«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010

Eκλογές στο Κόσσοβο

Επικράτηση Θάτσι χωρίς αυτοδυναμία στο Κόσσοβο
Πηγή:Α.Π.Ε.  

  

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στο Κόσσοβο, επικράτησε το Δημοκρατικό Κόμμα (PDK) του σημερινού πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι, λαμβάνοντας το 30,69% των ψήφων.
Δεύτερη σε δύναμη πολιτική παράταξη αναδείχθηκε, με ποσοστό 26,2%, η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (DSK), της οποίας ηγείται ο δήμαρχος της Πρίστινας, Ίσα Μούσταφά. 
Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» που υποστηρίζει την άμεση αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και αρνείται κάθε διάλογο με το Βελιγράδι, έλαβε το 12,78% των ψήφων. Ο συνδυασμός «Συμμαχία για το μέλλον του Κοσσόβου» (ΑΑΚ), του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός και κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Ράμους Χαραντινάι, έλαβε 10,89% και ο «Συνασπισμός για το νέο Κόσσοβο» του επιχειρηματία Μπετζέτ Πατσόλι ήρθε πέμπτος με 7,85%. Κανένα άλλο κόμμα δεν ξεπέρασε το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στη βουλή. 
Ο Χασίμ Θάτσι αργά το βράδυ της Κυριακής μετά την ανακοίνωση των πρώτων ενδεικτικών αποτελεσμάτων, που αναδείκνυαν νικητή το κόμμα του, δήλωσε ότι επιβραβεύτηκε η πολιτική που ακολούθησε από το 2007 μέχρι σήμερα. 
«Ψηφίσαμε για το ευρωπαϊκό και το ευρωατλαντικό μέλλον του Κοσσόβου. Αναμένουμε να γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί γι' αυτό ακριβώς ψήφισε σήμερα ο λαός μας. Η Ευρώπη θα πρέπει να μας δεχτεί με ανοικτή την αγκαλιά της», ανέφερε ο Χασίμ Θάτσι μιλώντας σε οπαδούς του που πανηγύριζαν τη νίκη.
Στις εκλογές η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 47% και ήταν πολύ μικρότερη απ' ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις κατά την προεκλογική περίοδο. 
Στο βόρειο Κόσσοβο ο σερβικός πληθυσμός απείχε μαζικά. Υπήρχαν μάλιστα πολλά εκλογικά τμήματα όπου δεν εμφανίστηκε να ψηφίσει κανένας. Αντίθετα, οι περισσότεροι Σέρβοι, νότια του ποταμού Ίμπαρ, προσήλθαν στις κάλπες. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, η συμμετοχή στους σερβικούς θύλακες στο κεντρικό Κόσσοβο όπου ψηφίζουν 56.000 Σέρβοι, κυμάνθηκε γύρω στο 50%. Το Αυτόνομο Φιλελεύθερο Κόμμα των Σέρβων (SLS) επικράτησε στους σερβικούς θύλακες αποσπώντας ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ψήφων. Το συγκεκριμένο κόμμα  συμμετείχε στην προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού του Χασίμ Θάτσι. 
Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στο Κόσσοβο δεν εξασφαλίζουν σε κανένα κόμμα αυτοδυναμία και θα χρειαστεί και πάλι να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού. Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα κληθεί να χειριστεί το διάλογο με το Βελιγράδι που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, την Κυριακή, ο διοικητής της KFOR, Γερμανός υποστράτηγος Έρχαρντ Μπούλερ, χαρακτήρισε επιτυχή την εκλογική διαδικασία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Κόσσοβο.
«Συνολικά, η εκλογική ημέρα ήταν ειρηνική και σταθερή, δεν καταγράφηκαν σοβαρά επεισόδια και δεν υπήρξαν μεγάλης κλίμακας ταραχές. Η κατάσταση ασφαλείας ήταν υπό έλεγχο από την Αστυνομική Υπηρεσία Κοσσόβου, που είχε την υποστήριξη της αστυνομίας της EULEX» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούλερ.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι, ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτών της KFOR είναι έτοιμος να βοηθήσει την αστυνομία του Κοσσόβου, εάν παραστεί ανάγκη, ενώ καταδίκασε τις καταστροφές σε κτίριο της KFOR, στο Ζούμπιν Πότοκ, μια ενέργεια που απέδωσε σε προσπάθεια εκφοβισμού των ψηφοφόρων.
Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας στο αρμόδιο για το Κόσοβο υπουργείο της σερβικής κυβέρνησης, Όλιβερ Ιβάνοβιτς, δήλωσε ότι, υπάρχει ενδεχόμενο, οι εκλογές στο Κόσσοβο να επιφέρουν μεγαλύτερες αντιθέσεις στους κόλπους της σερβικής κοινότητας.
«Δυστυχώς, οι εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσσόβου, που συμμετείχαν στις εκλογές, είτε δεν το είδαν αυτό είτε δεν ήθελαν να το δουν», δήλωσε ο κ. Ιβάνοβιτς στην εφημερίδα «Ντνέβνικ» του Νόβι Σαντ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ούτε η σερβική κυβέρνηση ούτε οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσσοβο θα έχουν την ευθύνη για μια τέτοια εξέλιξη, αλλά «μόνο οι Σέρβοι νότια του ποταμού Ιμπάρ, που αποφάσισαν να λύσουν το πρόβλημα χωρίς τη χώρα τους».
Ο κ. Ίβκοβιτς εμφανίστηκε σίγουρος για την επικράτηση του Χασίμ Θάτσι στις εκλογές, αλλά και για το ότι, ο τελευταίος θα συμπεριλάβει Σέρβους στον κυβερνητικό συνασπισμό.
http://www.ant1online.gr/World/Balkans/Pages/201012/1a122041-1ae2-47a3-b209-2fe5a55460de.aspx
Επικράτηση Θάτσι χωρίς αυτοδυναμία στο Κόσσοβο

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)