«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

«πόσο Έλληνες είμαστε;»

Αν και οι καιροί είναι "πονηροί" και παρόμοια θέματα σαν αυτό που ανοίγω εδώ μπορεί να τα πραγματεύονται κάποιοι για ιδιοτελείς σκοπούς, πιστεύω ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε φτάσει πλέον - σαν κρατική υπόσταση - σε ένα τέτοιο σημείο ωρίμανσης και παγίωσης που μπορεί κάποιος να βάζει παρόμοια θέματα και να ρωτάει "τελικά πόσο Έλληνες είναι οι σύγχρονοι Έλληνες" χωρίς να κινδυνεύει από αυτό η υπόσταση της Ελλάδας!
Βέβαια, το "πονηρό" του θέματος έγκειται στο για ποιον τελικά σκοπό εγείρει κάποιος ένα τέτοιο θέμα, το εγείρει δημιουργικά ή "καταστροφικά", για να ενώσει ή να διχάσει; Επαφίεται στην κρίση του οξύνου αναγνώστη. Ο δικός μου σκοπός είναι πάντως δημιουργικός!
Το ερώτημα μου είναι "πόσο Έλληνες είμαστε"; Αν υπάρχει δηλαδή ιστορική και πολιτιστική συνέχεια ανάμεσα στην αρχαία και τη σύγχρονη Ελλάδα ή αν οι χιλιετίες που μεσολάβησαν (και οι διάφορες εθνικές ομάδες που μπήκαν στον Ελληνικό χώρο) αλλοίωσαν την Ελληνική μας ταυτότητα.
Γιατί μόνο στενόμυαλοι και φανατικοί θα υποστήριζαν "ελαφρά τη καρδία" -και χωρίς να κάτσουν πρώτα να μελετήσουν - ότι εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες - ή "Ελληναράδες" - είμαστε καθαροί, άμεσοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων.
Πρώτα απ' όλα, όποιος διαβάζει ιστορία γνωρίζει ότι δεν υπάρχει ισχυρή "πληθυσμιακή συνέχεια" ανάμεσα στην αρχαία και τη σύγχρονη Ελλάδα. Ο πληθυσμός της Ελλάδας στη διάρκεια των Βυζαντινών αιώνων είχε συρρικνωθεί τόσο πολύ - λόγω διαρκών εχθρικών εισβολών και επιδρομών και επιδημιών - που στον 14ο και στις αρχές του 15ου αιώνα δύο δεσπότες του Μυστρά (ο Μανουήλ Κατακουζηνός και ο Θεόδωρος Α΄ Παλαιολόγος) αναγκάστηκαν να μετακινήσουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες από την Ιλλυρία (Αλβανία) στην Πελοπόννησο (αυτοί μαζί με άλλες ανάλογες πληθυσμιακές ομάδες που είχαν ήδη μετοικήσει σε Ελληνικά εδάφη είναι οι πρόδρομοι των σημερινών Αρβανιτών)! Μέχρι και πριν ένα αιώνα η επικρατούσα γλώσσα σε Αττική, Βοιωτία, Πελοπόννησο, νησιά αργοσαρωνικού κ.λ.π. ήταν τα αρβανίτικα (γλώσσα συγγενής των Αλβανικών)!
Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων σήμερα είναι Αρβανίτικης καταγωγής. Ένα άλλο πάλι σημαντικό μέρος του σημερινού Ελληνικού πληθυσμού είναι ευρύτερης βλάχικης καταγωγής (κουτσοβλάχικης, σαρακατσάνικης, καραγκούνικης κ.λ.π.) Και δεν μιλάμε για μερικές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων αλλά για πολλά εκατομμύρια Ελλήνων που κατάγονται από αυτές τις εθνικές ομάδες. Αν θέλετε να το διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι ανοίχτε π.χ. τον τηλεφωνικό κατάλογο της Αθήνας και μετρήστε πόσους "Μπούκουρας, Σκούρτης, Κόλλιας, Λεμπέσης, Μάνεσης, Γκίνης, Ντούρος, Κριεζής, Μπουκουβάλας, Πανούτσος, Σκέλλας, Γκίκας, Χαικάλης, Μπιθικώτσης, Κούκης, Χέλμης, Μπίρης, Μπάρδης, Μάλλης, Μπούας κ.λ.π. κ.λ.π." θα βρείτε! Γιατί όλα αυτά τα επίθετα - και πολλά - πολλά ακόμη - δηλώνουν αρβανίτικη καταγωγή! Και εκτός από τους αρβανίτες μετρήστε και πόσοι έχουν βλάχικα επίθετα - και επομένως βλάχικη καταγωγή!
Δεν κάνω τον Ελληναρά εδώ ούτε αμφισβητώ την Ελληνικότητα αυτών των εθνικών ομάδων! Οι αρβανίτικες και βλάχικες εθνικές ομάδες πορεύτηκαν δίπλα - δίπλα με τους Έλληνες στην τελευταία χιλιετία, ήπιαν ψωμί και αλάτι μαζί, λάτρεψαν την ίδια θρησκεία και τέλος υιοθέτησαν την Ελληνική γλώσσα! Δεν είναι, λοιπόν, λιγότερο Έλληνες! Άλλο θέλω να πω. Από μία - μη ακαδημαική έστω - μελέτη της εθνικής ταυτότητας των σύγχρονων Ελλήνων προκύπτει ότι οι σύγχρονοι Έλληνες μικρή σχέση έχουν με τους αρχαίους!
Χρειάζεται πολλή σκέψη αυτό; Δεν φαίνεται καθαρά στο τελείως διαφορετικό πνεύμα που επικρατεί στη σύγχρονη Ελλάδα; Τι σχέση έχει π.χ. η σημερινή υλιστική, αντι-πνευματική, πλαστική, μίζερη, αντιπαραγωγική και παραγκωνισμένη σε διεθνές επίπεδο Ελλάδα με τη φωτισμένη, "χρυσή", καταυγάζουσα πνευματικά, δημιουργική, μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο αρχαία Ελλάδα;
Με όλο το σεβασμό στις εθνικές αυτές ομάδες που συνιστούν την πατρίδα μου (και το λέω με πόνο ψυχής και όχι με διάθεση προσβολής), στην Ελλάδα του σήμερα φαίνεται να επικρατεί ένα μάλλον κουτσο-βλαχο-αρβανίτικο πνεύμα (με την έννοια ότι οι εθνικές αυτές ομάδες δεν παρήγαγαν ποτέ έναν πολιτισμό ανάλογο του αρχαίου Ελληνικού και το κύριο μέλημα τους ήταν η καθημερινή τους επιβίωση, μέσα σε σκληρές και εχθρικές κατά τα άλλα συνθήκες). Στο κουτσο-βλαχο-αρβανίτικο αυτό κυρίαρχο σήμερα πνεύμα ίσως πρέπει να αναζητήσουμε τις συνιστώσες της σημερινής Ελληνικής κοινωνίας: την υπερβολική αξίωση των χρημάτων και των υλικών αποκτημάτων, τον αγχοτικό υπερκαταναλωτισμό, την λυσσαλέα κοινωνική άνοδο μέσα από "φατρίες", την γενικότερη "οχύρωση" του (παραπαίοντος κατά τα άλλα στη σύγχρονη Ελληνική κοινωνία) ατόμου στον μικρόκοσμο του - την ελάχιστη ενασχόληση του με την πνευματική του καλλιέργεια και εξύψωση!
Αυτό που στην ουσία λέω είναι το εξής: όποια και αν είναι τελικά η εθνική σύσταση των σημερινών Ελλήνων έχουμε όλοι μαζί δημιουργήσει μία νεο-Ελληνική εθνική ταυτότητα. Για την ταυτότητα μας αυτή θα πρέπει να είμαστε περήφανοι! Και την περηφάνεια μας αυτή δεν θα πρέπει να την αναγάγουμε στο γεγονός ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων (γιατί καθαροί απόγονοι δεν είμαστε)! Από τη στιγμή όμως που ζούμε στον ίδιο γεωγραφικό χώρο με τους αρχαίους Έλληνες και δεχόμαστε τις ίδιες δονήσεις της Γης και της φύσης που δέχονταν αυτοί, είμαστε υπ' αριθμόν ένα υποψήφιοι παγκοσμίως για να γίνουμε οι ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ των αρχαίων Ελλήνων!
Τι έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες; "Έλληνας είναι ο της ημετέρας παιδείας μετέχων"! Αυτό πρέπει να είναι το μέτρο σύγκρισης μας για το πόσο 'Ελληνες (συγγενείς δηλαδή προς τους αρχαίους Έλληνες) είμαστε! Αν το υιοθετήσουμε πάντως αυτό το ρητό τότε θα απογοητευτούμε οικτρά, γιατί σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να θεωρήσουμε περισσότερο Έλληνες τους σύγχρονους π.χ. Γάλλους, Γερμανούς ή Αμερικάνους που διαβάζουν περισσότερη αρχαία Ελληνική γραμματεία και επομένως "μετέχουν" περισσότερο της Ελληνικής παιδείας. Εμείς ξεραίλα! Θέλουμε να είμαστε συγγενείς των αρχαίων Ελλήνων αλλά οι περισσότεροι σημερινοί Έλληνες δεν έχουν διαβάσει καν ούτε ένα βιβλίο αρχαίας Ελληνικής γραμματείας! Κάντε μία δημοσκόπηση από μόνοι σας στους γνωστούς σας για να το διαπιστώσετε!
Γι' αυτό λέω ότι είναι σημαντική πλέον η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ σε μας τους σύγχρονους Έλληνες. Το να κοιταχτούμε, δηλαδή, για πρώτη φορά στον καθρέφτη και να καταλάβουμε ποιοι πραγματικά είμαστε, από που ήρθαμε και που μπορούμε να φτάσουμε! Αν το πετύχουμε αυτό και αν συνδεθούμε δημιουργικά με τον ανεκτίμητο θησαυρό της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας, τότε και μόνο τότε θα μπορούμε δικαιωματικά να θεωρούμε τους εαυτούς μας απογόνους των αρχαίων Ελλήνων!

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)