«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Ο ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

Δεν θα το βάλουμε κάτω!

«Να φυλάγεσαι από τους Παληολλαδίτες!» μου΄ λεγε τα σκοτεινά χειμωνιάτικα βράδυα κοντά στη φωτιά, ο σκληροτράχηλος αρβανίτης παππούς μου ο Βαγγέλης Χατζηδημητρίου, ήρωας του μετώπου στον Σαγγάριο και το Αφιόν- Καραχισάρ, με τις ιστορίες του οποίου μεγάλωσα. «Γιατί παππού;» ρωτούσα ανυποψίαστος και με τα μάτια βυθισμένα στην απορία «Μας κλέβανε παιδί μου τις αρβύλες στη Μικρά Ασία, την ώρα που κοιμόμασταν, οι κερατάδες!» απαντούσε με αδιαπραγμάτευτη βεβαιότητα εκείνος, λίγο πριν προσθέσει σπαθίζοντας με θυμό τον υψωμένο του δείκτη στον αέρα-χειρονομία που με σημάδεψε για πολλά χρόνια «ένα να θυμάσαι…Μόνον εμείς οι Μακεδόνες πολεμάμε καλά!».
Με αυτές τις υπερήφανες διηγήσεις ανδρώθηκα και με τούτα τα άκαμπτα στερεότυπα και έτσι την πρώτη φορά που διάβηκα με αγωνία τον Ισθμό για να περάσω το Πάσχα στα πεθερικά ενός δικού μου ένοιωθα την ψυχή μου βαρειά και το στομάχι μου κόμπο-καχύποπτος, αμήχανος και προδότης.
Η ζωή όμως, ευτυχώς δεν είναι ευθύγραμμη…
Και η αλήθεια είναι ότι τα κατοπινά χρόνια, από διηγήσεις γνωστών και φίλων κυρίως, άρχισα να υποψιάζομαι πως εκεί κάτω σε κείνα τα χώματα, η ομορφιά καραδοκεί παντού, έτοιμη να σε πάρει από το χέρι. Αλλά, ως φαίνεται, ήμουν απρόθυμος και ανάξιος ακόμα να την αντικρύσω και αλλοίμονο, τώρα αυτό δεν θα γίνει ποτέ…
Κάποτε, όταν ήρθε η σειρά μου για τον στρατό, αφού τέλειωσε η αναβολή και πήγα οικειοθελώς, αν και δημοσιογράφος, στον Έβρο όπου -τιμή μου!- υπηρέτησα στα τεθωρακισμένα, πήρα ένα γερό μάθημα που με έκανε να αλλάξω συμπεριφορά.
Ήρθε στιγμή που αντιλήφθηκα ότι ο μάγειρας στο φυλάκιο Τυχερού, πάνω στο ποτάμι, ένα καλόκαρδο και πρόθυμο παιδί από την Ηλεία, ο Δημητράκης ο Δημητρόπουλος, δεξιοτέχνης συμπαίχτης στα μπουζούκια και εξαίρετος συμπότης, μπορούσε να με «διαβάσει» από χιλιόμετρα κάθε φορά που είχα αψιλίες. Με ιδιαίτερη λεπτότητα και διακριτικό τρόπο που υποβάθμιζε σκοπίμως την προσφορά ώστε να μην δημιουργεί «υποχρέωση», ερχόταν στην πόρτα του θαλάμου και μου΄ λεγε συνωμοτικά για να μην ακούνε οι άλλοι «ρε συ Χάτζι, έχω δυό παληοκατοστάρικα στην τσέπη. Δεν παίρνουμε τα ζητιανόξυλα (σ.σ: έτσι εννοούσε τα τρίχορδα μπουζούκια μας) να πάμε στο χωριό για καμιά ρετσίνα; Εδώ μέσα είναι αποπνικτικά αδελφέ μου…».
Με τον Δημητράκη κρατήσαμε επαφή και μετά τον στρατό…
Κι αργότερα, την πρώτη φορά που κίνησα ένα πρωΐ να εκδράμω μέχρι τα Καλάβρυτα, στον οδοντωτό μαζί με τα παιδάκια, μου για να μην μεγαλώσουν κι αυτά μέσα στην προκατάληψη και ανέβηκα μετά προς τη Ζαρούχλα και τις πηγές της Στυγός, σταμάτησα-μα το Θεό! - σε μια απότομη ανηφόρα γιατί ένοιωσα την ανάγκη να πιάσω την εύφορη γη με τα χέρια μου δοξάζοντας αυτά τα ευλογημένα και γόνιμα χώματα.
Προς τι το μελό;
Γιατί αισθάνομαι περίλυπος τούτες τις σκοτεινές μέρες που ο ήλιος έχει μαυρίσει και νοιώθω, εγώ ένας Καστοριανός που αποχαιρέτησε με θλίψη τα ωραιότερα μέρη του Γράμμου, αδέλφια μου όλους τους Ηλείους, αλλά, και τους Ευβοείς πλέον, που χάνουν μέσα απ΄ τα χέρια τους τη ζωή τους.
Λογάριαζα το φετεινό φθινόπωρο να ταξιδέψω με τα παιδιά μου στην Ολυμπία και τώρα νοιώθω ότι έχασα κάτι πολύ οικείο και δεν έχω που να σταθώ…
Χάσαμε πολλά όλοι μας αυτόν τον καιρό. Χάσαμε ανθρώπους δικούς μας, μικρά παιδιά και μεγάλους που δεν μας περίσσευαν, χάσαμε το βιος μας, δάση, ελαιώνες, σπίτια, μποστάνια και υποστατικά. Λέω όμως ότι κερδίσαμε ξανά την ψυχή μας.
Εκείνος ο αξιοπρεπής γεράκος στον Μάκιστο που με το λάστιχο εκτός από το σπίτι του, φρόντισε από χρέος να σβύσει και το σπίτι του γείτονά του που απουσίαζε, οι θαυμαστοί και αξιοπρεπείς Ηλείοι που αρνούνται πεισματικά να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες και να πέσουν μέχρις ενός, τα νέα παιδιά στα Θαρούνια Εύβοιας που ρίχτηκαν όλη τη νύχτα με αυταπάρνηση και αλληλεγγύη στις φλόγες κι έσωσαν προσωρινά το χωριό κι αυτοί οι συνομήλικοί τους που χάθηκαν στις φλόγες, οι άϋπνοι πυροσβέστες αλλά και όλοι όσοι έμειναν συγκινητικά όρθιοι συνδράμοντας τον διπλανό από φιλότιμο και τσίπα, ξανάφεραν στο προσκήνιο αξίες που βλέπαμε να μας έχουν εγκαταλείψει. Υπογράμμισαν με τον αξιοθαύμαστο τρόπο τους τι όφειλε να κάνει και δεν έπραξε αυτή η απερίγραπτη κυβερνητική πινακοθήκη των ηλιθίων με επικεφαλής έναν πρωθυπουργό που δεν έχει κολλήσει ούτε ένα ένσημο στη ζωή του και παριστάνει τώρα τον πονόψυχο μπροστά στις κάμερες αναζητώντας εκλογική σωτηρία!..
Είναι βέβαιο, ότι είμαστε καλύτεροι από αυτούς!
Και μπορούμε ίσως πάλι να κοιταχτούμε στα μάτια μετά από αυτή την ανείπωτη καταστροφή και να ομολογήσουμε μεταξύ μας ότι πρέπει να αλλάξουμε ρότα. Να σταματήσουμε να φερόμαστε έτσι αλόγιστα και περιφρονητικά στην ομορφιά που κληρονομήσαμε και να πάρουμε την απόφαση ότι μας αξίζει να ζούμε καλύτερα. Θα πάρουμε μαζί μας, μόνον όσους νοιάζονται για έναν κόσμο ανθρώπινο για μας και τα παιδιά μας. Και θα΄ χουμε έστω εκ των υστέρων εφόδιο, την πικρή γνώση ότι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε, όχι μόνο από αυτήν την ανίκανη κυβέρνηση και τον εικονικό πρωθυπουργό, αλλά και από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα και βέβαια και από όσους από εμάς, παζαρεύουνε τη γη μας και θεωρούν περιβάλλον ο,τι τους εμποδίζει να χτίσουνε. Μέχρι να γίνει αυτό, ψηλά το κεφάλι αδέλφια! Είναι καιρός να σταθούμε στα πόδια μας και να γιατρέψουμε τις πληγές μας!..

http://edrana.blogspot.com/2007/08/blog-post_8773.html

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)