Όταν οι Φράγκοι κατέλαβαν το Βυζάντιο, κατέλαβαν και τα παράλια της Αλβανίας, τότε ξεκίνησαν τα πρώτα μεταναστευτικά κύματα των Αλβανών προς την Ιταλία και την Ελλάδα. Γύρω στα 1315 Αλβανοί εμφανίζονται στην Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Αττική, την Πελοπόννησο και στην Ύδρα αργότερα. Οι μετανάστες ήταν Ορθόδοξοι και αυτό έπαιζε ουσιαστικό και αρωγό ρόλο στην Επανάσταση του 1821.
Τα παραπάνω ιστορικά γεγονότα παρουσίασε ο Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Επιστημονικών όρων και Νεολογισμών της Ακαδημίας Αθηνών κ. Τίτος Γιοχάλας, ο οποίος βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας και μίλησε για τους Αρβανίτες και τα Αρβανίτικα στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα για την περίπτωση της Ύδρας. Γύρω στον 19ο αιώνα οι Αλβανοί κρατώντας την Ορθοδοξία και πολεμώντας μαζί με τους Έλληνες τον κοινό εχθρό, τους Τούρκους, αγωνίστηκαν για το Γένος.
Η εμφάνισή τους στην Ύδρα, έγινε την ίδια εποχή (19ο αιώνα) -αν και δεν φημιζόταν για τις ικανότητές τους στην θάλασσα- με την εγκατάστασή τους στο νησάκι και την άψογη συνεργασία με τους Έλληνες, οι Αλβανοί - Αρβανίτες απέδειξαν αργότερα ότι είχαν ικανότητες και στο χειρισμό των πλοίων. Με την πάροδο του χρόνου οι μετανάστες αφομοιώθηκαν στον Ελλαδικό χώρο και σ' αυτό βοήθησαν και οι Έλληνες.
Λίγο πριν ολοκληρώσει την ενδιαφέρουσα εισήγησή του, ο κ. Γιοχάλας σημείωσε ότι τα αρβανίτικα είναι μόνο ένα προφορικό ιδίωμα της Αλβανικής γλώσσας, το οποίο πλέον έχει εξαφανιστεί, αφού ο ίδιος στην έρευνα που είχε κάνει για την Ύδρα πριν μια 20ετία συνάντησε τον τελευταίο Αρβανίτη που μιλούσε αρβανίτικα.
http://laosver.gr/news/local/10797.html