«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Toπωνύμια Δ.Τενέας

Μπουζμπάρδι

Σε ανέκδοτο τουρκικό κατάστιχο του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας συνταγμένο λίγο μετά το 1460, μετά τον Κοντόσταβλο αναγράφεται το χωριό «Μπεζμπάρδι». Πρόκειται για τον μικροσυνοικισμό Μπουζμπάρδι, βόρεια του Κοντοσταύλου και ανατολικά του βουνού Φωκά. Ο οικισμός προστατευόταν από τείχος, του οποίου σώζονται ερείπια. Το Μπουζμπάρδι μνημονεύεται και σε πηγές της νεότερης εποχής. Το όνομά του οφείλεται στο επώνυμο «Βιζβάρδης» που είναι αλβανικής προέλευσης και σημαίνει Ασπρόχειλος ή Ασπροχείλος (μπούζ από μπουζε-α = χείλος και μπάρδι = ο λευκός). Από το 1912 το Μπουσμπάρδι αποτελούσε Συνοικισμό της τότε Κοινότητας Κοντοσταύλου και μετονομάσθηκε σε Βελανιδιές με το Δ/γμα 9-9-1927 (ΦΕΚ 206/1927).


Μπακί Μαζαράκι

Χωριό ομώνυμο του εξισλαμισμένου Αλβανού Μπακί Μαζαράκι. Δεν το αναφέρει η βενετική απογραφή του 1700, μνημονεύεται όμως στο αρχείο Nani, κοντά στο άγνωστο Caracuss (Καρακούς). Πιθανολογείται ότι αυτό και το συνεχόμενό του Μπακί Αγά βρίσκονταν στην κοιλάδα του Χιλιομοδίου.


Μάνεσι

Τοπωνύμιο της περιοχής Αγίου Βασιλείου, που μνημονεύεται σε ανέκδοτο τουρκικό κατάστιχο του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας που συντάχτηκε λίγο μετά το 1460. Δεν είναι γνωστό που ακριβώς βρισκόταν αλλά σίγουρα είναι διαφορετικό, λόγω απόστασης, από το Μάνεσι του Άργους. Η προέλευση του ονόματός του θεωρείται μάλλον αλβανική. Επειδή όμως υπάρχει η λατινική λέξη mane που σημαίνει το πρωί ή ότι πήρε πρωί, διατυπώνεται και η άποψη ότι το τοπωνύμιο προέρχεται από το Μάνεσης, που σημαίνει ο πρωινός ή κατά τον ιστορικό ερευνητή Κ. Μπίρη ο βραδύς.


Κουρτέ(σ)σα

Προς δυσμάς του Αγίου Βασιλείου, κοντά στο σημερινό εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου, υπήρχε το άλσος και ο μικροοικισμός της Κουρτέσας, όπου από την εποχή της τουρκοκρατίας λειτουργούσε πανδοχείο, το διαβόητο Χάνι της Κουρτέσας, το οποίο μνημονεύουν πολλοί περιηγητές, μάλλον όχι κολακευτικά. Μετά την επανάσταση το χάνι αυτό έγινε σταθμός της δημοσίας οδού Κορίνθου-Δερβενακίων-Άργους, που όμως δεν ήταν ασφαλής, γιατί αποτελούσε φωλιά ληστών. Γι’ αυτό το 1870 εγκαταστάθηκε εκεί στρατιωτικός σταθμός χωροφυλακής. Λίγα χρόνια αργότερα παραχώρησε τη θέση του στα «Χάνια» που κτίστηκαν κάτω από το χωριό Άγιος Βασίλειος, επί της νέας αμαξιτής οδού Κορίνθου-Άργους. Στην Κουρτέσσα έγινε πολύ αισθητός ο σεισμός της Κορίνθου του 1858, που της προκάλεσε μεγάλες ζημιές.

Το όνομά της έχει μάλλον σχέση με τη βυζαντινή οικογένεια των Κουρτέσσηδων. Επειδή όμως συνώνυμα τοπωνύμια συναντώνται τόσο στο Μαργαρίτι, την Πρεμετή και τη Σκόδρα, κατοικούμενα μόνο από Μουσουλμάνους, όσο και σε Καρδίτσα και Ηλεία, έχει διατυπωθεί και η άποψη ότι υπήρξε μάλλον κίνηση εποίκων από Ήπειρο προς Καρδίτσα, Ηλεία και Κορινθία, στην οποία πρέπει να αποδοθεί η προέλευση του τοπωνυμίου «Κουρτέσσα» από την αλβανική λέξη «Κουρτέσι».

Τρίτη άποψη αναγνωρίζει στο τοπωνύμιο φραγκική προέλευση.


Καλέντζι

Οικισμός βόρεια του βουνού Φωκά, που μνημονεύεται ως Calenzi μόνο σε πηγές της εποχής της Β΄ Ενετοκρατίας (αρχείο Nani) και όχι μεταγενέστερα. Πιθανή προέλευση του ονόματος σλαβική ή αλβανική ή τουρκοαλβανική, αφού πιθανολογείται η κάθοδος πληθυσμού από το Καλέντζι της Δωδώνης στην Κορινθία την εποχή των βίαιων εξισλαμισμών στην Ήπειρο περί το 1600. Συναντάται και με τη γραφή Καλένγγη. Ενδεχομένως ετυμολογείται από τις λέξεις κalë-i = ίππος και ci (τζι)= δηλωτικό πωλητή ή τεχνίτη και σημαίνει περίπου τον ασχολούμενο με τα άλογα.


Πέτρο Χαϊκάλ

Τοπωνύμιο της περιοχής Αγίου Βασιλείου, που συναντάται σε ανέκδοτο τουρκικό κατάστιχο του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας συνταγμένο λίγο μετά το 1460. Η ακριβής θέση του δεν είναι γνωστή, το δε όνομά του έχει προέλευση μάλλον τουρκική ή κατ’ άλλους αλβανική, προερχόμενη από το επώνυμο μισθοφόρου είτε του Νέριου Acciaiuοli είτε της εποχής των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου (1400-1404).



Σόϊκα

Χωριό 14 σπιτιών που μνημονεύεται σε δύο ανέκδοτα τουρκικά κατάστιχα του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας συνταγμένα λίγο μετά το 1460 και μετά το 1500 αντίστοιχα. Ως σήμερα ακόμα έτσι ονομάζεται η θέση όπου είναι χτισμένη η νέα Μονή Φανερωμένης Χιλιομοδίου, σε δασώδη περιοχή, δυτικά της οποίας αρχίζει η στενωπός από την οποία περνούσε η μεσαιωνική οδός προς την Πιάδα (Επίδαυρο). Στο χώρο αυτό, που ήταν μετόχι της παλαιάς Μονής, υπάρχει μικρός ναός της Αγίας Μαρίνας, ο οποίος σύμφωνα με την επιγραφή που σώζεται πάνω από την Ωραία Πύλη, τοιχογραφήθηκε το 1607 από τον Δημήτριο Κακαβά. Το όνομα Σόικα είναι ίσως ανδρωνυμικό ή, κατ’ άλλη άποψη, έχει αρβανίτικη προέλευση και σημαίνει φυλάκιο ελέγχου (στα αρβανίτικα σο ή σοχ = βλέπω (επιτηρώ) και ικj= διαφυγή (πέρασμα). Ο Ραγκαβής (1854) το αναφέρει ως «Σοΐκια, μετόχιον Φανερωμένης».


Μα και τα υπολοιπα βριθουν απο αρβανιτικες ονομασιες,καθ'οτι προκειται για αρβανιτοκρατουμενες περιοχες.Σχεδον ολες οι περιοχες αναφερονται στον Μπιρη ως αρβανιτοχωρια.



ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)