanian Soldiers(Koroni-Greece)

Soldats Albanois-Albanian Soldiers(Koroni-Greece)
1782,βλέπε:αμάθεια η συνειδητή παράχαραξη;

grecian and albanian costumes

Shkodra

Shkodra
The Balkans from within (1904),by REGINALD WYON , https://archive.org/stream/balkansfromwithi00wyonuoft#page/n601/mode/1up , http://de.wikipedia.org/wiki/Volkstrachten_der_Albaner#mediaviewer/Datei:NativoDeScutariYAlban%C3%A9s--balkansfromwithi00wyonuoft.jpg

Shkodra(1861)

Scutari-Shkodër

Shkodra

Zwei bewaffnete Arnauten in Tracht

Zwei bewaffnete Arnauten in Tracht
Gegëria

The New King and Queen of Albania

Albanians from Scutari(Shkodra)

Scutari(Gegëria)

Group of Albanians

Pogradec

Shpati-Elbasan

Shpati-Elbasan
http://itouchmap.com/?c=al&UF=-108212&UN=-167175&DG=RGN

Shpati (Elbasan)

Tirana

Arnauts playing draughts

Epirots (Albanians of Epirus)

Albanians

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Montenegro-Arbanaska(Gegëria)

Arbanaska (Montenegro)

Antivari(Montenegro)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Σκόντρα-Scutari(1848)

Σκόντρα-Scutari(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

High Albania

Κοstume Gjinokastër

Κοstume Gjinokastër
1939

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Scutari

Σκόντρα-Shkodër(Gegëria)

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Αrnautlik (Gegëria)

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Albanian women(Greece)

A morning call in Albania(Ohrid)

A morning call in Albania(Ohrid)
Frontispiece to the edition. The house of the Mudir, Ottoman governor of Ohrid. A morning call in which Adelaide Mary Walker was present. An affluent Albanian lady pays a visit to the Turkish commander's wife, escorted by her young daughter. A maidservant offers the visitors flowers from the house's garden.WALKER, Mary Adelaide. Through Macedonia to the Albanian Lakes, London, Chapman and Hall, 1864.

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Albanian Stradioti at Battle of Fornovo(1500)

Modern Greek Peasants

Γιάνενα-Janina (1849)

Γιάνενα-Janina (1849)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Albanais(1836)

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Janina-Γιάνενα

Janina-Γιάνενα
Greek soldier at Lake Pamvotis near Janina, with mosque, reinforced palace and city wall (S/T Collection, Leiden)

Eλλάς

Kωνσταντινούπολη-Istanbul

Bataillon Albanais(Constantinople)

Cheta of Arnauti

Chicago(1949)

Albanians(Australia)

La Lega Albanese (Gegëria)

Albanesen-Arnauten-Albanians

Hellenes Pelasgi

Pelasgus civilizes the Greeks

Pelasgus civilizes the Greeks
Edward Francis Burney, 1760–1848

Σώμα Ευζώνων σε θέση μάχης

Bελιγράδι-Βeograd (Greeks1934)

San Constantino Albanese(Ιtaly)

San Paolo Albanese

Epifania a Piana degli Albanesi

Costumi Albanesi

(Arnaut) Albanais

ARNAUT,Albanais en grand costume

Greek Fighters (1897)

Greco-Turkish war 1897 panic stricken behavior, Larissa