«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Τα χωριά της Παραμυθιάς-Τσαμουριά

Η Τσαμουριά και οι Τσάμηδες - Χωριά και πληθυσμός της περιοχής Παραμυθιάς (1856-1928)

Η εξεταζόμενη περιοχή ταυτίζεται γεωγραφικά με τα όρια του προ των βαλκανικών πολέμων οθωμανικού καζά Παραμυθιάς που είναι ίδια με εκείνα της πρώτης ελληνικής υποδιοίκησης Παραμυθίας του 1913.
Σύμφωνα με την οθωμανική στατιστική του 1895, στους 63 οικισμούς του καζά Παραμυθιάς κατοικούσαν περίπου 14.600 άτομα.
Συνυπολογίζοντας τις πληροφορίες του Αραβαντινού και του Κοκίδη, προκύπτει μετά από επεξεργασία των στοιχείων του πίνακα που ακολουθεί, πως από αυτούς τους 14.600:
α) Σε 35 χωριά ζούσαν μόνοι τους 6.200 χριστιανοί Έλληνες (Γραικοί ή Ρωμιοί).
β) Σε 18 χωριά ζούσαν μόνοι τους 3.240 χριστιανοί Αλβανοί (Αρβανίτες).
γ) Σε 3 χωριά ζούσαν μόνοι τους 2.040 μουσουλμάνοι Αλβανοί (Τουρκαλβανοί).
δ) Σε 5 χωριά ζούσαν από κοινού 1.060 χριστιανοί και 1.980 μουσουλμάνοι Αλβανοί.
ε) Σε 2 χωριά ζούσαν 80 χριστιανοί, Αρβανίτες ή Γραικοί (απροσδιόριστο).
Υπήρχαν δηλαδή στον καζά, ως μεν προς τη θρησκεία, 10.580 ορθόδοξοι χριστιανοί και 4.020 μουσουλμάνοι, ως δε προς τη γλώσσα, 6.200 Έλληνες, 8.320 Αλβανοί και 80 απροσδιόριστοι (από τις πηγές). Γεωγραφικά, η ελληνική γλώσσα επεκτεινόταν στο ανατολικό τμήμα της περιοχής και η αλβανική στο δυτικό.
Κατά θρησκεία και γλώσσα υπήρχαν: 6.200 χριστιανοί Έλληνες, 4.020 μουσουλμάνοι Αλβανοί, 4.300 χριστιανοί Αλβανοί και 80 χριστιανοί (Αλβανοί ή Χριστιανοί).
Ας σημειωθεί ότι η συγκεντρωτική ελληνική προξενική στατιστική του 1906 για τον πληθυσμό της Ηπείρου, που παραθέτει ο Τάσος Κωστόπουλος στο βιβλίο του «Πόλεμος και εθνοκάθαρση» (σ. 167), δίνει για το πληθυσμό του καζά Παραμυθιάς 17.336 άτομα. Από αυτούς, 9.936 χαρακτηρίζει ελληνόφωνους Έλληνες, 2.600 αλβανόφωνους Έλληνες, 1.800 ελληνόφωνους Μουσουλμάνους, 2.900 αλβανόφωνους Μουσουλμάνους και 100 μουσουλμάνους Αθίγγανους.
Υπολογίζοντας με την ίδια μέθοδο (συνυπολογίζοντας τα στοιχεία για τη γλώσσα και τη θρησκεία του Αραβαντινού και του Κοκίδη) τη σύνθεση του πληθυσμού στην ίδια περιοχή της υποδιοίκησης Παραμυθίας, σύμφωνα με τους αριθμούς της απαρίθμησης των κατοίκων των νέων επαρχιών του 1913, που πραγματοποίησε ο ελληνικός στρατός, έχουμε τα εξής στοιχεία:
α) Συνολικός πληθυσμός 16.746 κατανεμημένος σε 63 οικισμούς.
β) Σε 35 χωριά ζούσαν μόνοι τους 7.758 χριστιανοί Έλληνες.
γ) Σε 18 χωριά ζούσαν μόνοι τους 3.419 χριστιανοί Αλβανοί.
δ) Σε 3 χωριά ζούσαν μόνοι τους 1.980 μουσουλμάνοι Αλβανοί
ε) Σε 5 χωριά ζούσαν από κοινού 1.640 χριστιανοί και 1.855 μουσουλμάνοι Αλβανοί.
στ) Σε 2 χωριά ζούσαν 94 χριστιανοί, Αρβανίτες ή Γραικοί (απροσδιόριστο).
Με διαφορετική ομαδοποίηση έχουμε για το 1913:
α) Ως προς τη θρησκεία, 12.911 ορθόδοξους χριστιανούς και 3.835 μουσουλμάνους.
β) Ως προς τη γλώσσα, 7.758 Έλληνες, 8.894 Αλβανούς και 94 Έλληνες ή Αλβανούς (απροσδιόριστο).
Συνδυάζοντας δε θρησκεία και γλώσσα υπήρχαν: 7.758 χριστιανοί Έλληνες, 5.059 χριστιανοί Αλβανοί, 3.835 μουσουλμάνοι Αλβανοί και 94 χριστιανοί Έλληνες ή Αλβανοί.
Στην ελληνική βιβλιογραφία, σαν Τσάμηδες θεωρούνται οι μουσουλμάνοι Αλβανοί της Τσαμουριάς (Θεσπρωτίας). Οι νεότεροι έλληνες συγγραφείς αγνοούν ή αποκρύπτουν την ύπαρξη στην περιοχή χιλιάδων χριστιανών Αλβανών ή Αρβανιτών, οι οποίοι στα τέλη του 19ου αιώνα μιλούσαν την ίδια γλώσσα με τους μουσουλμάνους γείτονές τους Αλβανούς, που ήταν η τοσκική διάλεκτος της αλβανικής, η διάλεκτος στην οποία ο Μάρκος Μπότσαρης έγραψε το Ελληνοοαλβανικό Λεξικό του (βλ. φιλολογική έκδοση Τίτου Γιοχάλα, Ακαδημία Αθηνών, Αθήναι 1980, σελ. 72)
Τόσο με τα στοιχεία της οθωμανικής στατιστικής του 1895, όσο και με τα στοιχεία της ελληνικής απαρίθμησης του 1913, οι αλβανόφωνοι της Παραμυθιάς ήταν περισσότεροι από τους ελληνόφωνους κατοίκους της.
Στην απογραφή του 1928 ο πραγματικός πληθυσμός της επαρχίας Παραμυθίας ήταν 15.688 άτομα, εκ των οποίων 323 ήταν πρόσφυγες (87 είχαν έρθει πριν και 236 μετά την «μικρασιατική καταστροφή»). Επομένως γηγενείς και πάσης φύσεως ξενομερίτες του διοικητικού μηχανισμού ήταν 15.365 άτομα.
Από τους 15.688, οι 13.611 χαρακτηρίζονται στην απογραφή «ορθόδοξοι ελληνικής» γλώσσας. Οι μουσουλμάνοι διακρίνονται σε 1.367 «μουσουλμάνους αλβανικής» γλώσσας και 521 «μουσουλμάνους ελληνικής» γλώσσας. Οι δεύτεροι προφανώς ήταν αλβανόφωνοι που (ίσως) γνώριζαν και ελληνικά. Στην απογραφή σημειώνονται ακόμα 172 «ορθόδοξοι κουτσοβλαχικής» γλώσσας και 15 «ισραηλίτες ελληνικής».
Είναι φανερό πως όσοι ήταν «ορθόδοξοι αλβανικής» γλώσσας (όπως και χιλιάδες άλλοι σε όλη την Ελλάδα), βαφτίστηκαν το 1928 «ορθόδοξοι ελληνικής» γλώσσας και στατιστικά εξαφανίστηκαν.
Επανερχόμενοι στον αριθμό των μουσουλμάνων Αλβανών, γνωστών και ως Τουρκαλβανών ή αλβανών Τσάμηδων, βλέπουμε πως ο αριθμός τους επί ελληνικής διοίκησης σταδιακά μειώνεται, προφανώς λόγω της εχθρικής συμπεριφοράς των αρχών απέναντί τους. Στην περίπτωση της επαρχίας Παραμυθιάς, από τις 4.020 άτομα το 1895, έχουμε 3.835 το 1913 και 1.888 το 1928.
Η οριστική λύση πάντως, η εκδίωξη δηλαδή όλου του μουσουλμανικού πληθυσμού, πλην κάποιων λίγων συνεργατών του ελληνικού κράτους που παρέμειναν, πραγματοποιήθηκε στην Παραμυθιά ( όπως και στις δύο άλλες επαρχίες της Τσαμουριάς), το φθινόπωρο του 1944, όταν οι ένοπλες ελληνικές κρατικές και παρακρατικές δυνάμεις κυνήγησαν με τα όπλα τους Αλβανούς Τσάμηδες και τους υποχρέωσαν να περάσουν στην Αλβανία για να σωθούν, εγκαταλείποντας τις περιουσίες τους, που διανεμήθηκαν στη συνέχεια σε εθνικόφρονες έλληνες υπηκόους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΘΟΞΟΟΥ
 ΒΛΕΠΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ:http://www.lithoksou.net/paramithia.html

ΒΛΕΠΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΟ ΣΑΛΝΑΜΕ ΤΟΥ 1895
Μορφή αρχείου: PDF/Adobe Acrobat - Προβολή ως HTML

Χάρτης της περιοχής Παραμυθιάς

Χάρτης των αλβανικών χωριών της Ηπείρου

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)