Η Ρωσική «Eskadra» επιστρέφει στην Μεσόγειο το 2012
Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό επιστρέφει στην Μεσόγειο, και αναζητά διευκολύνσεις από Τουρκία, Ελλάδα και Ιταλία
H ναυαρχίδα του στόλου της Βαλτικής ,το πυρηνοκίνητο καταδρομικό ,Μέγας Πέτρος (Pyotr Veliky)
Ο ναύαρχος Βλαντίμιρ Βισότσκι, ανακοίνωσε στις 2 Αυγούστου, ότι η ρωσική ναυτική βάση εφοδιασμού και συντήρησης στο λιμάνι της Ταρτούς (Ταρσού), της Συρίας, θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί, ώστε να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρα και πλοία με πυραύλους «κρούζ» μετά το 2012 . Η Ρωσία, στο πλαίσιο της συμφωνίας , για την οποία οι συνομιλίες άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2008, θα χρηματοδοτήσει και τον εκσυγχρονισμό του συριακού ναύσταθμου στην Λατάκια.
Με τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της βάσης στην Ταρσό θα υπάρχουν τρεις δεξαμενές συντήρησης και θα μπορούν να ελλιμενιστούν 12 σκάφη. Η Σοβιετική 5η Eskadra της Μεσογείου , ήταν βραχίονας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, και αποτελείτο 35 ως 45 πλοία. Η βάση στην Ταρσό δημιουργήθηκε με συμφωνία ΕΣΣΔ - Συρίας το 1971 . Από το 1991 που η μοίρα αυτή διαλύθηκε, η βάση ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε και είχε προσωπικό μόνο 50 ατόμων.
Στις 30 Ιανουαρίου 2010, το ρωσικό ναυτικό διέψευσε τις φήμες ότι, «η Ρωσία σχεδιάζει τη δημιουργία ναυτικών εγκαταστάσεων στην Υεμένη, και τη Λιβύη, μεταξύ άλλων χωρών, κατά τα προσεχή έτη.
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού Γενικού Επιτελείου συνταγματάρχης Nogovitsyn είχε δηλώσει ότι ήταν, « πολύ νωρίς για να αναφέρουμε κάποιες χώρες όπου το Πολεμικό Ναυτικό θα ήθελε να αποκτήσει σημεία στήριξης».
«Βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις των πιθανώνχωρών και κάθε πρόωρη δημοσιοποίηση θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση στην πορεία των διαπραγματεύσεων», είχε δηλώσει ο Nogovitsyn.
Ο Αρχηγός του ρωσικού Ναυτικού, ναύαρχος Βλαντίμιρ Βισότσκι, δημοσιοποίησε αυτά τα «σημεία στήριξης», στις 2 Αυγούστου, αποκαλύπτοντας ότι η Ρωσία, θα ζητήσει από την Ελλάδα να αποκτήσει ξανά, το μόνιμο αγκυροβόλιο, που είχε η Σοβιετική Eskadra ,μέχρι το 1990 στην περιοχή των Κυθήρων.
«Θα ήταν ιδιαίτερα θετικό αν η Ελλάδα θα μπορούσε να μας μισθώσει κάποια περιοχή για να χρησιμοποιηθεί ως βάση»! είπε ο ναύαρχος Βλαντίμιρ Βισότσκι , που πρόσθεσε ότι ανάλογες επαφές γίνονται και με την Τουρκία.
Διπλωματικές πηγές του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών σημείωναν ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παρόμοια θέματα έχουν ήδη τεθεί ή θα τεθούν άμεσα στις διμερείς συνομιλίες».
Πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το σύστημα των απλών επισκέψεων των πλοίων» σε λιμάνια ξένων κρατών ,(και στην Ελλάδα οι επισκέψεις των ρωσικών πλοίων είναι κάτι παραπάνω από τακτικές πλέον), είπε ο ναύαρχος Βισότσκι, θυμίζοντας ότι πολλά κράτη ακολουθούν την ίδια τακτική και «η Ρωσία θα πράξει το ίδιο σε συνεργασία με εκείνες τις χώρες «που διαθέτουν καλές λιμενικές υποδομές».
Η Ρωσία ενδιαφέρεται και για μόνιμο αγκυροβόλιο στο βόρειο Ιόνιο.
Όπως μάλιστα είπε, ο ναύαρχος Βισότσκι, τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ιταλίας.
Το λιμάνι της Ταρσού, επισκέφθηκε στις 14 Απριλίου 2010, η ναυαρχίδα του στόλου της Βαλτικής ,το πυρηνοκίνητο καταδρομικό , Μέγας Πέτρος, καθ οδόν προς τον Ινδικό Ωκεανό.
Από την Σιγκαπούρη , στις 16 Νοεμβρίου 2009, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, από το κατάστρωμα του καταδρομικού Varyag, είχε ανακοινώσει ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αυξήσει την ναυτική παρουσία της στους ωκεανούς του κόσμου.
Σύμφωνα με το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, η ναυτική βάση στη Συρία αυξάνει σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητα της Ρωσίας στην περιοχή, διότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία θα μπορούν να βγουν στην Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ και στον Ατλαντικό, μέσω του στενού του Γιβραλτάρ, σε λίγες μέρες